Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Undă verde de la guvern pentru metroul de Cluj

Lucrările la primul metrou din afara Bucureștiului sunt estimate la 10 ani | Foto: Geostud

Executivul de la București a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea proiectului metrou – tren metropolitan la Cluj.

Aceștia sunt aferenți obiectivului de investiții tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj – magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea, componenta 1 – magistrala I de metrou Cluj.

“Proiectul de investiții este susținut, deopotrivă, de autoritățile locale și de Guvern. Hotărârea prevede construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane și cu o lungime a traseului de 21 km. Durata de execuție a investiției este de circa 10 ani, iar valoarea prevăzută, de peste 10 miliarde de lei. Amplasamentul este în județul Cluj: municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum și de la bugetul local al unităților administrativ teritoriale Cluj-Napoca și Florești, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, conform Guvernului României.

“În 2022 va fi organizată procedura de licitație în vederea realizării proiectului. Metroul va avea 21 km și 19 stații. Mașini scoase zilnic din trafic în urma implementării metroului (2030): 30.000. Călători transportați zilnic la momentul implementării proiectului (2030): 164.000. Pentru comparație, magistrala 2 de metrou Berceni – Pipera (București) a transportat, în 2019, 190.000 călători pe zi. Aceasta are 19 km”, a precizat primarul Clujului, Emil Boc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AFIR prelungește o submăsură cu fonduri europene pentru fermieri până pe 28 februarie

Articolul următor

Agenția națională de presă Agerpres a lansat proiectul editorial „UE 15 ani”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share