Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muzeul de 18 milioane € din Florești a intrat pe PNRR

Viitorul complexul muzeal din Florești va fi gestionat de MNIT | Foto: Visit Cluj

Muzeul Identităților și Conflictelor Transilvănene, proiect estimat la 15 milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, va fi construit în comuna clujeană Florești și are bugetul asigurat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Aici vor fi expuse 400.000 de piese de patrimoniu, inclusiv armament și numismatică, potrivit Cluj 24. Ținta muzeului este să prezinte istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacțiune și conviețuire. Complexul va fi realizat în zona blocurilor Agenției Naționale a Locuințelor din cartierul Cetatea Fetei și se va întinde pe 9.000 mp.

Muzeul face parte dintr-o zonă mai largă amenajată de către Primăria Florești, care va include și spații de agrement, bazin olimpic și spații educative. Terenul va fi cedat statului, în administrarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, instituție care gestionează proiectul.

Complexul muzeal cuprinde și depozite cu anexe, laboratoare de restaurare, spații de expoziții, conferințe, cercetare, educație și relaxare. Muzeul va avea o expoziție permanentă desfășurată pe 1.500 mp, avea cafenea și magazin, spații de joacă pentru copii. Pentru cei mici au fost gândite și activități de pedagogie muzeală. Realizarea studiului de fezabilitate va costa 500.000 de lei.

Suprafața pusă la dispoziție de Consiliul Local (CL) Florești este de 12.000 mp, iar construcția va avea trei niveluri. CL dispune de alte câteva hectare de teren, având în plan dezvoltarea de activități culturale, sportive și educative. În apropiere va fi amenajată, din fondurile locale, o parcare de mai mari dimensiuni.

Complexul de tip open space va fi înzestrat cu un acoperiș înierbat, având pereți de sticlă, conform administrației locale. MNIT păstrează, de 150 de ani, valori ale civilizației transilvănene. Instituția deține o colecție de 457.806 de bunuri culturale arheologice, istorice, numismatice, documentare, memorialistice, artistice, fiind al doilea muzeu din țară ca mărime și importanță a patrimoniului cultural mobil deținut.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 80 de locuri de parcare vor fi amenajate în cartierul Nufărul Oradea

Articolul următor

Trenul de mare viteză Bistrița – Suceava, la etapa fezabilității

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share