Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul BISTRIȚA-NĂSĂUD – Top 20 companii cu capital românesc

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Transilvania și Banat. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești

– Top 20 investitori străini

– Top 10 companii cu capital mixt

 

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD

 

30.464 de agenți economici erau înregistrați în județ, reprezentând 1,3% dintre totalul celor din România. Firmele din Bistrița-Năsăud au produs, în 2020, o cifră de afaceri de aproape 3 miliarde de euro (0,8% din cea a țării), cu un profit net de 234 milioane euro (0,7% din cel național). 45.625 de salariați erau consemnați în acest județ (1,1% dintre angajații României). Domeniile predominante erau fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și motoare auto (afaceri de 284 milioane euro), lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale (226 milioane), transporturi rutiere de mărfuri (196 milioane), comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate (126 milioane), lucrări de construcții ale drumurilor și autostrăzilor (119 milioane). Ponderea activităților economice era consemnată în localitățile Bistrița, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi și Maieru. Cele mai mari afaceri anuale le aveau Leoni Wiring Systems (275 milioane euro), TeraPlast (95 milioane), Rombat (89 milioane), RAAL (58 milioane), TeraSteel (52 milioane). Ca profituri nete se remarcă TeraPlast (7,5 milioane euro), Rombat (5,1 milioane), TeraSteel (3,5 milioane), Datacor (3,1 milioane), Aguaviva (2,1 milioane). Cei mai mulți angajați îi aveau Leoni (5.172), RAAL (1.733),

Rombat (733), Comelf (660), TeraPlast (507). Majoritatea salariaților lucrau în sectoarele automotive, construcții, transporturi și comerț. Construcțiile reprezintă domeniul cel mai profitabil din județ, urmat de transporturi rutiere și industria plasticului. Printre marile întreprinderi dispărute după Revoluție din Bistrița-Năsăud s-au numărat Combinatul de Prelucrare a Lemnului – Mopal, UCTA, SCIL, Bere Malț sau ARIO. Ultimele firme înmatriculate aici au fost Marforesbodrifin Rodna, SPM International Szasz Orheiu Bistriței, Nemeș Invest Consult Bistrița, Bobol Dănilă Zagra și ADC Califlo Bistrița.

 

Ranking: 1
TERAPLAST SA

La începutul acestui an, administratorii companiei bistrițene propuneau distribuirea de dividende speciale de 226 de milioane lei către acționari, cu un randament-record de 24% pe titlu, alături de majorarea capitalului social cu 43 de milioane lei, prin repartizarea unei acțiuni gratuite la fiecare 4 deținute de acționari. Ulterior, grupul TeraPlast anunța că a achiziționat linia de producție de folii de polietilenă a Brikston Construction Solutions din Sighișoara, cu relocare la Năsăud, pe platforma Somplast. Grupul are în derulare proiectul TeraBio Pack, de 12 milioane euro, confinanțat prin ajutor de stat, prin care dezvoltă o unitate de folii biodegradabile. În toamnă, acțiunile TeraPlast au fost incluse spre tranzacționare în indicele CECE MID CAP al Bursei de Valori de la Viena, vizibilitatea titlurilor sale crescând astfel la nivel regional. “Reprezentăm piața de capital românească atât în indicii FTSE Russell, cât și în indici regionali, cum este cel de față. Această poziție ne onorează și ne arată că investitorii rezonează cu strategia de dezvoltare a companiei, performanțele și lichiditatea înregistrate de-a lungul timpului”, a declarat Alexandru Stânean, CEO al TeraPlast. Ultima mișcare în conducerea grupului TeraPlast a reprezentat-o aducerea pe funcția de manager de strategii de dezvoltare a lui Laszlo Vajda, fost director de dezvoltare pe România și Ungaria a Pipelife. Grupul include companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. În 2020, afacerile companiei-mamă, profilată pe fabricarea foliilor, tuburilor și profilelor din material plastic, urcau la 418 milioane lei, în comparație cu 372 milioane în anul precedent, profitul net avansa de la 9,6 la 33 milioane lei, în timp ce numărul de angajați creștea de la 478 la 507. Compania deținea capitaluri proprii de aproape 240 milioane de lei și active imobilizate de 170 de milioane.

