Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Angela Mihaela Iova, femeia cu gater

Într-un domeniu în care bărbații sunt la putere, cel al prelucrării lemnului, nu este ușor să răzbată pentru o femeie. A demonstrat însă că se poate bănățeanca Angela Mihaela Iova, mutată în urmă cu 30 de ani în zona Beiușului. Ajutată de soțul său, administrează o fabrică de cherestea în Lunca, lângă Ștei, la 100 km de frontiera cu Ungaria (Borș) și la 100 km de Deva pe E 69.

„Nu mi-a fost ușor să mă adaptez, recunosc. Am avut o perioadă de timp foarte grea. În 2008 a venit prima criza economică și ne-a pus la pământ afacerea. Aveam destul de mulți angajați (15), pe care ne-a fost greu să-i dăm afară. După șase luni în care nu mai aveam cui să vindem marfa, afacerea sufocându-se pe perioada de vară, au plecat dezamăgiți, iar noi am rămas și fără angajați și cu datorii (bănci, finanțe și cheltuieli curente) și fără lemn”, își amintește antreprenoarea.
În următorul an, 2009, au fost nevoiți să lucreze efectiv fizic, ea și cu șoțul,  câte 20 de ore pe zi ca să poată să își revină.

Angela Iova

Cu greutăți s-au mai confruntat și în 2017, când furtuna din septembrie iarăși le-a pus afacerea la pământ, distrugând toate acoperișurile halelor și clădirea principală în care locuiesc.

„Am luat-o de la capăt, noi doi și puținii angajați pe care i-am mai avut, și am sperat la mai bine, dar ghinion, a venit pandemia. Am trimis muncitorii în șomaj trei luni și din iulie 2019 lucrăm tot la epuizare maximă, noi doi, câte 18 ore pe zi, cu speranța la mai bine”, spune Angela Iova.

Firma pe care o administrează se ocupă cu prelucrarea lemnului. Lemnul este achiziționat la licitație de la diferite ocoale silvice de către soțul său. Ea, împreună cu doi angajați, îl prelucrează în cherestea, materiale de construcții, grinzi, coarne, lețuri și lemn pentru foc.
„Este greu în acest domeniu pentru o femeie. Sunt foarte mulți misogini, chiar în rândul prietenilor sau altor parteneri, din păcate. Mulți spun că nu fac afaceri cu femei, dar asta nu mă descurajează, merg mai departe și nu le pun la suflet”, precizează femeia.
Pe de altă parte, spune că nu s-a simțit discriminată, dar nu a avut nici avantaje datorită faptului că este femeie. „Acolo unde simt că nu pot eu, sprijinul și ajutorul meu de nădejde este soțul meu, pe care îl motivez să rezolve problemele”, mărturisește Angela Iova.

În ceea ce privește legislația în domeniu, introducerea Sumal 2.0, Angela Iova spune că au fost avantajați într-un fel, eliminându-se concurența neloială a celor care lucrau la negru.

Scumpirile din domeniul energiei i-a afectat afacerea, dar speră să depășească acest val de scumpiri muncind cu mai multă dăruire, renunțând la vacanțe și sperând la mai bine.

 

Proiecte de viitor

Angela Iova, împreună cu soțul, a avut în plan câteva proiecte frumoase, la care nu a renunțat, dar care din cauze independente de ei, pandemia, scumpirea exagerată a lemnului, au stagnat. Este vorba de construirea unor căsuțe din lemn.

Angela Iova vrea să construiască și căsuțe din lemn

„Avem comenzi, dar prețul lemnului a crescut de anul trecut foarte mult. Este cu neputință să-ți faci un plan și de la lună la lună, dar de la un an la altul. Noi doi ne dorim să reușim să ne onorăm comenzile către firmele cu care lucrăm în prezent și vom vedea cum vor fi vremurile pe viitor. Eu sunt optimistă că totul va fi bine și după această perioadă grea vor veni și vremuri mai bune”, conchide Angela Iova.

 

DAN BIRTA

Articol apărut în TB 106

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Compania de Apă Someș reabilitează Clujul cu 20 de milioane de euro

Articolul următor

Attila Fazakas, Managing Director Uniprest Instal: „Provocarea cea mai mare anul acesta este lipsa materiilor prime și scumpirea acestora”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share