Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trei victorii pentru fermierii români și bunăstarea în Parlamentul European

Interesele fermierilor români și ale sectorului zootehnic au fost apărate în urma unui vot crucial, care s-a dat în comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

După un an și jumătate de dezbateri și audieri tensionate în Comisia ANIT, europarlamentarii români Daniel Buda (coordonator și raportor al EPP) și Carmen Avram (coordonator al SD) au reușit să obțină trei victorii care securizează viitorul fermierilor români și garantează bunăstarea animalelor.

Munca celor doi europarlamentari s-a bazat pe convingerea că orice măsură luată la nivel european în privința sectorului agricol trebuie să prezinte o soluție, nu o interdicție. “Cea mai mare reușită este faptul că, în pofida presiunilor uriașe și constante, s-au respins tentativele de interzicere a exportului de animale vii spre țări din afara Uniunii Europene și de limitare a transportului în interiorul UE.

Potrivit documentului final, fermierii își pot continua business-ul, dar cu respectarea celor mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor, în special din partea celorlalți actori implicați în lanțul de distribuție și transport. Printre aceste măsuri se numără prevederi legate de respectarea temperaturii optime în interiorul mijlocului de transport.

A doua victorie o reprezintă faptul că sectorului zootehnic îi este oferită oportunitatea unei tranziții – deschisă, fără limite de timp obligatorii, sprijinită financiar – către un model de business mai profitabil pentru fermieri. Acest model se bazează pe un comerț cu valoare adăugată, constând fie în exportul de carcase sau de material genetic, atunci când e fezabil, fie în produse procesate și abatorizate la nivel local.

Toate acestea presupun dezvoltarea unor rețele locale și regionale de abatoare pe teritoriul României. Aceasta tranziție ar putea duce la o creștere a bunăstării atât a animalelor, cât și a fermierilor, precum și a consumatorilor, aceștia din urma având acces la un lanț de distribuție scurt și produse locale proaspete.

În al treilea rând, s-a reușit introducerea în textul final a unor prevederi ferme privind elaborarea unui studiu de impact riguros și a continuării cercetării în domeniu, astfel încât revizuirea legislației să se bazeze pe informații certe, măsuri realiste și rezultate benefice sectorului”, a declarat Daniel Buda.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul cu rol în eficientizarea nutriției Utrisha™ N în Europa

Articolul următor

Cinci firme de arhitectură și proiectare pentru Centrul Cultural Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share