Scor final (puncte): 50,00
Cifra de afaceri: 50
Active imobilizate: 50
Profit: 50
Nr. angajați: 50
Capitaluri proprii: 50

 

Ranking: 2
DIMEX 2000 COMPANY

Consorțiul format din Dimex 2000 și Explan a dat în funcțiune, anul trecut, tronsonul reabilitat de 27 km al Drumului Județean 109F, cel mai mare proiect al administrației județene din Maramureș din ultimii ani. Valoarea contractului de pe traseul limită județul Sălaj – Târgu-Lăpuș (DN 18B) – Dămăcușeni – Rogoz (DJ 171) a fost de 80 milioane lei, proiect demarat în 2019. Societatea de construcţii este controlată de antreprenorii Ioan şi Neluţa Scurtu, din localitatea Rebrişoara. Dimex se ocupă de construirea şi întreţinerea drumurilor şi a podurilor, construcţii civile, industriale, reţele de apă şi canalizare, consolidări, staţii de tratare şi epurare. Printre contractele câştigate în ultimii ani se numără execuţia lucrărilor de modernizare a DJ 151B şi DJ 142, Ungheni (DN 15) – Mica – Târnăveni (DN 14A), din judeţul Mureş, o investiţie de 106 milioane lei, realizată în asociere cu OPR Astfalt, Oblas Publicas Y Regadios şi Explan. Compania a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 186,87 milioane de lei, un profit net de 8,56 de milioane, capitaluri proprii de 37,75 milioane și active imobilizate evaluate la 33,23 milioane. Pentru Dimex 2000 Company lucrau 234 angajați anul trecut.

Scor final (puncte): 44,80
Cifra de afaceri: 47
Active imobilizate: 43
Profit: 47
Nr. angajați: 44
Capitaluri proprii: 44

 

Ranking: 3
MIS GRUP

Constructorul bistrițean a obținut modernizarea DJ 173 pe tronsoanele Șieu-Teaca, Teaca-Ocnița, fiind desemnat drept câștigător al licitației organizate de consiliul județean. Valoarea lucrărilor este de 43 milioane lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Contractul prevede servicii de elaborare a documentației tehnico-economice, asistență tehnică din partea proiectantului, execuție de lucrări de construcții în cadrul proiectului de pe traseul Șieu – Teaca – Ocnița. Constructorul are de modernizat 26 km de drum, cu platformă de 8 m, din care parte carosabilă 6,5 m și acostamente de 0,75 m pe sens. Ca lucrări conexe, sunt prevăzute amenajări de drumuri laterale (83), podețe (380), consolidări speciale, șanțuri, drenuri, parapeți, semne de circulație. Compania este controlată de familia Fărcaș, fiind unul dintre cei mai mari constructori locali, cu afaceri de 118 milioane lei în 2020, un profit de 8,4 milioane și 172 de angajați. M.I.S. Grup dispunea de capitaluri proprii de 50,1 milioane de lei și de active imobilizate de 54,27 milioane de lei.

Scor final (puncte): 44,75
Cifra de afaceri: 45
Active imobilizate: 46
Profit: 46
Nr. angajați: 38
Capitaluri proprii: 45

 

