Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Timișoara și BERD au semnat un acord de creditare în valoare de 20 de milioane de euro

Primăria Timișoara și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un contract de creditare în valoare de 20 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru a acoperi costurile de finanțare pentru proiectele de mobilitate și transport public ale orașului, respectiv cheltuielile neeligibile și partea de cofinanțare a primăriei pentru înnoirea flotei de tramvaie, cu noile mijloace de transport turcești de la Bozankaya, reabilitarea liniei de tramvai 2 – Stan Vidrighin, precum și pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și un studiu de optimizare a liniilor existente.

Cu ajutorul acestor proiecte, Timișoara va deveni al 53-lea membru al „Programului de Orașe Verzi pentru Dezvoltare Durabilă” al BERD. Municipalitatea va dezvolta, alături de celelalte orașe membre, un „Plan de Acțiune pentru Orașul Verde” care să prioritizeze provocările principale în zona de mediu și să dezvolte soluții particulare orașului vizat.

Infrastructura de transport electric (tramvaie, troleibuze) din Timișoara îi conferă un avantaj pentru tranziția către mobilitate verde, iar aceste proiecte joacă un rol important în valorificarea și menținerea ei la standard.

Împrumutul are o marjă de 1,15% pe an și o dobândă care rezultă din suma acestei marje cu rata interbancară (Euribor) care este în acest moment în teritoriu negativ. În contextul în care suma marjei cu rata interbancare este mai mică decât zero, se va considera că rata este egală cu zero.

Banii vor fi cofinanțare pentru proiectele semnate în Programul Operațional Regional 2014-2020 al Uniunii Europene. Prin acest proiecte se estimează o eficientizare cu 22,2% din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră – echivalentul reducerii a 683 de tone de CO2 pe an.

„Ne bucurăm de încrederea pe care ne-o conferă BERD prin acest acord care va aduce Timișoara mai aproape de a fi un oraș verde din punct de vedere al mobilității. Este un semnal puternic că orașul dorește cu adevărat reformă pe acest sector.

BERD este un finanțator cu experiență, de renume internațional în sectorul de mobilitate și transport public, iar acest împrumut ne deschide poarta către piața europeană de consultanță pe mobilitate. Avem nevoie de cei mai competenți oameni pentru realizarea documentelor strategice ale orașului” transmite viceprimarul Ruben Lațcău.

Total
8
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aviz favorabil pentru construirea Terminalului cargo la Aeroportul Oradea

Articolul următor

Regiunea Vest a atras 1,12 miliarde de euro prin Programul Operațional Regional, cu 75% mai mult decât alocarea inițială

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
8
Share