Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Amera Tower s-a înscris pentru certificarea Well Health-Safety

Clădirea de pe Calea Baciului s-a înscris pentru o nouă certificare de protecție a mediului | Foto: Amera

Prima clădire de birouri din România atestată Zero Waste, Amera Tower Cluj-Napoca (ATC), a început procedurile pentru obținerea certificatului Well Health-Safety (WHS).

ATC a decis să facă alt pas în vederea sporirii confortului și a stării de bine a ocupanților clădirii în realitatea post-Covid-19 prin demersuri privind certificarea WHS, introdusă de International WELL Building Institute (WBI). Zero Waste Europe (ZWE) a acordat pentru prima oară în România precertificarea Zero Waste unei clădiri de birouri – ATC.

Clădirea a parcurs un proces complex care a inclus monitorizare independentă, măsuri de reducere a risipei și prevenire a generării de deșeuri, reorganizarea și optimizarea colectării separate, politici de mediu și training pentru ocupanți. În urma acestor măsuri a reușit să crească rata de colectare separată de la 6,47 la 77%, în doar șase luni.

Precertificarea a fost primul pas pentru obținerea certificării Zero Waste Building, oferită de ZWE, care presupune îndeplinirea unor obiective-cheie stricte de mediu, sociale și de economie circulară. Certificarea este un model de bune practici la nivel european și național, fiind concepută pentru a elimina greenwashing-ul (falsa preocupare și grijă de mediu a companiilor, fără măsuri cu real impact).

Aceasta oferă ghidare în alegerea și implementarea soluțiilor care conduc spre atingerea obiectivelor finale de reducere cu minimum 90% a deșeurilor care ajung la groapa de gunoi și zero incinerare. Pe termen lung, implementarea măsurilor pot îmbunătății calitatea vieții ocupanților și conservarea resurselor naturale neregenerabile.

ATC colectează separat pe 12 fracții, în loc de cinci fracții, cum cere legislația: pet, folie și alte tipuri de plastic, metal, polistiren, tetra-pak, hârtie/carton, sticlă, ulei uzat, deșeuri electrice, toner imprimantă, biodeșeuri, reziduale/amestecate.

ATC este o clădire de birouri cu 550 de ocupanți. Procesul de certificare implică monitorizare și audit independente din partea Zero Waste România. Acesta a cuprins un audit inițial, întâlniri săptămânale de monitorizare a progresului și un audit intermediar aferent finalizării etapei de inițiale de certificare.

Investiția în optimizarea colectării separate, implementarea măsurilor de prevenire în clădire și consultanță sunt amortizate în șapte luni. A fost redus costul cu managementul deșeurilor per angajat cu 61,5% față de cel de dinaintea începerii procesului de certificare.

„Investiția în optimizarea colectării a fost minimă, doar câteva mii de lei;  mai mult este vorba de o schimbare de atitudine, de mentalitate. Am demonstrat că nu este necesar să cheltui bani mulți, pentru a crea un mediu de lucru realmente sustenabil”, a afirmat directorul Amera, Adam Ambrus.

ZWB este un standard de evaluare și certificare internațional. Certificarea unei clădiri abordează obiective Zero Waste esențiale – de mediu, sociale și de economie circulară, cu impact la scară largă asupra unei clădiri și presupune recunoașterea faptului că a fost atins obiectivul de reducere cu cel puțin 90% a deșeurilor care ajung la rampa de gunoi, zero incinerare și eliminare în natură.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Drumul Expres Cluj-Napoca – Dej, susținut ca prioritar în parlament

Articolul următor

Răsfăț de lux pentru femei – cu ce cadouri o poți impresiona

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share