Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Constructorii Clujului: „Prețurile vor ajunge ca la Viena sau Frankfurt”

Costurile de ridicare a noilor construcții vor urca substanțial prin majorarea prețurilor la materia primă și energie, au estimat managerii companiilor din acest sector.

Aceștia s-au reunit la Chios Social Lounge, din Cluj-Napoca, în cadrul Construction Leaders Party & Networking, eveniment organizat de Intelglobalis prin platforma de networking XPN.

“Există în acest moment o tentativă, la nivel guvernamental, de schimbare a întregii legislații a codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Este un proiect în derulare, aproape de finalizare. Ordinul Arhitecților din România (OAR), în parteneriat cu compania de consultanță Deloitte, s-a implicat în această operațiune extrem de importantă și de ambițioasă pentru țara noastră de a organiza, de fapt a schimba paradigma legislației în construcții.

Împreună cu un grup de experți din toate zonele construcțiilor suntem la varianta a doua, înainte de consultarea publică a acestei piese legislative care va abroga tot ceea ce știam până acum despre legislația în construcții, în cazul în care aceasta va fi adoptată de către Parlamentul României. Drumul nu este nicidecum ușor, de multe ori instituțiile cu care am colaborat nu mai au aceiași oameni, ci doar unii care au rezistat fluctuațiilor politice. Vom avea o confruntare cu Parlamentul României din care nu știu cum vom ieși noi; de aceea le cer tuturor celor care contează din construcții să ne sprijine, poate vom reuși împreună”, a îndemnat decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj, Șerban Țigănaș.

“Unii îi privesc cu admirație pe constructori, dar este foarte complicat să ai o companie în domeniu, nu vă recomand, încercați să fiți doar investitori! În general, toți beneficiarii se așteaptă să lucrezi repede și ieftin. Cam greu de îndeplinit aceste cerințe, să vă obișnuiți cu ideea că metrul pătrat de construcție va ajunge cel puțin ca la Viena sau la Frankfurt. Din păcate, oamenii politici nu se consultă cu specialiștii, iar cu noua legislație costurile edificării unei construcții vor fi extraordinare. Tocmai de aceea toți cei implicați mai mult sau mai puțin în acest sector va trebui să ne aliem, pentru a ne susține interesele”, a transmis președintele companiei ACI Cluj, Ioan Așchilean, vicepreședinte al Asociației Române a Antreprenorilor în Construcții.

“Domeniul construcțiilor este unul important pentru țară deoarece în această ramură concentrează 45% din consumul total de energie, apoi industria – 25%, și transporturile. Toate situațiile prezentate duc la concluzia că nu este destul să construim mult, trebuie să construim durabil, sustenabil și înainte de toate inteligent”, a concluzionat Dan Mureșan, director general al companiilor M Install și Aquaserve.

Gheorghe Coman, inspector șef județean al Inspectoratului Județean în Construcții Cluj, a cerut implicarea de la proiectare la execuție și recepție a tuturor actorilor din domeniu, printre care diriginți de șantier, evaluatori, verificatori.

“Solicit oricărui investitor, înainte de a începe un proiect pe raza municipiului Cluj-Napoca sau pe cea a județului, să vină la o discuție cu noi, deoarece îi va fi mult mai ușor de a înțelege dorințele și cerințele noastre, în ideea de a găsi o cale între administrație și investitori. Venim spre aceștia cu o altă propunere: la nivel județean punem la dispoziție o platformă dedicată online, prima de acest gen în România, pe care vor fi vizibile planurile urbanistice zonale, pe bază de interogare online”, a detaliat Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.

Prima reuniune de consultare privind disfuncționalitățile la nivelul cadrului normativ și instituțional din amenajarea teritoriului, urbanism, construcții și din domeniile conexe a fost organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale în august 2019, cu participarea mediului academic de specialitate, organizațiilor profesionale și administrației centrale. Instituția avea în vedere sistematizarea legislației din domeniile de specialitate și respectarea reglementărilor tehnice în construcții. Proiectul este finanțat din fonduri europene și propune inclusiv reglementarea prevederilor specifice din domeniile conexe (mediu, energie, transporturi, cadastru, proprietate, zone construite protejate, monumente istorice, gestiunea riscurilor naturale și industriale). Ideea este ca toate prevederile să fie reunite într-o structură unitară, astfel încât orice persoană fizică sau juridică să cunoască și să aplice corect prevederile legale, iar potențialii investitori să fie sprijiniți prin existența unui cadru legislativ stabil şi coerent.

(Din ediția print TB 105)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Flanco a deschis cel de-al doilea magazin al său din Arad, în Atrium Mall

Articolul următor

Oradea se împrumută cu 40 milioane euro de la BEI pentru proiecte de dezvoltare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share