Ranking: 4
COMELF SA

Afacerile societății de utilaje din Bistrița, deținută majoritar de Uzinsider, din Bistrița au înregistrat o scădere în 2020 comparativ cu 2019, de la 149 milioane de lei la 116, din cauza reducerii volumelor de comenzi, pe fondul pandemiei, iar profitul net a crescut, influențat pozitiv de costurile cu materiile prime și materialele, ca urmare a optimizării consumului și a prețului de achiziție, de la 2,62 la 2,7 milioane lei. “Deși cifra de afaceri a scăzut, comparativ cu 2019, comparativ cu ce ne-am propus, am reușit să menținem compania în echilibru, să ne desfășurăm activitatea în condiții de continuitate și să obținem un rezultat net superior anului 2019. La nivelul personalului, am reușit să ne organizăm în noul context sanitar și economic, pentru a asigura protecția, securitatea și sănătatea angajaților, în condițiile în care activitatea nu a fost întreruptă și pentru a nu disponibiliza personal și a asigura drepturile salariale în condițiile în care volumul comenzilor a fost afectat semnificativ”, ne-a transmis Mircea Măierean, engineering manager al Comelf. Compania a înregistrat, anul trecut, active imobilizate de aproape 81 milioane lei, capitaluri proprii de 61,4 milioane și un număr de 660 de salariați.

Scor final (puncte): 41,90
Cifra de afaceri: 44
Active imobilizate: 48
Profit: 20
Nr. angajați: 49
Capitaluri proprii: 48


Ranking: 5
SILVANIA INTERNATIONAL PROD

Un proiect european de 11 milioane lei în care a fost angrenată societatea de prelucrare a lemnului din Lunca Ilvei prevedea extinderea capacității sale de producție prin achiziționarea de echipamente inovatoare. Compania a raportat în 2020 afaceri de 63,4 milioane de lei, un profit net de circa 4 milioane de lei, capitaluri proprii de 35,77 milioane de lei și active imobilizate de 59 milioane. Numărul angajaților se cifra la 202.

Scor final (puncte): 40,15
Cifra de afaceri: 34
Active imobilizate: 47
Profit: 31
Nr. angajați: 42
Capitaluri proprii: 43

 

Ranking: 6
CARMO LACT PROD

Procesatorul de lapte cu unitate de producţie în comuna Monor şi-a dublat profitul anul trecut, ajungând la 6,2 milioane lei și a înregistrat afaceri cu 27 de milioane mai ridicate, de la 105 la 132 de milioane, cifre realizate cu ajutorul a 236 de angajaţi. Compania a raportat creșteri și la ceilalți indicatori – capitaluri proprii de 16,3 milioane de lei și active imobilizate de 26,2 milioane.

Scor final (puncte): 38,90
Cifra de afaceri: 46
Active imobilizate: 40
Profit: 44
Nr. angajați: 45
Capitaluri proprii: 29

 

Ranking: 7
FRASINUL

În asociere cu bulgarii de la Hydrostoy, constructorul din Maieru a așternut, în premieră națională, o mixtură asfaltică inovativă pe un drum județean din Bistrița-Năsăud. Cifrele Frasinul pentru 2020 sunt următoarele: cifră de afaceri – 111,6 milioane, profit net – 4,28 milioane, active imobilizate – 29,27 milioane, capitaluri proprii – 19,81 milioane și număr de angajați – 233.

Scor final (puncte): 38,25
Cifra de afaceri: 43
Active imobilizate: 42
Profit: 34
Nr. angajați: 43
Capitaluri proprii: 34

 

Ranking: 8
INTEX SA

Producătorul de textile premium pentru casă și hoteluri-restaurante a demarat un proiect prin care energia electrică necesară fabricii să fie asigurată din surse regenerabile. În 2020, Intex, deținută majoritar de Dorel Sima, a raportat afaceri de 101,9 milioane, un profit net de 2,94 milioane, active imobilizate de 19 milioane, capitaluri proprii de 50,5 milioane și un număr de 259 angajați.

