Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitarii clujeni fac bani din pești și alge

“Producția” din complexul acvaristic modernizat va fi pusă la comercializare | Foto: USAMV

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a fost creată, printr-un grant de cercetare, o bază de înmulțire și creștere de pești exotici și de plante acvatice care urmează să fie comercializate.

Complexul acvaristic al USAMV oferă studenților și vizitatorilor o experiență recreațională și educațională, în cadrul căreia sunt prezentate 70 de specii de pești și amfibieni din diferite zone geografice ale lumii.

Acvariul central, de 20.000 litri, găzduiește specii de pești de dimensiuni considerabile, regăsite în apele naturale ale României, dar și pești de cultură, între care sturioni, crapi sau pești planctonofagi. Peștii exotici de dimensiuni mici populează 15 acvarii de la 200 la 2.000 litri.

”Complexul acvaristic a fost amenajat încă din 2003, iar de atunci acvariile au fost îmbogățite constant cu noi specii de pești. Complexul reprezintă și o bază de cercetare pentru studenții și specialiștii de la programul de studiu piscicultură și acvacultură, din cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii (FZB)”, explică inginerul Raul Savin, din cadrul complexului.

Acvariile au fost modernizate în ultima perioadă prin implicarea specialiștilor din cadrul FZB. Un grant intern de cercetare a fost accesat pentru studiul procesului de aclimatizare a unor specii de pești originare din medii acvatice extrem de dinamice. Aceste populații sunt puse la dispoziția pasionaților de acvaristică pentru vizitare.

”Au fost înființate două noi acvarii, de 2.000 de litri, ce reproduc medii acvatice specifice unor populații de pești exotici, originari din America de Sud și Africa. Materialul aclimatizat este suport de cercetare pentru studenții specializării piscicultură, iar investițiile de 25.000 de euro au presupus aclimatizarea unor specii mai rare”, a spus Cristian Coroian, prodecan al FZB.

A fost creată și o bază de carantinare pentru pești exotici și plante acvatice, înmulțire și creștere, având ca scop și comercializarea ulterioară a acestora. Vizitatorii complexului vor putea achiziționa pești și plante pentru acvariile de acasă. Aici se vor găsi speciile Guppy, Xipho, Scalari, ciclide africane, Microsorum, Anubias, Vallisneria, Echinodorus.

Unul dintre obiectivele principale ale complexului acvaristic este acela de a aclimatiza specii de interes cu particularități aparte. Punctele principale de atracție sunt trei specii de sturion protejate, salamandra mexicană sau peștele umblător, ciclide africane din genul Aulonocara, piranha cu burtă roșie, broasca africană cu gheare.

Complexul se află în circuitul de vizitare, iar publicul are acces acum și la noile acvarii. Pasionații care admiră speciile rare de pești beneficiază și de ghidare specializată din partea personalului care administrează complexul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Medicover achiziționează spitalul Polaris Medical din Cluj

Articolul următor

PERSPECTIVE 2022. Cosmin Pătroiu, TeraSteel: “Vrem să atingem cel puțin performanța din 2021”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share