Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regiunea Vest a atras 1,12 miliarde de euro prin Programul Operațional Regional, cu 75% mai mult decât alocarea inițială

Alocarea Regiunii Vest pe Programul Operațional Regional 2014 – 2020 a fost depășită cu nu mai puțin de jumătate de miliard de lei, arată informațiile furnizate de Agenția de Dezvoltare Regională Vest. Bilanțul activității ADR arată că suma totală contractată în regiune, în actualul exercițiu financiar a ajuns la 1,12 miliarde euro, cu 75% mai mare decât cea prevăzută inițial.

Programul a generat sau urmează să genereze rezultate de care vor beneficia cele aproape 2 milioane de locuitori ai regiunii. Au fost 115 unități de învățământ construite, reabilitate sau dotate și peste 30.000 de copii și tineri care vor beneficia de condiții de educație la standarde ridicate. De asemenea 17 unități primiri urgențe și tot atâtea ambulatorii au fost reabilitate și dotate și au fost achiziționate 158 de ambulanțe.

Tot cu bani europeni au fost reabilitate sau modernizate aproape 400 de kilometri de drumuri și peste 10.000 de apartamente reabilitate termic. Au mai fost create sau modernizate 660.000 metri pătrați de spații verzi.

Un număr de peste 50.000 de persoane care trăiesc în zone urbane marginalizate au primit sprijin tot din bani europeni.

Fondurile europene au ajutat și mediul de afaceri, aproape 500 de IMM-uri au fost finanțate cu sume de bani nerambursabile și au fost generate peste 1.700 de locuri de muncă.

La nivel de județe, în Timiș au fost contractate 340 de proiecte în valoare totală de 353 milioane de euro; Hunedoara are 260 de proiecte, în valoare de 326 milioane euro; Arad – 161, totalizând 219 milioane de euro, iar Caraș-Severin – 124 de proiecte, în valoare totală de 240 milioane de euro.

În plus, cele patru județe mai au în evaluare sau în faza de precontractare alte 50 de proiecte, în valoare totală de aproape 55 milioane euro.

A fost un an plin de realizări și provocări pentru ADR Vest. Pe lângă implementarea actualului Program Operațional Regional, care crește în importanță și în valorile care sunt decontate lună de lună, finalul de an adus aprobarea ordonanței care stabilește definitiv descentralizarea Programului Operațional Regional la nivelul regiunilor de dezvoltare. Mai mult decât atât, s-a stabilit că agențiile vor fi implicate într-o mare parte a componentelor pe care PNRR le are în implementare, mai precis componentele pe care agenția le-a și derulat în trecut”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Noul an vine cu noi provocări pentru instituția care gestionează fondurile europene, organizația va deveni autoritate de management pentru Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Regiunea Vest va avea la dispoziție 1,1 miliarde euro. El va urmări șapte priorități: O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice; O regiune cu orașe Smart; O regiune cu orașe prietenoase cu mediul; O regiune cu mobilitate urbană sustenabilă; O regiune accesibilă; O regiune educată și atractivă; O regiune pentru cetățeni.

În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, Agenției pentru Dezvoltare Regională i se încredințează gestionarea investiției pentru categoriile de investiții din cadrul componentelor: C12 – Sănătate; C13 – Reforme sociale; C 15 – Educație.

Cred că a fost un an foarte bun, atât pentru regiunea noastră, cât și pentru celelalte regiuni. Cred că regiunea noastră va trebui să mai crească tempo-ul, pentru că resursele vor crește ca valoare alocată și va trebui să ne îngrijim cu toții, atât noi, la nivelul agenției, dar și beneficiarii să își crească capacitatea de a genera și de a implementa proiecte în bune condiții”, a concluzionat Sorin Maxim.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primăria Timișoara și BERD au semnat un acord de creditare în valoare de 20 de milioane de euro

Articolul următor

Care sunt problemele mediului de afaceri din IT și automotive? Rectorul Politehnicii timișorene a discutat cu managerii din domeniu.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share