Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru performant de medicină veterinară deschis în Târgu Mureș

La începutul lunii august, o echipă tânără și dinamică, oameni profesioniști și zâmbitori, pregăteau deschiderea oficială a unei clinici veterinare, Vethub, pe strada Gheorghe Doja, nr. 83, din Târgu Mureș. Cu logoul “Your Pet, our passion”, clinica promitea servicii indispensabile medicinei veterinare din secolul XXI. Promisiunile au fost îndeplinite. Și, mai mult de atât.

 

O noutate importantă a clinicii Vethub este dotarea cu un aparat endoscopic Karl-Storz, utilizat atât pentru partea de endoscopie flexibilă, adică gastroscopii, colonoscopii, extracții de corp străin, recoltare de probe biopsice pentru trimis la laborator, precum și partea de endoscopie rigidă, adică rinoscopie, ariste, polipi, partea de trahee, de rinofaringe, otoscopii, unde nu se ajunge decât cu camera. Anestezicele disponibile pentru anestezia animalulului de companie sunt extrem de sigure.

Endoscopia se realizează în cele mai multe situații cu scop exploratoriu, fiind o metodă foarte eficientă pentru a vizualiza și analiza practic orice componentă internă a organismului animalului, fără a provoca incizii majore. Echipa de medici Vethub face și ecografie toracică, lucru pe care îl practică destul de puțini, pentru că nu prea există conceptul de ecografie toracică în România.

 

Administratori pasionați și dedicați

Szidonia Ballai și Marian Vasile Coza, administratorii Vethub, doi tineri medici specialiști, s-au întâlnit în aulele USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară, și au continuat ulterior în echipă, din marea pasiune pentru animale. După absolvirea facultății, au muncit împreună, mai întâi la Baia Mare, apoi la București, în una dintre cele mai titrate clinici veterinare din țară. Pricepuți în urgențe, terapie intensivă, chirurgie de urgență, imagistică și medicină de laborator, cei doi medici au reușit să deschidă un centru, de unde vine și numele HUB, pentru tratarea animalelor. Interviul următor ne dezvăluie mai multe amănunte despre serviciile oferite de Vethub.

 

V-aș ruga să vă prezentați. Și să ne vorbiți despre decizia deschiderii Centrului medical veterinar Vethub.
Dr. specialist veterinar Marian Vasile Coza: 
Am terminat facultatea acum cinci ani, după care am mers în Baia Mare locuind acolo, unde am avut șansa să ne angajăm la cea mai mare clinică din județ. Am beneficiat de aparatură specifică, deci posibilități să ne dezvoltăm. După trei ani de activitate la Baia Mare, simțeam nevoia de mai mult, lucru pe care nu îl puteam realiza acolo. Atunci s-a ivit oportunitatea să ne angajăm la Speed Vet, în București. Pot afirma că este clinica de referință a României, în tot ceea ce înseamnă terapie de urgență veterinară. Am trecut partea de angajare, am trăit oarecum visul, cum îi zic eu – „am jucat la Barcelona”. Acolo am învățat ce înseamnă medicina de înaltă clasă, ce înseamnă o consultație corectă, investigații, hematologie, biochimie, cum să îți alegi ce faci, de ce faci fiecare parametru în parte, cum să interpretezi, ce înseamnă internare corectă, ce înseamnă un critic în adevăratul sens al cuvântului, sau ce înseamnă stabilizarea. După doi ani de Speed Vet am hotărât să continuăm povestea în Târgu Mureș.

Dr. specialist veterinar Ballai Szidonia: Încă de la terminarea facultății noi știam că asta vrem să facem, pentru că tot timpul lipsea ceva din Târgu Mureș. Fiecare cabinet dispunea de anumite facilități, dar nu a existat un centru complex. Trebuia să mergi la o radiografie până la Cluj-Napoca, sau pe parte de endoscopie, până la Cluj, București, Harghita. Noi putem face, acum, aici, acest lucru.

 

Dacă ar fi să ne referim la aspectele menționate mai sus, se poate spune că nu există – cel puțin pe segmentul aceasta – servicii similare în Târgu Mureș?
Ballai Szidonia:
 Nu am fost la toate clinicile din oraș, dar din ceea ce am auzit, da, este o premieră și de aceea am investit energie și mult timp, pentru a ne dezvolta și pentru a putea cumpăra toată aparatura necesară.

