Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 de companii cu capital străin din județul Timiș

Județul Timiș a fost avantajat de poziția geografică și a fost un adevărat magnet pentru atragerea de investitori din exterior. Situat la granița cu Serbia și Ungaria, în vestul României, dar și beneficiind de personal care putea fi angajat, județul a fost principala destinație pentru deschiderea de noi unități de producție cu capital străin. Dacă inițial s-a dezvoltat sectorul textil și al pielăriei, ultimii ani au adus producătorii de piese din domeniul auto, Timișul fiind campion din acest punct de vedere.

Capitalul străin investit în județul Timiş, prin participarea la capitalul societăților înființate până la 31 Decembrie 2020 se ridică la valoarea de 1.707.762 mii euro. Exportul Județului Timiș în primul trimestru al anului 2021 s-a situat la peste 13 miliarde le fiind printre puținele județe din țară cu balanță comercială pozitivă. Județul Timiș este totodată și cel mai mare importator de bunuri de consum, după București și se află într-o permanentă dezvoltare teritorială. Acesta prezintă un imens potențial de dezvoltare economică datorită amplasării la frontiera de vest.

Fiind orientat spre cercetare, județul Timiș a reușit să atragă companii care au dezvoltat capacitatea de cercetare și inovare în domeniul tehnologiilor avansate, cum ar fi Inteligența artificială, robotica și telecomunicațiile

Ranking: 1

Continental Automotive Products SRL

Cel mai puternic investitor din județul Timiș este compania cu care germanii de la Continental au început activitatea industrială în Timișoara. Este vorba despre producătorul de anvelope Continental Automotive Products. Procesul de producție al fabricii timișorene a fost permanent îmbunătățit, în cei 20 de ani de activitate existând numeroase contestări ale activității societății, ca urmare a procesului de producție care produce deranjamente olfactive. Societatea a creat peste 2.500 de locuri de muncă. De la Continental Anvelope Timișoara au plecat, până în prezent, peste 240 de milioane de anvelope către clienți din Europa și din întreaga lume. Societatea produce o gamă variată de anvelope, de la 13 la 20 de țoli, inclusiv anvelope inovatoare pentru vehicule electrice, anvelope premium, de înaltă performanță și anvelope pentru vehicule comerciale ușoare (VAN). Acționar unic al firmei este Continental Global Holding Netherlands B.V. Cifra de afaceri a companiei timișorene se măsoară de ani buni în miliarde, iar în 2020 a fost de 2,7 miliarde de lei și a adus un profit de 465 de milioane de lei. Numărul mediu de angajați a fost de 2445, iar activele imobilizate 860 de milioane de lei. Capitalurile proprii, 1,4 miliarde de lei.

Scor final (puncte): 18,60

Cifra de afaceri: 18

Active imobilizate: 18

Profit: 20

Nr. angajați: 14

Capitaluri proprii: 20

Ranking: 2

Hella România SRL

Hella este o companie globală, de familie, prezentă pe plan internaţional cu peste 32.000 de angajaţi care activează în 100 de locații din peste 35 de ţări. Grupul cu origini germane dezvoltă şi produce componente şi sisteme de iluminat şi electronice pentru industria automotive. În România, HELLA are trei centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timisoara, Arad, Lugoj si Craiova unde, în prezent, lucrează peste 2.400 de colegi.

Activitatea în România a fost pornită de companie în 2005, atunci a fost deschisă prima fabrică din țară, la Timișoara. A urmat în 2006 deschiderea fabricii de la Lugoj și a Centrului de Dezvoltare de la Timișoara. În anul 2009 are loc deschiderea unei noi fabrici la Arad și fuziunea Hella Lighting și Hella Electronics în cadrul Hella România SRL. De asemenea, societatea a deschis lângă orașul de pe Bega și un centru Corporate. Compania a avut în 2020 o cifră de afaceri de trei miliarde de lei, cu un profit net de 126 de milioane de lei, active imobilizate de 816 milioane de lei și capitaluri proprii de 935 milioane de lei. Numărul mediu de angajați a fost de 4306.

