Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Arad s-a inaugurat Sala Unirii din Palatul Comitatului unde s-a anunțat ruptura de Ungaria

Consiliul Județean Arad a inaugurat vineri, 12 noiembrie 2021, sala festivă din Palatul Comitatului, de pe Bd. Revoluției, nr. 81. Sala a fost reabilitată din fonduri europene și readusă de Consiliul Județean Arad la strălucirea de altădată.

Aspectul inițial al sălii a fost redat de o echipă de arhitecți specializați în restaurarea clădirilor istorice. Evenimentul de vineri a marcat în același timp și aniversarea tratativelor din 13-14 noiembrie 1918, organizate la Arad, în aceeași sală, în cadrul căreia delegația Partidului Național Român a comunicat delegației Guvernului Ungariei ruptura Transilvaniei de Ungaria.

Agenția Națională de Presă AGERPRES organiza cu această ocazie, la invitația Consiliului Județean Arad, o expoziție de fotografii despre Arad, din arhiva AGERPRES.

Fostul secretar al Academiei Române, academicianul Ion Păun Otiman, și academicianul Ioan David, președintele filialei Timișoara a Academiei Române, au prezenta volumul ,,Pamfil Șeicaru. Discursurile parlamentare 1928-1937”, publicat de Editura Academiei Române, și care include aspecte și din activitatea parlamentară a intelectualilor care în 1918, la Arad, au muncit pentru organizarea Marii Uniri.

În Parlamentul din perioada interbelică aceștia au ocupat diferite funcții de conducere (de exemplu, Ștefan Cicio Pop a fost președinte al Adunării Deputaților). Volumul a fost realizat de dr. Andrei Ando.

Violonistul Răzvan Stoica și a pianista Andrea Stoica au susținut un concert

Inaugurarea sălii s-a bucurat de participarea extraordinară a violonistului Răzvan Stoica și a pianistei Andrea Stoica. Răzvan Stoica a prezentat la Arad vioara Stradivarius Ex-Ernst, fabricată în anul 1729.

Invitați speciali la inaugurarea sălii

Arhiepiscopul Aradului IPS Timotei Seviciu a fost invitat să sfințească drapelul României, pe care președintele Consiliului Județean l-a va rearborat pe clădirea Palatului Comitatului, unde la 1 decembrie 1918 a fluturat pentru prima oară pe o clădire administrativă din Arad.

După lansarea de carte, actorii Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad au reconstituit o parte din discuțiile istorice care s-au purtat în această sală în 13-14 noiembrie 1918.

Vom organiza în această sală evenimentele internaționale ale Consiliului Județean, conferințele naționale în care suntem implicați. Muzeul va avea o secție în această clădire, dedicată istoriei orașului Arad, iar circuitul va cuprinde și această sală. De asemenea, vom realiza un parteneriat cu cele două universități arădene și cu Inspectoratul Școlar Județean, ca studenții și elevii să aibă posibilitatea de a participa aici la ore deschise, să vadă și să înțeleagă mai bine unde s-a scris istoria României moderne“, a declarat Iustin Cionca, președintele CJ Arad.

Iustin Cionca, președintele CJ Arad

Primul eveniment major, după inaugurarea sălii, este programat pe data de 19 noiembrie, Consiliul de Dezvoltare Regională, cu participarea președinților Consiliilor Județene Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara și a unui număr de aproximativ 20 de primari din marile orașe și comune din vestul țării.

Iată că se pot face lucrări frumoase la Arad! Consiliul Județean a redat astăzi comunității una dintre bijuteriile Aradului, sala festivă a Palatului Comitatului. Astăzi am redenumit-o Sala Marii Uniri, în onoarea celor care au prefațat aici, la Arad, Unirea de la Alba Iulia. Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect!“, a precizat Iustin Cionca.

Total
17
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Se montează grinzile pe ultimul tronson al podului de la Turda

Articolul următor

Circuit al bisericilor de lemn din Maramureș

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
17
Share