Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Municipalul din Sighișoara, un spital pentru comunitate

Aproape săptămânal, de doi ani de zile, Spitalul Municipal din Sighișoara se înnoiește. Este meritul comunității, al angajaților spitalului și al noii echipe de managament al unității medicale care a acceptat provocarea și și-a luat foarte în serios sarcina de a oferi pacienților și propriilor salariați un alt mediu de spitalizare și de muncă.

În iulie 2019, când actualul manager al Spitalului Municipal Sighișoara, dr. Tanaszi Sarolta a revenit la această unitate medicală de la Spitalul Municipal “Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, situația era una gravă, aproape disperată. Până în decembrie 2019 trebuiau realizate foarte multe lucrări și rezolvată problema dotărilor lipsă pentru autorizare. Planul de conformare era realizat într-un procent de circa 30%.

“Am venit cu aspirații mari, lipsurile erau foarte mari, spitalul era în ciclul II de acreditare, trebuia să ne organizăm și în acest sens, trebuia să ne organizăm ca să îndeplinim un plan cadru de conformare pentru a primi autorizația de funcționare”, își amintește dr. Tanaszi, adăugând “dar fiecare are viziunea sa și sper să îmi las amprenta”.

Nu s-a speriat, cu toate că recunoaște că trei zile nu a zâmbit când a văzut câte sunt de realizat din iulie până în decembrie, iar astăzi, planul de conformare este realizat în proporție de 90%, un singur aspect care nici nu va fi realizat este o clădire nouă pentru a asigura spitalizările de zi ceea ce nu se justifică din punct de vedere al costurilor.

Maternitatea riscă să fie închisă

Problemele cele mai mari erau la Secția Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, care risca să fie închisă, iar orașul să rămână fără maternitate. Astfel că această secție a fost prima prioritate, iar mobilizarea a fost uimitoare atât din partea echipei spitalului, cât și a comunității sighișorene, de la organizații neguvernamentale, cetățeni la mediul de afaceri. S-au implicat, de asemenea, administrațiile publice locale din zonă, chiar și din județele limitrofe, oferind braț de muncă și materiale.

“Am avut norocul să întâlnesc oameni foarte deschiși care m-au căutat și prin asociație am încercat să sensibilizăm și comunitatea să ajute să realizăm împreună acest lucru”, recunoaște managerul Spitalului Municipal Sighișoara. A fost ceva unic, fiecare a contribuit cu ce a putut. Pe șantier au fost chiar și 40 de muncitori zilnic.

Prima dată a fost achiziționat și pus în funcțiune un generator pentru blocul operator, incubatoare, sala de nașteri, apoi a fost reabilitată clădirea, interiorul a fost recompartimentat și a fost realizat sistemul de încălzire centralizată, deoarece până atunci temperatura optimă era asigurată prin sobe de teracotă. Cu ajutorul fondurilor de la Ministerul Sănătății și din sponsorizări, au fost asigurate și aparatura și echipamentele medicale necesare, de la incubatoare la lămpi de fototerapie, instrumentar etc.

Curtea noii maternități a fost, de altfel, și loc de cununie civilă, cum una din mămici a născut chiar în ziua căsătoriei și nu se mai putea deplasa la oficiul de stare civilă. Recent, în 17 septembrie, pentru ca viitoarele mame să vadă îmbunătățirile semnificative făcute în această secție, conducerea spitalului a organizat o Zi a Porților Deschise. De altfel, adresabilitatea la maternitate a crescut ușor, semn că nivelul de încredere al pacientelor e mai ridicat față de acum doi ani.

Modernizări, dotări și confort

Maternitatea odată pusă la punct, au început lucrările și la alte clădiri ale unității medicale. Spitalul este împărțit în 4 locații și deține 10 clădiri. Astfel, în 2020, au avut loc lucrări de reabilitare la clădirea mare a spitalului, care își are sediul pe strada Zaharia Boiu, și cuprinde secția Medicină Internă, laborator de analize medicale, secția de pneumologie, câteva cabinete care alcătuiesc ambulatoriul de specialitate. Intervențiile au vizat reabilitarea exterioară a clădirii și repararea acoperișului. Apoi au fost efectuate reparații și la celelalte clădiri, una singură rămânând să fie modernizată.

Totodată au fost suplimentate tuburile de oxigen, a fost extinsă instalația de oxigen la fiecare pat, iar anul acesta a fost achiziționat și montat un stocator de oxigen, de care sunt legate secțiile de Medicină Internă, ATI și Chirurgia și a fost realizată extinderea rețelei electrice.

În premieră, spitalul a accesat și două proiecte europene pentru aparatură și echipamente medicale în contextul crizei sanitare. Un proiect în valoare de 6 milioane de lei, care a inclus dotarea cu: un computer tomograf, un aparat Roentgen, RX grafie, un aparat PCR, un autoclav și patru roboți de dezinfecție, a fost finalizat deja, singura problemă care ar mai fi de soluționat este spațiul unde vor fi acestea montate.

Nu doar de clădiri și de dotările spitalului s-a ocupat noul manager, ci s-a îngrijit și de confortul alimentar al bolnavilor.

“Echipa de bucătari și muncitorii din acest sector au conștientizat că și ei pot să contribuie la îngrijirea pacientului, la starea de bine a acestuia și în procesul de vindecare sau de ameliorare a bolii prin hrana pe care o pregătesc zi de zi. Fac totul cu pasiune. Avem chiar un coleg care a participat la Chef la cuțite”, subliniază dr. Tanaszi Sarolta.