Scor final (puncte): 17,70

Cifra de afaceri: 19

Active imobilizate: 17

Profit: 18

Nr. angajați: 19

Capitaluri proprii: 17

Ranking: 3

Profi Rom Food SRL

În noiembrie 2009, fondul de investiții Enterprise Investors a cumpărat rețeaua Profi, când lanțul număra 67 de unități, printr-o tranzacție de 66 de milioane de euro În mai 2019, aceasta a devenit și prima rețea din România cu mai mult de 1000 de magazine, amplasate în aproape 500 de localități din toate județele și București.  Din decembrie 2016, rețeaua este deținută de Mid Europa Partners, unul dintre principalele fonduri de investiții de pe piețele în creștere din Europa Centrală și de Sud Est. Mid Europa a preluat PROFI de la fondul de investiții Enterprise Investors prin cea mai mare tranzacție din retailul românesc de până acum, contra sumei record de 533 milioane euro. Mid Europa are o experiență deosebită în domeniile healthcare și retail, deținând printre altele, reputatele centre medicale Regina Maria din România și, până anul trecut, lanțul de supermarketuri Zabka, cu peste 2600 de magazine, în Polonia. Acționarul unic al societății este o altă societate MEP Retail Luxco. Compania a avut anul precedent o cifră de afaceri de 8,8 miliarde de lei, pierderi nete de 124 de milioane, active imobilizate de 2,9 miliarde și capitaluri proprii de 959 milioane de lei. Numărul de angajați a fost de 17979.

Scor final (puncte): 15,60

Cifra de afaceri: 20

Active imobilizate: 20

Profit: 1

Nr. angajați: 20

Capitaluri proprii: 18

Ranking: 4

Linde Gaz România SRL

Compania germană Linde Gas este prezentă pe piața românească încă din 1996. societatea a devenit mult mai cunoscută în timpul pandemiei, fiind unul dintre principalii furnizori de oxigen medical necesar pacienților afectați de Covid 19. Linde Gaz România are sediul central la Timișoara și este producator de gaze și amestecuri de gaze pentru aplicații industriale, medicale si alimentare: oxigen, azot, argon, dioxid de carbon, acetilena, amestecuri de sudura, hidrogen, heliu, corgon. De asemenea, oferă servicii aferente de umplere, transport, depozitare și aplicații de specialitate în domeniul gazelor, servicii aferente de instalare, întreținere pentru depozitare în containere și sisteme de distribuție a gazelor, asistență tehnică în identificarea celor mai optime soluții privind aplicațiile industriale și medicale ale gazului. Acționarul unic al societății românești este Linde Osterreich Holding. Cifra de afaceri realizată în 2020 a fost de 660 de milioane de lei, cu un profit de 163 de milioane de lei. Activele imobilizate erau de 483 de milioane, capitalurile proprii de 628 milioane și numărul de angajați de 458.

Scor final (puncte): 14,75

Cifra de afaceri: 11

Active imobilizate: 16

Profit: 19

Nr. angajați: 5

Capitaluri proprii: 16

Ranking: 5

Smithfield România SRL

Societatea este unul dintre principalii procesatori de carne de pe piața românească, odată cu preluarea activelor fostului Comtim. În prezent, acționari ai Smihfield România sunt Lavender Raven BV, cu 73% și Smithfield Europe, cu 27%. anul 2020 a fost unul cu o cifră de afaceri ridicată pentru societate, 1,3 miliarde lei, dar și cu pierderi de 72 milioane de lei. Activele imobilizate au fost în valoare de 1,1 miliarde, capitalurile proprii de 1,2 miliarde lei și numărul mediu de angajați 2399.

Scor final (puncte): 14,60

Cifra de afaceri: 15

Active imobilizate: 19

Profit: 3

Nr. angajați: 13

Capitaluri proprii: 19

Ranking: 6

Flextronics România SRL

Istoria a ceea ce este astăzi Flextronics România a început în urmă cu mulți ani, odată cu înființarea fabricii Solectron, lângă Timișoara. În prezent, compania specializată în Fabricarea subansamblurilor electronice este deținută integral de Flextronics Manufacturing Europe. Cifra de afaceri a fost de 709 milioane de lei, cu un profit net de 26,9 milioane de lei, active imobilizate 216 milioane și capitaluri proprii de 272 milioane. Numărul mediu de angajați a fost de 3281.

