Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul ARAD – Top 20 companii cu capital străin

La final de 2020, revista Transilvania Business a publicat prima ediție a proiectului special Elite în Business. Banat și Transilvania. Continuăm acest proiect și în 2021, care este structurat astfel: Top 20 companii cu capital 100% românesc din fiecare județ din Banat și Transilvania, Top 20 companii cu capital 100% străin din același areal și Top 10 companii cu capital mixt din cele 16 județe. Am păstrat aceleași criterii ca la prima ediție, considerând că indicatorii determinanți rămân activele imobilizate și capitalurile proprii, care surprind în cifre bogăția companiei, respectiv arată evoluția firmei în timp și, de aceea, i-am considerat determinanți și relevanți. La întocmirea clasamentelor județene au fost luați în considerare următorii indicatori: cifra de afaceri, profitul și numărul de angajați.

Elite în business din Banat și Transilvania, ediția a II-a

CAPITAL STRĂIN

INVESTIȚII STRĂINE ÎN ARAD

Prin poziționarea sa strategică, Aradul este un punct nodal de transport rutier, feroviar şi aerian, situat pe culoarul IV paneuropean, în centrul unei regiuni cu peste 1,5 milioane de locuitori. O regiune care dispune de trei aeroporturi internaționale, de o autostradă conectată la rețeaua europeană de autostrăzi, de unul dintre cele mai importante parcuri logistice privind căile ferate, parte a Europei. Forța şi dimensiunea industriei arădene, oferită de companiile multinaționale, fac ca fiecare autoturism care rulează în Europa să aibă în componența sa cel puțin o piesă sau un cablu, „made in Arad”! Prin toate aceste oportunități, Județul Arad este interesant şi atractiv pentru investitori.

În ultimii ani, investiţiile străine s-au făcut simțite în județ, fiecare raport al Direcţiei Judeţene pentru Statistică venind să confirme faptul că zeci de investitori au deschis afaceri în județ. Prin crearea zonelor industriale, s-a reuşit atragerea a numeroşi investitori străini atât în Municipiul Arad, cât şi în judeţ, cu o gamă diversificată a obiectului de activitate.

În Arad, zonele industriale s-au dovedit a fi adevărate baze de dezvoltare a potenţialului economic, judeţul putând fi considerat un exemplu al atragerii de investiţii străine directe, bazate tocmai pe crearea acestor platforme industriale distincte, unde administrația locală a asigurat facilitățile necesare desfășurării activității. Astfel, „Leoni Wiring System” (Germania) şi „Takata Petri”, care se ocupă de producţia de centuri de siguranţă şi volane, precum şi „Yazaki Component Technology” (Japonia, producătoare de instrumente de bord), sunt doar câteva dintre companiile străine de renume care îşi dezvoltă afacerile în municipiul Arad. Alte exemple includ companii precum Porta Doors – Polonia (producție uși), Coindu – Portugalia (automotive), Textile medicale – Franţa (producție textile), Sysmec – Elveția (prelucrări mecanice), „Euroimobiliare”, „NDB Logistica” și multe altele.

 

Ranking: 1

Webasto Romania

Webasto este lider al pieței globale de sisteme de acoperiș, sisteme de acoperiș retractabile și încălzitoare staționare, fiind printre primii 100 cei mai mari furnizori din industria auto. Mai mult, compania se concentrează asupra pieței în creștere a electromobilității, cu sisteme de încălzire, soluții de încărcare și sisteme de baterii. Webasto Romania a fost înființată la Zimandu Nou Arad în 2006. Acoperișurile panoramice produse la Webasto Arad ajung în țări unde sunt fabrici de mașini, la uzine VW (Eos, Toaureg), Porsche, BMW (Seria 4), Renault. Cel mai mare plafon panoramic Webasto este fabricat la Arad si se monteaza pe modelul Volkswagen Touareg.

De asemenea, la Webasto se produc soluții de încălzire și răcire pentru autoturisme, ambarcațiuni, autorulote și rulote, camioane, autoutilitare și autobuze.

Odată cu începerea producției proprii de baterii, Webasto a deschis un capitol complet nou în istoria de 120 de ani a companiei, în 2019. Bateriile Webasto îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate, siguranță și performanță.