Un alt gând i-a fost să înfrumusețeze curțile spitalului, unde au fost plantate flori și tuia, au fost vopsite băncile, a fost tăiată sârma ghimpată care înconjura curțile. În această acțiune, un ajutor important a fost primit și din partea comunității. În hora înfrumusețării s-au prins și elevi și preșcolari din municipiu.

Pe partea de personal, echipa de manageri – echipă completată cu directorul medical dr. Iulia Bârsan, specialist anatomopatolog, și directorul financiar-contabil, ec. Alina Lazăr – a încercat să îi cointereseze pe colegii lor în oferirea unui act medical cât mai profesionist, dar și în activitățile de înfrumusețare a spațiilor din jurul clădirilor spitalului.

Unitatea medicală dispune de 251 paturi și numără 486 de salariați, peste 100 angajați fiind în timpul stării de alertă pentru a asigura funcționarea unității.

“Acum am organizat din nou concurs de dosare pentru a suplimenta personalul și vedem că sunt mai mulți doritori decât anul trecut pentru că au avut o teamă”, adaugă dr. Tanaszi Sarolta.

Unitate COVID-19 încă din martie 2020

Provocarea de a îndeplini cele trasate în planul de conformare a fost dublată de o alta: gestionarea pandemiei de COVID-19. La începutul primăverii trecute, conducerea Spitalului Municipal Sighișoara a primit solicitarea de a înființa o unitate COVID-19. Managerul Tanaszi s-a consultat cu colegii care au fost de acord și a început lupta contracronometru pentru ca unitatea să funcționeze încă din 15 martie. Și atunci s-a remarcat echipa de muncitori care a reușit să realizeze circuitele la Medicină Internă în 24 de ore.

Șefa spitalului a văzut înființarea acestei unități ca pe o oportunitate pe de o parte de a obține fonduri suplimentare, inclusiv dotări, iar pe de altă parte personalul medical era angrenat și antrenat profesional într-o activitate cel puțin provocatoare și nouă.

După mai bine de un an recunoaște că a fost o decizie bună, chiar dacă au fost și momente de șoc, panică, când o parte din cadrele medicale s-au îmbolnăvit, sau de muncă epuizantă, pentru că boala nu a ținut cont nici de timpul liber, nici de sâmbete sau duminici, nici de sărbătorile legale. Într-adevăr, spitalul a beneficiat, printre altele, de un pat multifunctional ATI. Pentru funcționarea unității COVID-19 au fost suplimentate paturile de la ATI de la 10 la 15, din care 7 sunt pentru bolnavii COVID, cu personal și circuite separate.

Totodată, echipa care s-a format atunci este extrem de profesionistă, a învățat foarte mult, a devenit mai responsabilă și a avut ocazia să se călească în lupta cu un virus necunoscut.

Mai multe fonduri

Îndeplinirea planului de conformare s-a tradus și în beneficii financiare pentru spital. “La noua contractare am avut deja o îmbunătățire față de ce a fost, dar mai avem în calcul și alte modificări de structură ca să putem să accesăm și mai multe fonduri pe viitor”, spune managerul.

Ce se poate îmbunătăți este finanțarea acordată pentru paturi de cronici, finanțare pe zi de spitalizare, nu pe caz rezolvat, care este chiar necesară. “La neonatologie dorim să oferim mai mult și pe parte medicală, să ne ocupăm de prematurii peste 2.000 g. De asemenea, la ambulatoriul de specialitate putem furniza o serie de servicii: EEG, ecograf, teste de efort, brohnoscop, avem medic pe gastroenterologie. Eu așa văd că, dacă, de exemplu, pacientul neurologic a intrat și a fost internat să îi putem asigura toate investigațiile pentru a ieși cu un diagnostic final și un tratament adecvat”, explică aceasta.

Cum se vede viitorul

Dr. Tanaszi Sarolta consideră că mai sunt multe de făcut, însă proiecte sunt, iar finanțări se găsesc, doar comunitatea locală – firme și persoane fizice – sponsorizând spitalul între 2019-2020 cu peste 530.000 de euro. Managementul a solicitat și Primăriei Municipiului Sighișoara să includă spitalul cu DALI-urile deja existente pentru finanțare la CNI sau din alte surse.

Printre proiectele care sunt pe lista de așteptare se numără: eficientizarea și modernizarea-reabilitării clădirilor – electric, gaze medicinale, reabilitări, lucrări, compartimentări și dotări, înființarea unor specialități noi, cum sunt endocrinologie și oncologie, recuperare și balneo-kineto-terapie, extinderea ambulatoriului de specialitate – boli infecțioase, ORL etc., sau înființarea de saloane VIP.

Managerul nu și-a ascuns aspirația ca la Sighișoara să fie ridicată o nouă unitate medicală.

“Este dorința noastră să avem un spital nou, dar mă gândesc că va dura, iar până atunci trebuie să funcționăm optim și să ne aliniem la cerințele europene, în special că suntem și oraș turistic”, spune dr. Tanaszi Sarolta.

Iar visele nu sunt imposibile, mai ales pentru cei care demonstrează că omul sfințește locul, chiar dacă, poate, sună a clișeu.

(Publicat în ediția print TB 105)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

UMFST Târgu Mureș. Concepte inovative de educație prin Smart University

Articolul următor

Arta româno – japoneză în Cetatea Oradea Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share