Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte în valoare de 450 de milioane de euro derulate de Compania de Apă Arad

La circa 450 de milioane de euro se ridică valoarea proiectelor derulate de Compani de Apă Arad, cu finanțare pe Programul Operațional de Infrastructură Mare, potrivit președintelui CJ Arad Iustin Cionca. Compania de Apă gestionează însă și alte proiecte.

La înființare, uzina furniza apă pentru 18.000 de locuitori. În prezent, 131 localități beneficiază de servicii de alimentare cu apă furnizate de Compania de Apă Arad și există peste 44.700 de racorduri de canalizare. Peste 288.000 de persoane au acces la apa potabilă distribuită prin rețeaua Companiei de Apă Arad, în lungime de peste 2790 km.

Apa uzată menajeră din întreg județul Arad este colectată prin rețeaua de canalizare în lungime totală de peste 1.360 km. Rețeaua de canalizare deservește peste 200 de mii de locuitori din tot județul.

În 2010, Compania de Apa Arad SA a accesat fonduri europene nerambursabile de peste 115 milioane de euro, pentru realizarea unui proiect de investiții care a fost împărțit în două faze de implementare,astfel:

Faza I : 2010-2016 finanțată prin programul POS MEDIU;

Faza II: 2016- 2022 finanțată prin programul POIM.

În prezent, Compania de Apă Arad S.A. are în pregătire un nou proiect regional care vizează dezvoltare infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad, în perioada 2014-2020. Proiectul este cofinanţat prin Fondul de Coeziune.

Valoarea investiţiilor propuse în etapa 2014-2020: 456 milioane de euro, din care 80% din fonduri UE, 12,2% din bugetul de stat, iar diferența din cofinanțări locale și bugetul local. Din această sumă, aprox. 200 de milioane de euro se investesc în creșterea calității apei și a canalizării în municipiul Arad.

Proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, ar urma să vizeze aproximativ 53 de unităţi administrativ-teritoriale, care au în componenţa lor un număr de aproximativ 111 de localităţi.

Cel mai recent proiect este proiectul transfrontalier „Îmbunătățirea managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criș (Körös), Mureș (Maros) și Tisa (Tisza)” – (Improving Quality Management of Cross/border Rivers: Criș (Körös), Mureș (Maros) and Tisa (Tisza) – ROHU 208, Acronim AQUALITY.

Obiectivul general al proiectului vizează în special „Îmbunătățirea managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criș, Mureș și Tisa”, în șase puncte de măsurare interregionale, patru în România și două în Ungaria, afectate pozitiv, după finalizarea proiectului.

În România vor fi două puncte de măsurare a calității apei din Râul Crișul Alb (stația hidro Ineu și Cil) și două puncte de măsurare a calității apei din Râul Mureș (Radna / Lipova și Zădăreni).

În Ungaria vor fi două puncte de măsurare a calității apei din Râul Tisa (Szeged Tápé ferry și Tiszasziget, state border).

Proiectul are ca scop protecția comună și utilizarea eficientă a valorilor și resurselor comune, al cărui obiectiv principal este investiția în sectorul apei, pentru a îndeplini cerințele acquis-ului comunitar în domeniul mediului și pentru a răspunde nevoilor identificate de statele membre pentru investiții care depășesc aceste cerințe. Astfel, acțiunile sunt legate de investiții și acțiuni integrate (monitorizare, gestionare etc.) pentru a proteja și îmbunătăți calitatea apei, precum și pentru a asigura utilizarea durabilă a resurselor de apă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Planuri ambițioase ale Sefar și Monosuisse la Sighișoara: dublarea producției  

Articolul următor

Sistemul european de management al traficului feroviar, funcțional între Sighișoara și Mediaș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share