Scor final (puncte): 37,70
Cifra de afaceri: 41
Active imobilizate: 33
Profit: 24
Nr. angajați: 47
Capitaluri proprii: 46


Ranking: 9
IPROEB SA

Electromontaj București deține din iunie 2021 pachetul majoritar de acțiuni al IPROEB, aproape 48%. Noua strategie vizează modernizarea fabricii și fluxului de muncă, dar și un program de reorganizare și retehnologizare. Compania a avut o cifră de afaceri de 100 milioane de lei în 2020 și un număr constant de angajați în ultimii 3 ani – în jur de 300, un profit net de 0,9 milioane de lei, active imobilizate de 34 de milioane și capitaluri de 64 de milioane.

Scor final (puncte): 37,05
Cifra de afaceri: 40
Active imobilizate: 45
Profit: 5
Nr. angajați: 47
Capitaluri proprii: 47

 

Ranking: 10
POLIMED COM

Profitul producătorului de polietilenă și de folie Cast creștea cu 14% anul trecut, la 4,7 milioane de lei, la afaceri de 48 de milioane. Investițiile de 1,2 milioane de euro s-au concretizat în producția de energie din surse regenerabile și diminuarea impactului asupra mediului. Societatea controlată de Ioan Tămășoi avea în jur de 100 de angajați, capitaluri de 32,7 milioane și active de 28 milioane.

Scor final (puncte): 35,95
Cifra de afaceri: 24
Active imobilizate: 41
Profit: 37
Nr. angajați: 21
Capitaluri proprii: 42

 

Ranking: 11
INFLUENT

Influent activa inițial în industria forestieră și a prestărilor de servicii cu utilaje, însă a devenit comerciant regional, inclusiv de instalații termice și electrice, decorațiuni interioare. În 2020, Influent a ajuns la o cifră de afaceri 110,76 milioane de lei, a raportat un profit net de 8 milioane, capitaluri de 26,54 milioane, active de 12,5 milioane și 93 de angajați.

Scor final (puncte): 35,80
Cifra de afaceri: 42
Active imobilizate: 26
Profit: 45
Nr. angajați: 20
Capitaluri proprii: 40

 

Ranking: 12
CML.RO

Constructorul din Bistrița s-a înscris, la început de an, la licitația pentru modernizarea Parcului Armătura și a malurilor râului Someșul Mic din Cluj-Napoca, în asociere cu Construct Mapcom (Mureș). Cifra de afaceri raportată a fost în 2020 de 100 milioane de lei, profitul net de 2,7 milioane. Deținea capitaluri de 18,45 milioane și capitaluri de 33,96 milioane. Avea 238 de salariați.

Scor final (puncte): 35,10
Cifra de afaceri: 40
Active imobilizate: 44
Profit: 21
Nr. angajați: 46
Capitaluri proprii: 31

 

Ranking: 13
RCB ELECTRO 97 SA

Compania specializată în fabricarea şi distribuţia de conductoare şi cabluri izolate, controlată de Călin Oniţă şi Francisc Kontra a realizat în 2020 afaceri de 189 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de anul precendent, cu 116 angajați. Profitul net creștea cu 57%, la 3,3 milioane lei. RCB Electro 97 deținea capitaluri de 24 milioane și active de 16,3 milioane.

Scor final (puncte): 34,60
Cifra de afaceri: 48
Active imobilizate: 32
Profit: 27
Nr. angajați: 29
Capitaluri proprii: 37

 

Ranking: 14
TABITA TOUR

Cea mai veche companie din Filadelfia Group este și cel mai important transportator din țară pe relația Spania. În acest an Tabita Tour a inaugurat autogara sa din Arad: Europa Connect Bus Station. Compania a raportat în 2020 afaceri de 56 milioane, un profit net de 2,77 milioane, capitaluri și active de valori sensibil egale – în jur de 25 milioane și 161 salariați.

Scor final (puncte): 33,55
Cifra de afaceri: 29
Active imobilizate: 38
Profit: 23
Nr. angajați: 37
Capitaluri proprii: 38

 

Ranking: 15
AGRO ARDEAL

Producătorul local de carne și preparate din carne din Orheiu-Bistriței, condus de Viorel Peica, a lansat anul acesta produsele premium uscate și maturate din gama Dor de Bistrița. Cu afaceri în creștere, atingând 80 de milioane de lei, firma a raportat un profit de circa 1 milion de euro. Pentru Agro Ardeal lucrau 175 de persoane. Compania dispunea de active de 13,76 milioane și capitaluri de 16,34 milioane.

