Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rețelele de apă din Sălaj și Cluj vor avea monitorizare automatizată

Operatorul de apă-canal și-a propus să monitorizeze mai bine defecțiunile care apar în cele două județe | Foto: CAS

La sediul Companiei de Apă Someș (CAS) a avut loc semnarea contractului pentru extinderea sistemului SCADA, derulat în cadrul megaproiectului de investiții pentru cele două județe, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Contractul de produse este de 6 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, cu o durată de execuție de 15 luni, obiectivul fiind furnizarea, montarea și asigurarea funcționării echipamentelor necesare extinderii SCADA existent la nivelul ariei de acoperire, inclusiv integrarea facilităților respective în sistemul de automatizare existent.

SCADA este un sistem de monitorizare și control ce permite automatizarea proceselor aferente tratării, transportului, înmagazinării și distribuției apei potabile, respectiv a proceselor aferente colectării și epurării apelor uzate. Datele furnizate automat de obiectivele CAS din aria regională dotate cu SCADA sunt transmise către dispecerate, permițând monitorizarea și controlul operativ ale funcționării  sistemului.

90 de obiective locale vor fi integrate în SCADA existent, care vor fi echipate cu echipamente de transmitere a datelor la distanță. Extinderea SCADA va integra noile obiective cu dispeceratele regionale Cluj și Zalău, respectiv cele locale Dej, Gherla, Huedin, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou.

Extinderea SCADA face parte din megaproiectul european derulat de CAS, de 355 de milioane de euro (finanțat prin POIM), cu derulare între 2019 și 2023. Finanțarea investiției se face 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al UE, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea este asigurată 6% prin credit bancar contractat de CAS, iar 1,82%, de la bugetul de stat.

Avarii multe în Sălaj

Sălajul a fost afectat de avarii la rețea în ultimii doi ani, ele lăsând deseori fără apă potabilă nu doar comune ca Hereclean, Bocșa, Crișeni, Mirșid, ci și municipiul Zalău, situații reclamate de locuitori. În schimb, comuna Vârșolț are o conductă separată de magistrala conectată la acest lac de acumulare. În urma megaproiectului european priza de apă de la Vârșolț (Sălaj) urmează să fie înlocuită cu cea de la Tarnița (Cluj). În Cluj-Napoca avarii importante s-au produs în ultima perioadă atât pe str. Sinaia, cât și în zona centrală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Forestierii români propun soluții la criza energetică

Articolul următor

Fabrica Bosch a instalat un laborator ultramodern la Universitatea Tehnică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share