Compania a avut în 2020 o cifră de afaceri de 925,01 milioane de lei, cifră cu care se clasează pe locul doi în județul Arad. Cu un profit net de 26,85 de milioane de lei, Webasto Romania ocupă locul patru în Arad. Numărul mediu de 1.086 de angajați plasează Webasto Romania pe locul cinci în județul Arad. Firma avea, anul trecut, active imobilizate în sumă de 305,08 milioane de lei și capitaluri proprii în valoare de 216,50 milioane de lei.

Scor final (puncte): 19,20
Cifra de afaceri: 20
Active imobilizate: 20
Profit: 19
Nr. angajați: 17
Capitaluri proprii: 19

 

Ranking: 2

Coficab Eastern Romania

Coficab Eastern Romania are ca profil de activitate fabricarea altor fire și cabluri electrice și a fost înființată în 2004 la Arad. Coficab Eastern Romania face parte din Grupul Coficab, lider global în proiectarea, producția și vânzarea de cabluri și fire pentru automobile. De la înființarea sa în 1992, Coficab a devenit un partener de încredere pentru producătorii de top de cablaje auto și pentru majoritatea OEM-urilor. Cu peste 19% din cota de piață globală, Coficab se află în fruntea megatendințelor globale de mobilitate electrică, conectivitate, conducere autonomă și reducere a greutății și a spațiului.
Firma, cu capital majoritar luxemburghez, a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 897,38 milioane de lei, cifră cu care se clasează pe locul trei în Arad. Profitul net de 31,68 milioane de lei o plasează pe Coficab pe locul doi în Arad. Firma a avut în 2020 un număr mediu de angajați de 377. Coficab Eastern Romania avea, totodată, active imobilizate în valoare de 105,46 milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 368,21 milioane de lei.

Scor final (puncte): 17,60
Cifra de afaceri: 19
Active imobilizate: 15
Profit: 20
Nr. angajați: 10
Capitaluri proprii: 20

 

Ranking: 3

Yazaki Component Technology

Yazaki Component Technology SRL, firmă cu capital japonez, a fost înființată la Arad în 2003 și are ca profil de activitate fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule. Yazaki mai operează pe piaţa locală fabrici la Ploieşti, Caracal, Urlaţi și Brăila. De altfel, japonezii se află în topul celor mai mari cinci exportatori din economie în județele în care sunt înregistrate fabricile. Producătorul de componente auto Yazaki Component Technology, subsidiara locală a concernului japonez Yazaki, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 870 de milioane de lei, cifră cu care ocupă locul patru în județul Arad. Firma a avut în 2020 un profit net în valoare de 16,96 milioane de lei. Cu un număr mediu de angajați de 1.231, compania se clasează pe locul trei în Arad. Yazaki Component Technology raportase, de asemenea, active imobilizate în sumă de 174,21 milioane de lei și capitaluri proprii de 104,05 milioane de lei.

Scor final (puncte): 16,65
Cifra de afaceri: 18
Active imobilizate: 17
Profit: 17
Nr. angajați: 18
Capitaluri proprii: 15

 

Ranking: 4

Leoni Wiring Systems

Leoni Wiring Systems Arad SRL, firmă cu capital german, are ca profil de activitate fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule. Leoni a intrat pe piața din România în anul 2000 odată cu deschiderea primei fabrici WSD (Wiring Systems Division) la Arad. Au urmat fabricile din Bistrița (2002) și Pitești (2005), iar ulterior au fost deschise fabricile satelit din Beiuș, Luduș, Marghita și Bumbești-Jiu. Fabrica din Arad a fost numită Fabrica Anului, la categoria Costuri și Motivație (2010); a primit Premiul pentru Excelență din partea clientului GM (2013) și a câștigat statutul de Furnizorul Anului (2013).
Leoni Wiring Systems Arad a avut în 2020 o cifră de afaceri de 642,03 milioane de lei, un profit net de 3,46 milioane de lei și un număr mediu de angajați de 3.626. Compania dispunea de active imobilizate în valoare de 188,16 milioane de lei și capitaluri proprii de 96,98 milioane de lei.

Scor final (puncte): 14,10
Cifra de afaceri: 16
Active imobilizate: 18
Profit: 8
Nr. angajați: 20
Capitaluri proprii: 12

 

Ranking: 5

Textile Medicale

Textile Medicale SRL are ca profil fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice. Compania a avut în 2020 o cifră de afaceri de 162,79 milioane lei, un profit net de 12,46 milioane lei și un număr mediu de 677 angajați. Firma avea, anul trecut, active imobilizate de 69,80 milioane lei și capitaluri proprii de 128,78 milioane lei.