Scor final (puncte): 33,05
Cifra de afaceri: 37
Active imobilizate: 28
Profit: 38
Nr. angajați: 39
Capitaluri proprii: 30

 

Ranking: 16
CAMPEADOR

Compania deținută de Daniel și Florin Larionesi a transformat un cămin de nefamiliști din Cluj-Napoca în aparthotel, în care accesul se poate face prin scanarea unui cod QR. Grupul a dezvoltat ansambluri rezidențiale în cinci județe din România și în Viena. Cifrele din 2020 sunt: afaceri de 41 milioane, profit net – 5,4 milioane, capitaluri – 27,5 milioane, active – 19,26 milioane și 41 de angajați.

Scor final (puncte): 32,60
Cifra de afaceri: 16
Active imobilizate: 34
Profit: 43
Nr. angajați: 8
Capitaluri proprii: 41

 

Ranking: 17
ROMFULDA PROD

Prin divizarea parțială în acest an a Acetica Company, producătorul de lactate și brânzeturi Romfulda Prod a obținut active de 5,5 milioane lei. Asociaţii producătorului de lactate sunt Maria şi Teodor Roman. În 2020, Romfulda Prod raporta o cifră de afaceri de 55,75 milioane, un profit de 3 milioane, active de 26,2 milioane și capitaluri de 19,5 milioane. Firma avea 152 de angajați.

Scor final (puncte): 32,20
Cifra de afaceri: 27
Active imobilizate: 39
Profit: 25
Nr. angajați: 35
Capitaluri proprii: 33

 

Ranking: 18
ÎNDEMÎNAREA PRODCOM

Constructorul din Livezile a intrat într-un consorțiu cu turdenii de la Awe Infra, pentru modernizarea centrului istoric al municipiului Turda. Un alt parteneriat câștigător este cel cu CML.ro, pentru realizarea centurii Becleanului. Cifrele anului 2020 sunt: afaceri de 57,8 milioane, profit net – 2,55 milioane, capitaluri – 13 milioane, active – 39 milioane, număr de angajați – 199.

Scor final (puncte): 31,70
Cifra de afaceri: 31
Active imobilizate: 45
Profit: 18
Nr. angajați: 41
Capitaluri proprii: 27

 

Ranking: 19
MEGATITAN

Firma fondată de Ioan Bălan, unul dintre cei mai mari angajatori din Beclean, trimite componente de metal prelucrate cu laser către mari companii din lume din domeniile gaze, petrol, tehnologie. În 2020 a derulat afaceri de 38 milioane, a obținut un profit net de 5 milioane lei și a raportat active de – 19,77, capitaluri de 20,8 milioane și un număr de 104 angajați.

Scor final (puncte): 30,95
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 35
Profit: 40
Nr. angajați: 25
Capitaluri proprii: 35

 

Ranking: 20
PLASTINVEST PROD

Compania din Năsăud este profilată pe producție de folii și ambalaje din folii pentru firme mari din domeniul industrial. Printre investițiile din ultimii ani se numără utilaje de imprimare lexografică, linii de extrudare și de reciclare a deșeurilor proprii. În 2020, a raportat afaceri de 40 milioane lei, un profit net de 5,47 milioane, capitaluri de 22 milioane și active de 14 milioane. Pentru firmă lucrau 61 de persoane.

Scor final (puncte): 29,95
Cifra de afaceri: 14
Active imobilizate: 29
Profit: 42
Nr. angajați: 14
Capitaluri proprii: 36

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Astor Com demarează “proiectul Kogălniceanu”

Articolul următor

Încep lucrările la primul Mömax de Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share