Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Griffes închiriază 43.000 mp și devine a 2-a cea mai activă agenție imobiliară de pe piața de birouri

  • 43.000  mp totalizează tranzacțiile de închiriere de birouri semnate de Griffes în 2021, reprezentând 15% din activitatea totală intermediată de agenții
  • Peste 250 mln € – mandate de reprezentare în scopul închirierii pentru proiecte de birouri
  • Extinderea activității pe segmentele: industrial și terenuri
  • Extinderea în afara țării: primul mandat de reprezentare în Ungaria
  • 5 ani de la lansarea Griffes

Griffes a încheiat anul 2021 cu un volum record de tranzacții pe segmentul închirierii de birouri și urcă pe locul 2 în  clasamentul agențiilor imobiliare din România in functie de totalul tranzacționat. Această poziție reflectă ritmul accelerat de creștere înregistrat de companie încă de la lansare, Griffes aniversând recent 5 ani de activitate în România.  

Echipa Griffes a intermediat închirierea unei suprafețe totale de 43.000 m.p. de birouri, atât în București, cât și în provincie, pe parcursul anului precedent. Volumul reprezintă 15% din valoarea totală a tuturor tranzacțiilor intermediate de toate agențiile reprezentative din Romania in 2021, respectiv 290.000 m.p.

Griffes a intermediat cea mai mare tranzacție de inchirieri de birouri a anului (totodată, cea mai mare mișcare de relocare a unui chiriaș), și anume mutarea sediului companiei de tehnologie Wipro în noua Globalworth Square, pe o suprafață de peste 11.000 m.p.

De asemenea, Griffes a intermediat și tranzacția care a adus cel mai mare jucator nou de pe segmentul de birouri din 2021: Allyis Technologies a decis să își stabilească primul sediu din Europa în AFI Park, unde a închiriat un spațiu de 1.500 m.p.

Valoarea totală a tranzacțiilor de închiriere de birouri mediate de Griffes în 2021 se apropie de 40 mln. euro, distribuite după cum urmează: 69% în București și 31% în provincie. Activitatea Griffes a continuat sa se concentreze pe reprezentarea proprietarilor (Landlord Representation), unde este lider de piață și are în derulare mandate de reprezentare exclusivă ce totalizează peste 75.000 m.p. – de la achiziții de terenuri, consultanță pe partea de design, strategie de închiriere și vânzări. Un alt pilon major în activitatea companiei a constat în reprezentarea chiriașilor (Tenant Representation) și servicii de Set-up, ajutând chiriașii în alegerea, setarea și lansarea de noi spații de birouri, care sa suțtina strategia de dezvoltare a afacerilor acestora.

 

În 2021, echipa și-a extins semnificativ activitatea, dezvoltând servicii atât pe segmentul de vânzari terenuri, cât și pe cel de vânzari si închiriere de spatii industriale, gestionând vânzarea și închirierea mai multor spații, inclusiv comercializarea unui proiect industrial de amploare ce va fi dezvoltat în Ungaria, în imediata apropiere a aeroportului din Budapesta.

Numeric, Griffes a semnat peste 90 tranzacții de la lansarea companiei, în 2016. Peste 60% din tranzacții au fost contracte de închiriere noi, reflectând experiența Griffes în furnizarea de soluții personalizate, la cheie, pentru companiile nou intrate pe piața sau interesate să facă un salt calitativ în dezvoltarea lor și să treacă de la spații de birouri atipice la clădiri premium, de clasă A.

Peste 80% din activitatea echipei Griffes a constat în consultanță și intermediere de tranzacții, dintre care 90% au inclus închirierea de birouri, celelalte 10% reprezentând tranzacții cu terenuri. Având în vedere avântul înregistrat pe piața de birouri (datele agregate ale agențiilor arată o creștere estimată de 25% – 30% în Bucharest în 2021, comparativ cu anul2020), este firesc că majoritatea tranzacțiilor au fost generate de chiriași aflați în proces de remodelare a spațiilor de birouri (incluzând aici și noile condiții de lucru de tip “work from home”). Așadar, tranzacțiile de subînchiriere au reprezentat doar 2% din activitatea Griffes. Cele mai mari tranzacții au fost incheiate cu companii din domeniul IT si tehnologie, care și-au consolidat sau optimizat operațiunile de pe plan local.