Scor final (puncte): 14,10
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 12
Profit: 15
Nr. angajați: 15
Capitaluri proprii: 18

 

Ranking: 6

Maschio Gaspardo Romania

Maschio Gaspardo, înființată în 2003, are ca profil fabricarea mașinilor și utilajelor pentru agricultură și forestiere. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 214,79 milioane lei, un profit net de 11,15 milioane lei și un număr mediu de 346 angajați. Avea înregistrate active imobilizate de 94,08 milioane lei și capitaluri proprii de 110,70 milioane lei.

Scor final (puncte): 13,95
Cifra de afaceri: 11
Active imobilizate: 14
Profit: 14
Nr. angajați: 9
Capitaluri proprii: 17

 

Ranking: 7
Systronics

Systronics SRL a fost înființată în 2002 având ca profil de activitate fabricarea altor componente electronice. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 278,47 milioane de lei, un profit net de 9,49 milioane lei și un număr mediu de 533 angajați. Systronics deținea, de asemenea, active imobilizate de 65,56 milioane lei și capitaluri proprii de 106,05 milioane lei.

Scor final (puncte): 13,50
Cifra de afaceri: 13
Active imobilizate: 11
Profit: 13
Nr. angajați: 14
Capitaluri proprii: 16

 

Ranking: 8

Astra Rail Industries SA

Astra Rail Industries, producător de vagoane și boghiuri, la Arad din 2012, a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 675,75 milioane de lei și o pierdere de -11 milioane de lei. Compania a avut un număr mediu de 2.135 de angajați, active imobilizate în sumă totală de 211,35 milioane lei și capitaluri proprii în valoare de 90,56 milioane de lei.

Scor final (puncte): 12,70
Cifra de afaceri: 17
Active imobilizate: 19
Profit: 1
Nr. angajați: 19
Capitaluri proprii: 11

 

Ranking: 9

Guala Pack Nadab

Guala Pack Nadab, parte a grupului GualaPack, lider în fabricarea ambalajelor aseptice pentru industria alimentară şi farmaceutică, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 188,24 milioane lei, un profit net de 5,54 milioane lei și un număr de 328 angajați. Firma avea, de asemenea, active imobilizate de 144,83 milioane lei și capitaluri proprii de 97,74 milioane lei.

Scor final (puncte): 12,20
Cifra de afaceri: 10
Active imobilizate: 16
Profit: 10
Nr. angajați: 8
Capitaluri proprii: 13

 

Ranking: 10

Cooper Industries Romania

Cooper Industries are ca profil de activitate fabricarea de echipamente electrice. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 313,70 milioane de lei, un profit net de 17,54 milioane de lei și un număr mediu de 310 angajați. Cooper Industries înregistra anul trecut active imobilizate în sumă de 57,28 milioane de lei și capitaluri proprii de 81,92 milioane de lei.

Scor final (puncte): 11,90
Cifra de afaceri: 14
Active imobilizate: 10
Profit: 18
Nr. angajați: 7
Capitaluri proprii: 10

 

Ranking: 11

Hammerer Aluminium Industries Sântana

HAI Sântana are ca profil de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate. Firma a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 672,72 milioane de lei, un profil net de 2,92 milioane de lei și un număr mediu de 117 angajați. HAI Sântana raporta, totodată, active imobilizate în valoare de 71,61 de lei și capitaluri proprii în sumă de 97,91 milioane de lei.

Scor final (puncte): 11,20
Cifra de afaceri: 15
Active imobilizate: 13
Profit: 6
Nr. angajați: 3
Capitaluri proprii: 14

 

Ranking: 12

Porta KM Romania

Porta KMI Romania, parte a grupului Porta Doors, lider european în producția de uși, a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 109,72 milioane de lei, un profit net de 12,82 milioane de lei și un număr mediu de 273 angajați. Firma avea active imobilizate în sumă de 42,42 de milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 78,48 milioane de lei.

Scor final (puncte): 8,55
Cifra de afaceri: 2
Active imobilizate: 7
Profit: 16
Nr. angajați: 6
Capitaluri proprii: 9

 

Ranking: 13

Panduit European Solution

Panduit European Solution are ca profil de activitate fabricarea altor componente electronice. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 170,84 lei, un profit net de 5,92 de milioane lei și un număr mediu de 484 de angajați. Compania deținea active imobilizate în sumă de 17,36 milioane de lei și capitaluri proprii în valoare de 53,73 milioane de lei.

