Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea se împrumută cu 40 milioane euro de la BEI pentru proiecte de dezvoltare

Consiliul Local Oradea a aprobat vineri, 26 noiembrie 2021, contractarea unei finanțări rambursabile externe de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de 40.400.000 euro, fonduri dedicate unui important portofoliu de proiecte.

„Având în vedere colaborarea de 13 ani pe care o avem cu Banca Europeană de Investiții putem beneficia de o finanțare flexibilă cu costuri foarte bune. Am decis să mergem pe finanțare de portofolii de proiecte. Astfel, dacă pe parcurs vom putea finanța unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom înlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare orașului. Avantajul pe care îl avem este că putem demara procedurile de licitație publică înainte de a avea asigurată finanțarea”, a precizat primarul Florin Birta.

Acesta a exemplificat cu construcția Podului Centenarului sau reabilitarea str. Vasile Alecsandri, proiecte demarate prin credit de la Banca Europeană de Investiţii, dar care au primit apoi finanțare pe fonduri europene și au fost înlocuite cu alte proiecte.

De menționat că, în luna mai, Consiliul Local a aprobat mai multe strategii care cuprind viziunea municipalității orădene pe termen scurt, mediu şi lung în ceea ce priveşte realizarea de investiții care să asigure dezvoltarea economică a orașului, astfel încât nivelul calității vieții locuitorilor să crească. Este vorba de actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă la nivelul Polului de Dezvoltare Urbană Oradea și Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Municipiului Oradea.

Realizarea investițiilor cuprinse în cele trei documente strategice presupune alocarea unui nivel important de resurse financiare, peste nivelul pe care-l poate aloca municipiul din veniturile proprii. Prin urmare, executivul local a identificat ca sursă de finanțare contractarea unei finanţări de la Banca Europeana de Investiţii, instituţie care acordă credite cu dobândă scăzută pentru proiecte viabile ce se înscriu în linia obiectivelor politice ale Uniunii Europene privind îmbunătăţirea infrastructurii.

Astfel, s-au demarat negocierile pentru finanțarea unui portofoliu de proiecte în valoare de 144.520.000 euro, pentru contractarea de la Banca Europeană de Investiții a unei finanţări rambursabile de maxim 40.400.000 euro.

Oradea, rating bun

Municipiul Oradea are avantajul de a se califica pentru contractarea acestei finanţări, având în vedere istoricul bun privind finanțarea proiectelor Municipiului Oradea de către BEI, ca beneficiar al unor calificative de rating acordate de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings – ce reconfirmă viziunea Fitch asupra performanţelor financiare robuste ale municipiului Oradea și asupra capacității de a contribui la progresul economiei locale.

De menționat că, în condiţiile contractării de către municipiu a acestei finanţări, gradul de îndatorare al Municipiului Oradea se menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii.

Proiectele finanțate prin creditul BEI

Proiectele care vor fi finanțate prin acest credit sunt proiecte de infrastructură, precum: Iluminat public inteligent în orașul Oradea, Alinierea vehiculelor de transport public Oradea la cerințele de dezvoltare durabilă (achiziționare autobuze), Modernizarea Parcului 1 Decembrie, Modernizarea Parcului Libertății, amenajarea Piațetei Independenței, Construire de drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, Creșterea mobilității și sporirea siguranței rutiere prin amenajare denivelată a intersecțiilor în zona str. Alexandru Cazaban – str. Meșteșugarilor cu str. Ovidiu Densusianu și magistrala C.F Timișoara – Arad – Oradea.

Finanţarea rambursabilă va avea o maturitate de până la 22 de ani, o perioadă de graţie de până la 5 ani, o perioadă de trageri de până la 48 de luni, în conformitate cu oferta indicativă transmisă de Banca Europeană de Investiţii. Având în vedere că potrivit Legii nr.14/08.03.2021 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021, valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual, s-a propus împărțirea necesarului de finanțat în cel puțin două contracte de finanțare rambursabilă, valoarea maximă a finanțării rambursabile pentru primul contract fiind de 19.500.000 euro, iar pentru al doilea de 20.900.000 euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Constructorii Clujului: „Prețurile vor ajunge ca la Viena sau Frankfurt”

Articolul următor

Aparat ultramodern pentru tratamentul arsurilor (Spincare) la UPU Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share