Scor final (puncte): 13,65

Cifra de afaceri: 12

Active imobilizate: 13

Profit: 15

Nr. angajați: 17

Capitaluri proprii: 13

Ranking: 7

Contitech România SRL

O altă divizie a germanilor de la Continental, Contitech România este specializată în domeniul Fabricării altor piese și accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule. Înființată în 2002, societatea este deținută integral de Contitech Holding Netherlands. A avut o cifră de afaceri de 604 milioane de lei, cu un profit net de 36 de milioane de lei, capitaluri proprii de 325 milioane, active imobilizate de 146 milioane de lei și 1433 de angajați.

Scor final (puncte): 13,10

Cifra de afaceri: 10

Active imobilizate: 10

Profit: 17

Nr. angajați: 12

Capitaluri proprii: 15

Ranking: 8

Aptiv Technology Services & Solutions SRL

Societatea are sediul central în Sânnicolau Mare, acolo unde a preluat activitatea fabricii Delphi, ca parte a unei înțelegeri globale, după ce aceasta a fost divizată. Aceasta are ca obiect de activitate Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule. În anul 2020 a avut o cifră de afaceri de 1,4 milarde de lei, cu un profit de 2,4 milioane de lei. Activele imobilizate sunt de 152 de milioane de lei, capitalurile proprii de 307 milioane, iar numărul mediu de angajați de 3285.

Scor final (puncte): 12,35

Cifra de afaceri: 16

Active imobilizate: 11

Profit: 6

Nr. angajați: 18

Capitaluri proprii: 14

Ranking: 9

TRW Automotive safety Systems SRL

Societatea timișoreană are ca obiect de activitate Fabricarea altor piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule și a fost înființată în 2004. compania este deținută integral de ZF Friedrichshafen AG. Pentru anul 2020 a avut o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei, cu 26 de milioane de lei profit, active imobilizate de 177 de milioane de lei și 67 de milioane capitaluri proprii. Numărul de angajați a fost de 3212.

Scor final (puncte): 11,45

Cifra de afaceri: 17

Active imobilizate: 12

Profit: 14

Nr. angajați: 16

Capitaluri proprii: 5

Ranking: 10

Zoppas Industries România SRL

Cea de a doua mare societate funcționează din 1997, cu activitate în domeniul Fabricarea de aparate electrocasnice, fiind cunoscută pentru realizarea de rezistențe pentru diferite electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat. Este deținută integral de I.R.C.A. S.P.A. INDUSTRIA RESISTENZE CORAZZATE E AFFINI. Cifra de afaceri pentru 2020 a fost de 776 milioane de lei, profit de 14 milioane de lei, active imobilizate de 124 milioane, capitaluri proprii de 84 milioane și 2677 de angajați.

Scor final (puncte): 9,65

Cifra de afaceri: 14

Active imobilizate: 7

Profit: 11

Nr. angajați: 15

Capitaluri proprii: 7

Ranking: 11

Mahle Componente de Motor SRL

Un alt producător de piese pentru sectorul auto este Mahle. Societatea despre care discutăm a fost deschisă în 2005 și are ca sediu central Timișoara. Acționar unic este Mahle Holding Austria. Cifra de afaceri a fost în 2020 de 560 de milioane de lei, a avut pierderi de 42 de milioane de lei, active imobilizate de 482 milioane, capitaluri proprii de 173 milioane și 921 angajați.

Scor final (puncte): 9,65

Cifra de afaceri: 8

Active imobilizate: 15

Profit: 4

Nr. angajați: 9

Capitaluri proprii: 10

Ranking: 12

Akwel Timisoara Romania SRL

Funcționalp din anul 2005, societatea activează tot în domeniul pieselor auto, fiind deținută de Akwel Societe Anonime a Directoire el Conseil de Surveilance. A avut o cifră de afaceri de 369 de milioane de lei, cu un profit de 26 milioane lei. Activele imobilizate au fost de 96 de milioane de lei, capitalurile proprii de 216 milioane de lei și 715 angajați.

