Divizia de investment banking și piețe de capital a Băncii Transilvania (BT) Cluj a intermediat intrarea pe Piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB) a holdingului ROCA Industry.
Acesta reunește companiile din domeniul materialelor de construcții aflate în portofoliul Roca Investments, companie care contribuie la amplificarea potențialului firmelor, sprijinindu-le să își dezvolte strategii de business prin care accelerează creșterea valorii lor pe termen lung. Roca Industry se listează pe piața AeRO în urma unui plasament privat derulat în decembrie, intermediat de BT Capital Partners.
Prin acesta 4,5 milioane de acțiuni au fost vândute la 10 lei/titlu, compania reușind să atragă de la investitorii din piața de capital 45 milioane de lei. Suma atrasă va fi folosită pentru dezvoltarea actualelor filiale ale holdingului și pentru achiziția altor companii din industria materialelor de construcții cu scopul de a deveni principalul furnizor local pentru principalele lanțuri de magazine de bricolaj din România.
Plasamentul privat derulat în decembrie și listarea acțiunilor s-a realizat cu suportul BTCP. „ROCA Industry are obiective ambițioase de dezvoltare în ceea ce privește companiile incluse în holding și suntem încrezători că mecanismele puse la dispoziție de piața de capital vor sprijini holdingul în atingerea acestor obiective” a declarat Daniela Secară, CEO al BTCP.
„Echipa noastră aduce ROCA Industry la bursă cu o promisiune pe termen lung: un comportament axat pe a aduce valoare în companiile antreprenoriale, dar și a consolida valori la nivelul culturii organizaționale antreprenoriale românești. Ne preocupă nu doar cine suntem și ceea ce facem, dar și ce lăsăm în urmă, pentru generațiile viitoare.
În o perioadă în care asistăm la o inversare a globalizării, iar economia mondială se fragmentează, antreprenoriatul local este în etapa consolidării regionale. Cea mai complexă formă de consolidare și maturizare este transformarea companiei într-una publică. Această etapă aduce nu doar acces la surse alternative de capital, cu și o crestere a gradului de guvernanță”, a declarat Rudolf Vizental, CEO al ROCA Investments.
„În prezent accesul la tehnologie, la inovații este limitat doar de finanțare. Tehnologia poate fi accesibilă pentru orice companie, indiferent că este din România, Germania, sau din oricare altă țară, însă este nevoie de resurse. Atunci când reușești să te capitalizezi, pe baza unei idei, a unei oportunități, poți avea acces la resurse mai multe, la tehnologii. În definitiv gradul tău de competitivitate crește automat.
În acest context, mă bucură numărul mare al companiilor care pot intra sub umbrela ROCA Industry. Ne uităm unde putem să venim cu un aport de know-how, să ajutăm companiile să-și dezvolte procesele, să se profesionalizeze, să își construiască strategii comerciale și de intrare pe piețe noi. În momentul în care aceste companii funcționează sub o umbrelă, cu un interes și o viziune comune, noi creăm sinergii între ele, lucru pe care altfel nu l-ar putea obține”, spune Liviu Stoleru, CEO al ROCA Industry.„
După un an 2021 foarte bun pentru bursa noastră cu un număr de 23 de companii listate dintre care 20 pe Piața AeRO, începem 2022 în forță. Diversificarea sectorială este importantă atât ca strategie de business, cât și ca strategie investițională, iar prezența jucătorilor din sectorul materialelor de construcții la bursă extinde aceste oportunități de investiții”, susține Radu Hanga, președintele BVB.
ROCA Industry cuprinde companiile BICO Industries – cel mai mare producător autohton de plasă din fibră de sticlă și armături din fibră de sticlă, Sarcom – unul dintre cei mai mari producători de vopsele și lacuri din România, Eco Euro Doors (tranzacție supusă aprobării Consiliului Concurenței) – cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale.
Prin gruparea companiilor sub umbrela unui holding specializat, ROCA Industry urmărește generarea de valoare prin implementarea unui proces de consolidare și modernizare a capacităților de producție românești.