Trecând la partea de servicii medicale, v-aș ruga să ne dezvăluiți dacă în cabinet vor fi tratate cu preponderență anumite categorii de animale sau va fi o gamă largă de servicii, așa cum sunt cabinetele din Occident, unde se acordă tratament inclusiv animalelor exotice, spre exemplu?
Marian Vasile Coza: 
Întrebarea este bine pusă. La clinicile mari de afară, care le fac pe toate, au și foarte mulți medici care fac lucruri mici. Adică există un medic care tratează doar animale de companie exotice, iar acela nu va pune mâna pe o pisică. Există un alt medic la fel ca noi, care se ocupă de câini și pisici. De aceea, clinicile de afară sunt atât de complexe. În România nu prea există conceptul acesta. Noi vrem să transmitem mesajul că suntem buni pe urgențe, pe terapie intensivă, pe chirurgie de urgență, pe imagistică, pe medicină de laborator, nu vrem să dăm senzația că le facem pe toate. Chiar le vom spune și proprietarilor de animale de companie lucrurile pe care nu le putem face. În astfel de situații, vom face recomandări spre alți specialiști veterinari, cu competențe pe segmentul respectiv.

Ballai Szidonia: Putem să vă dăm și un exemplu. Ortopedie nu facem, dar recomandăm toate clinicile bune din România, inclusiv la Cluj, Sibiu și la București. Lucrăm cu clinici de acolo, care sunt de calitate. Există o colaborare, ne completăm.

 

Animalele de companie suferinde vor fi internate doar pe perioade scurte?
Marian Vasile Coza: 
Putem și pe perioadă lungă, în funcție de nevoie. Dacă e nevoie peste noapte, va fi și peste noapte, iar asta este una dintre diferențe, deoarece știm sigur că acest serviciu nu se găsește și la alte cabinete din Mureș. Practic, internarea va fi cu supraveghere medicală continuă, adică asta nu înseamnă că seara la 21:00 închidem tot, lăsăm animalul să stea în cușcă și ne vedem dimineață la 09:00. Dacă va fi internat, înseamnă că și un medic va rămâne cu el toată noaptea.

 

Ce gamă de servicii medicale veterinare acoperă cabinetul Vethub? Puteți detalia o parte din paleta vastă a serviciilor pe care le oferiți?
Marian Vasile Coza:
 Partea de medicină preventivă este întâlnită peste tot, în toate cabinetele de medicină generală se practică. Diferența la noi e că o abordăm puțin altfel, atât din punct de vedere al schemei de vaccinări și deparazitări pe care o folosim, cât și a produselor pe care le utilizăm, alegând doar anumite tipuri de vaccin, care dau un răspuns imun mult mai puternic decât clasa generală, folosită în larg consum. Pe de altă parte, ca servicii folosim partea de laborator, hematologie, biochimie, ambele aparate fiind foarte complexe, de ultimă generație, biochimia inclusiv cu profil complet, cu electroliți.

Cu ce alte noutăți o să venim noi? Cu partea de hormoni, unde putem doza tiroidă, progesteron, fructozamină și așa mai departe. Partea de analiză de urină va fi făcută tot electronic, în felul acesta evitându-se subiectivismul.

Din punct de vedere imagistic, avem radiologie full digitală, cu o calitate mult mai bună a radiografiilor. Radiografiile nu se mai scot pe filmul acela developat, se trimit prin e-mail. Ecografie, unde va fi vorba atât de ecografie de urgență, care durează foarte puțin, dar îți dă doar anumite detalii despre starea critică a animalului, dacă vrei să faci sau nu ceva urgent. Oferim și partea de ecografie detaliată de organ, în care luăm fiecare organ din cavitatea abdominală în parte, cu măsurători, interpretare scrisă la sfârșit, care se poate face de necesitate sau pe control periodic. De asemenea, efectuăm și ecografie toracică, lucru pe care îl practică destul de puțini în România. Adică, analiza plămânului în sine, a cavității pleurale, cord, puncții ecoghidate dacă e nevoie, ecografie Doppler.

Ballai Szidonia: Aș adăuga partea de chirurgie. Aici vreau să menționez că tot ce-am învățat în București, presupune punerea în practică a chirurgiei sterile. Cum trebuie să fie, cum sterilizăm. E ca la chirurgia umană. Procedura trebuie să fie aceeași. Începând de la halate și până la ultima piesă din instrumentar, totul este perfect steril. De asemenea, putem aminti de anestezia inhalatorie. Mai sunt cabinete care au aparatura, dar foarte puțină lume o folosește. La o sterilizare normală, aproape nimeni nu o folosește – pentru că este de scurtă durată – și „de ce să mai pornească aparatul?”. La noi nu se procedează astfel. Facem tot ce este posibil pentru binele ”pacientului”.

 

Amalia VASILESCU și Ioan SANDOR

Total
0
Shares
1 comment
  1. Buna ,este super ce am citit.Adresa unde se poate merge ????Si un nr. de telefon?? Sá avem si noi pt.ca am un cátel Teckel .si e bine de stiut.Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Perdea verde pe marginea drumurilor din Oradea

Articolul următor

În weekend se schimbă Mersul Trenurilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

MARATONUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ

CONAF Sucursala București organizează semifinala ”MARATONUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ” Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – Sucursala București,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share