Scor final (puncte): 7,60
Cifra de afaceri: 9
Active imobilizate: 3
Profit: 11
Nr. angajați: 12
Capitaluri proprii: 7

 

Ranking: 14

GDS Manufacturing Services SA

GDS Manufacturing Services are ca profil de activitate fabricarea echipamentelor de comunicații. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 256,63 milioane lei, un profit net de 1,85 milioane lei și un număr mediu de 508 angajați. Compania înregistra active imobilizate în valoare de 23,26 milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 60,90 milioane lei.

Scor final (puncte): 7,50
Cifra de afaceri: 12
Active imobilizate: 4
Profit: 5
Nr. angajați: 13
Capitaluri proprii: 8

 

Ranking: 15

Kromberg & Schubert Romania NA

Kromberg & Schubert Romania NA are ca profil de activitate producția de cablaje. Firma a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 160,95 milioane de lei, o pierdere de -117,19 mii lei și un număr mediu de 820 angajați. Compania dispunea de active imobilizate în valoare de 40,74 de milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 32,39 milione de lei.

Scor final (puncte): 5,95
Cifra de afaceri: 7
Active imobilizate: 6
Profit: 3
Nr. angajați: 16
Capitaluri proprii: 4

 

Ranking: 16

Lagermax Autotransport

Lagermax activează în domeniul expedierii pachetelor, transportului auto și logistică. Firma a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 158,47 milioane de lei, o pierdere de -5,19 milioane de lei și un număr mediu de 267 angajați. Compania deținea active imobilizate în valoare de 47,96 milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 35,11 milioane de lei.

Scor final (puncte): 5,60
Cifra de afaceri: 6
Active imobilizate: 8
Profit: 2
Nr. angajați: 5
Capitaluri proprii: 6

 

Ranking: 17

Oechsler România

Oechsler România produce piese de mare precizie din material plastic. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 154,89 milioane de lei, un profit net de 3,45 milioane de lei și un număr mediu de 243 de angajați. Oechsler România raporta, de asemenea, active imobilizate în valoare de 51,26 milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 21,80 milioane de lei.

Scor final (puncte): 5,40
Cifra de afaceri: 5
Active imobilizate: 9
Profit: 7
Nr. angajați: 4
Capitaluri proprii: 2

 

Ranking: 18

Mauriziaro Meat

Mauriziaro Meat este unul dintre cei mai mari distribuitori de carne de porc și vită din România. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 146,20 milioane lei, un profit net de 8,19 milioane lei și un număr mediu de 15 angajați. Compania avea active imobilizate evaluate la 8,26 milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 32,75 milioane de lei.

Scor final (puncte): 4,85
Cifra de afaceri: 4
Active imobilizate: 1
Profit: 12
Nr. angajați: 1
Capitaluri proprii: 5

 

Ranking: 19

Everel Romania

Everel Romania produce transformatoare și generatoare electrice. Firma a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 111,12 milioane de lei, un profit net de 1,19 milioane de lei și un număr mediu de 401 angajați. Everel Romania înregegistrase în contabilitate active imobilizate în valoare de 29,56 de milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 28,11 milioane de lei.

Scor final (puncte): 4,50
Cifra de afaceri: 3
Active imobilizate: 5
Profit: 4
Nr. angajați: 11
Capitaluri proprii: 3

 

Ranking: 20

Perplastic Compounding

Perplastic Compounding produce produse finite și semifinite din plastic. Firma a avut în 2020 o cifră de afaceri de 106,05 milioane de lei, un profit net de 4,31 milioane de lei și un număr mediu de 29 de angajați. Perplastic Compounding deținea active imobilizate în valoare de 10,10 milioane de lei și capitaluri proprii în sumă de 6,59 milioane lei.

Scor final (puncte): 2,95
Cifra de afaceri: 1
Active imobilizate: 2
Profit: 9
Nr. angajați: 2
Capitaluri proprii: 1

 

Pentru documentare, echipa revistei Transilvania Business a utilizat informațiile oferite de Ministerul Finanțelor, portalului listafirme.ro, cel mai complet portal despre firmele din România, reprezentanții companiilor incluse în clasamentele Elite în business. Banat și Transilvania și site-urile companiilor.

(TB 107)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul ARAD - Top 20 companii cu capital românesc

Articolul următor

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul ARAD - Top 10 companii cu capital mixt

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share