Oradea are un nou regulament care privește întreținerea, repararea și curățarea fațadelor clădirilor de pe raza municipiului. Gândit pentru a asigura calitatea mediului construit și prevenirea accidentelor cauzate de neîntreținerea fațadelor imobilelor, regulamentul menționat își propune atingerea următoarelor ținte:
- asigurarea unui climat de siguranță pe domeniul public (trafic pietonal şi rutier);
- ridicarea conștiinței civice a cetățenilor privind apartenența la oraș;
- creșterea atractivității turistice şi investiționale;
- gestionare eficientă a patrimoniului construit;
- asigurarea și păstrarea curățeniei, respectarea normelor de igienă, precum și înfrumusețarea localității.
Acesta va trata cu prioritate zona centrală și arterele principale ale orașului, definite în regulament ca domenii teritoriale de aplicabilitate.
„Începând din 1 ianuarie 2022, Poliția Locală va verifica clădirile care nu sunt întreținute și îi va notifica pe proprietarii din zona Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea. Ne dorim să avem un oraș curat, să ne bucurăm de frumusețea clădirilor, mai ales că multe dintre ele sunt restaurate și reabilitate și ar fi păcat să nu fie întreținute corespunzător”, a precizat primarul Florin Birta.
Potrivit noului regulament, proprietarii imobilelor, persoane fizice sau juridice, sunt obligați, printre altele, să asigure starea corespunzătoare a fațadelor la /spre aliniament a construcțiilor prin: întreținerea si repararea curentă a tâmplăriilor vitrinelor, ferestrelor, ușilor şi a firmelor/reclamelor, întreținerea şi repararea curentă a soclului, zugrăvelilor şi vopsitoriilor, înlocuirea elementelor degradate etc.
De asemenea, aceștia au obligația de a asigura starea corespunzătoare a sistemelor pentru scurgerea apelor pluviale, precum și întreţinerea şi curățarea fațadelor clădirilor prin îndepărtarea manuală/mecanică a prafului și impurităților. Evaluarea clădirilor se va face luând în considerare toate fațadele și constatând printr-o notă de evaluare aspecte referitoare la depuneri de praf, impurități, respectiv pânze de păianjeni.
Poliția Locală va trimite notificări proprietarilor clădirilor din Ansamblul Urban „Centrul Istoric Oradea”, termenul de conformare fiind cuprins între 1 și 3 luni de la data primirii somației. În cazul în care nu sunt realizate lucrările solicitate, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor va efectua curățarea fațadelor, urmând a fi recuperate sumele prin instituirea unei taxe.
Obligația de curățare a fațadelor revine tuturor coproprietarilor imobilului, așa cum se identifică în Cartea Funciară a imobilului, cheltuielile care îi revin fiecăruia fiind calculate potrivit prevederilor Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Cei care nu respectă regulamentul pot fi sancționați de către Poliția Locală Oradea, cu avertisment sau amendă contravențională, care poate fi cuprinsă între 100 și 2.500 de lei. De asemenea, pentru a evita pericolul de accidentare, Primăria Oradea are dreptul să execute lucrări de îndepărtare a elementelor care prezintă pericol public, printr-o firmă specializată, urmând ca cheltuielile să fie suportate de către proprietarii imobilelor, conform legii