Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Managerii estimează o creștere a prețurilor în comerț și construcții

Potrivit anchetei de conjunctură realizate de Institutul Național de Statistică (INS) managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +81%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -20%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.320 agenţi economici), construcţiilor (1.256), comerţului cu amănuntul (2.484) şi serviciilor (2.879). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

În cadrul campaniei E.ON „Dăruiește Lumină” au fost distribuiți 500.000 kWh energie la cinci spitale

Articolul următor

Megatitan a amenajat cinci puncte moderne de colectare în Zalău

Citește și:
Citeste mai mult

ATP Group a luat avânt!

În 2019 ATP Group prezenta pentru prima dată noua sa divizie ATP Trucks,  producătorul de autovehicule de transport…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share