Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Timișoara s-a înființat prima Unitate Centrală de Achiziții, sub forma unui SRL, din România

Timișoara va avea în perioada următoare o Unitate Centrală de Achiziții, după ce primăria a decis înființarea unui SRL în acest scop. Consiliul Local Timișoara a aprobat, marți, înființarea acesteia, prima de acest fel din țară. Această unitate va derula, într-o primă fază, achiziții centralizate pentru Municipiul Timișoara și instituțiile din subordinea Consiliului Local Timișoara, urmând ca, ulterior, și alte instituții și administrații publice să fie cooptate în acest parteneriat.

Unități centrale de achiziții au mai fost implementate cu succes în țări precum Austria, Italia, Portugalia, Finlanda sau Suedia.

În perioada următoare, Guvernul României, printr-un proiect pilot derulat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, intenționează să înființeze trei UCA pilot în țară, care vor deservi autorități locale, prima fiind la Timișoara, urmând ca în următorii ani numărul acestora să ajungă la opt.

Obiectul principal de activitate al UCA va fi de a realiza achiziții centralizate pentru mai multe instituții locale, care vor conduce la economii semnificative la bugetele acestora.

La nivelul Primăriei Municipiului Timișoara, anual, din bugetul local, cheltuielile pentru achiziția de bunuri și servicii se ridică la circa 300 de milioane de lei. Mai mult de jumătate din aceste achiziții se derulează de către mai multe entități din subordinea Consiliului Local Timișoara. Estimările echipei care a pus la punct acest proiect au estimat că în cazul achizițiilor centralizate făcute de către o singură entitate, economiile la bugetul local ar fi între 18 și 27 milioane de lei/anual, într-un scenariu minimal. Costul operării UCA este estimat la circa 1,5 milioane lei în primul an de funcționare, ajungând până la circa 3 milioane lei, în al patrulea an de funcționare. Astfel, în primii trei ani, UCA se va baza pe finanțarea asigurată de Consiliul Local Timișoara, sub formă de majorare a capitalului social. De asemenea, UCA va solicita de la fiecare beneficiar o taxă procentuală aplicată la valoarea achizițiilor derulate, pentru plata serviciilor externalizate. Susținerea de la bugetul local va descrește, gradual, pe măsură ce tot mai multe instituții își vor derula procesele de achiziție prin această unitate, astfel încât, preconizăm că din al 4-lea an de funcționare unitatea ar trebui să se autofinanțeze în întregime.

Primarul orașului, Dominic Fritz, vede deja economii realizate de noua UCA și spune că administrația sa se bucură de încredere la București.

“Înființarea UCA prima dată la Timișoara este o dovadă a încrederii de care ne bucurăm la nivel central și va marca începutul unor economii semnificative atât de timp, cât și de bani la nivelul bugetului local. Pasul următor va fi să atragem profesioniști în cadrul acestei unități, oameni care prin experiența și reputația lor să atragă și alte instituții publice și administrații locale în acest parteneriat”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

El nu a participat la ședința consiliului local în care s-a aprobat înființarea unității, fiind plecat la București, la o întâlnire a partidului pe care îl reprezintă, cu premierul Ciucă.

Într-o primă fază, UCA va presta servicii pentru Primăria Municipiului Timișoara și pentru diferite departamente ale acesteia. Categoriile de achiziții care vor fi incluse în actul de înființare a Agenției se referă la cheltuieli de funcționare a acestor entități: tehnologia informației, managementul clădirilor de birou/facilităților, servicii profesionale, energie, management birou.

Total
19
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Bosch Service Solutions își extinde activitatea la Timișoara, după ce a deschis aici un hub global de achiziții

Articolul următor

CRIZĂ: Conducerea AZO și ministrul Agriculturii, un nou dialog. Soluțiile?

Citește și:
Citeste mai mult

ATP Group a luat avânt!

În 2019 ATP Group prezenta pentru prima dată noua sa divizie ATP Trucks,  producătorul de autovehicule de transport…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
19
Share