În ceea ce privește livrările de clădiri, în 2021 s-au finalizat 250.000 m.p. de noi spații de birouri. Începând cu acest an, vom observa o scădere a ofertei, în principal datorită blocajului administrativ. privind emiterea autorizațiilor de construire către investitorii privați. Întârzierea construcțiilor se va reflecta în numărul mai mic de livrări, astfel încât anticipăm o reducere cu 50% a ofertei de spații de birouri în 2022, urmată de o scădere abruptă, de peste 75%, în 2023 (comparativ cu anul 2021). Blocarea autorizațiilor de construire va fi vizibilă în capitală, cu mai puțin de 60.000 m.p. aflați deja în dezvoltare și anunțați pentru inaugurare în 2023.

Orașele regionale își vor urma trendul ascendent; peste o treime din tranzacțiile de închiriere de birouri intermediate de Griffes în 2021 au fost in alte orase din afara capitalei. La acestea s-au adăugat tranzacțiile cu terenuri și proiecte industriale, care continuă trendul accelerat de creștere. Dacă prețul mediu pentru achiziția de terenuri rezidențiale în București înregistrează o creștere de 30 – 40%, acelasi lucru se observa si pe segmentul industrial, unde rar întâlnim tranzacții sub pragul psihologic de 35 euro/m.p. Doar anul trecut, Griffes a intermediat 4 tranzacții de vânzare a unor suprafețe semnificative de teren, dintre care 3 au destinație industrială (Brașov și Ploiești), alte doua vizeaza dezvoltarea unorproiecte rezidențiale în București.

“În 2021 am avut rezultate foarte bune deoarece am acceptat noi provocări; am adăugat 4 noi mandate de reprezentare pe segmentul de birouri: Paltim Timișoara, ineditul proiect Muse din nordul Bucureștiului și 2 noi proiecte care reprezintă reconversii de destinatie, în afara capitalei. Ne-am asumat riscul și am sfătuit clienții să meargă împotriva curentului. Sa investească în România ca strategie de dezvoltare, nu de cost – vezi cazul Allyis Technologies și al încă unei companii de tehnologie, care au investit mai bine de 1 an si peste 3 milioane de euro pe piața din România. Ne-am extins serviciile pe segmentele de vanzari terenuri și proiecte industriale, si am ales sa exportam experienta noastra in Ungaria, cand singura tendință era ca multinaționalele să treacă granița și să livreze în România. Ne permitem luxul de a face lucrurile în mod diferit și de a ne asuma decizii de business curajoase, ceea ce se reflectă și în rezultatele clienților noștri, întrucat le oferim o viziune proaspătă, imparțială, neașteptată asupra oportunităților de pe piață“ – declară Andreea Păun, fondator și Managing Director Griffes.

Griffes este cea mai mare companie de consultanță imobiliară cu capital integral românesc, specializată în tranzacții comerciale business-to-business, cu focus pe piața de închirieri și vânzări birouri, proprietăți comerciale, mixed-use și industriale.

Compania a fost fondată în 2016 de Andreea Păun, în urma unei experiențe de peste 12 ani în industria imobiliară. Portofoliul de clădiri de birouri al Griffes atinge 75.000 m.p. și include proprietăți prestigioase precum clădirea Unirii View din centrul Bucureștiului, proiectul Record Park din centrul orașului Cluj-Napoca, dezvoltarea de tip “brownfield” Paltim din Timișoara și alte câteva proiecte în orașele regionale.

Printre chiriasii asistați de Griffes în dezvoltarea sau înființarea de operațiuni în România se numără: compania IT și outsourcing Wipro Technologies, compania japoneză de software NTT Data, consolidarea centrului de tehnologie deținut de Porsche în Cluj-Napoca, intrarea în România a gigantului american din domeniul asigurărilor Mass Mutual, ATOS IT Solutions, IPSOS Research, Veeam Software, DHL sau PayPoint International din Marea Britanie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

SPEEDWELL, financing agreement with Garanti BBVA for Building 2 of THE IVY

Articolul următor

VGP: Pan European Expansion and Stronghold Germany Lead to an Absolute Record in Leasing and Construction Activity

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share