Scor final (puncte): 8,70

Cifra de afaceri: 2

Active imobilizate: 4

Profit: 16

Nr. angajați: 6

Capitaluri proprii: 12

Ranking: 13

Dalli Production Romania SRL

Fabrica de detergenți din Timișoara, achiziționată în urmă cu mulți ani de Procter & Gamble a trecut ulterior în mâna germanilor de la Dalli. Înființată în 2014, firma este deținută integral de Dalli Werke Wasche Und Korperpflege Verwaltungsgesellschaft MBH. A avut o cifră de afaceri de 434 milioane de lei, profit net de 7 milioane, active imobilizate de 259 milioane, capitaluri proprii de 93 milioane și 320 de angajați.

Scor final (puncte): 8,65

Cifra de afaceri: 5

Active imobilizate: 14

Profit: 8

Nr. angajați: 4

Capitaluri proprii: 8

Ranking: 14

Mewi Import Export Agrar Industrietechnik SRL

Înființată în 1994, cu sediul la Orțișoara, compania specializată în domeniul utilajelor agricole a devenit în 2007 unic distribuitor Fendt, deținând și rolul de distribuitor pentru alte mărci. Din 2014 s-a extins la nivel național. Este deținută de  heinrich Schroder Landmaschinen KG. A avut o cifră de afaceri de 406 milioane de ei, profit de 26 de milioane, active imobilizate de 34 milioane și capitaluri proprii 202 milioane lei și 203 angajați.

Scor final (puncte): 7,55

Cifra de afaceri: 4

Active imobilizate: 3

Profit: 13

Nr. angajați: 3

Capitaluri proprii: 11

Ranking: 15

Frigoglass Romania SRL

Compania Frigoglass România a avut un an 2020 bun, pentru ca în 2021 activitatea să-i fie afectată de un incendiu la fabrica pe care o deține lângă Timișoara. A fost înființată în 1994 și are ca obiect de activitate Fabricarea echipamentelor de ventilație si frigorifice, exclusiv a echipamentelor de uz casnic. Este deținută integral de Frigoinvest Holdings BV. A avut o cifră de afaceri de 498 de milioane de lei, un profit de 4,2 milioane, active imobilizate de 139 milioane, capitaluri proprii 67 milioane de lei și 1042 de angajați.

Scor final (puncte): 7,50

Cifra de afaceri: 7

Active imobilizate: 9

Profit: 7

Nr. angajați: 10

Capitaluri proprii: 6

Ranking: 16

Honeywell Life Safety Romania SRL

Înființată în 1993 are ca obiect de activitate Fabricarea altor echipamente electrice. Este deținută integral de Honeywell SRL. Anul 2020 s-a încheiat pentru compania timișoreană cu o cifră de afaceri de 374 milioane de lei, 10 milioane de lei profit, active imobilizate de 121 milioane de lei, capitaluri proprii de 130 de milioane și un număr mediu de 859 de angajați.

Scor final (puncte): 7,15

Cifra de afaceri: 3

Active imobilizate: 6

Profit: 9

Nr. angajați: 7

Capitaluri proprii: 9

Ranking: 17

Madirom Prod SRL

Madirom Prod este divizie a francezilor de la Decathlon, aceasta deținând întreg capitalul social. Este specializată în realizarea de biciclete, aprovizionând grupul cu astfel de produse. Este pe piață din 2006, iar în anul 2020 a avut o cifră de afaceri de 589 milioane de lei, un profit net de 19 miloane, active imobilizate de 2,7 milioane, capitaluri proprii de 64 de milioane de lei și 45 de angajați.

Scor final (puncte): 5,30

Cifra de afaceri: 9

Active imobilizate: 1

Profit: 12

Nr. angajați: 1

Capitaluri proprii: 4

Ranking: 18

DM Drogerie Markt SRL

Cunoscutul retailer german în domeniul comercializării cu amănuntul al produselor cosmetice și de parfumerie, în magazine specializat a ales Timișoara pentru a găzdui sediul său central. Aici deține și depozitul central. Operează rețeaua omonimă care deține magazine în întreaga țară, fiind prezentă în întreaga țară. A încheiat anul precedent cu 454 milioane de lei și pierderi de 3milioane de lei. Activele imobilizate au fost în valoare de 126 milioane, capitaluri proprii de 46 milioane și 863 de angajați.

Scor final (puncte): 5,30

Cifra de afaceri: 6

Active imobilizate: 8

Profit: 5

Nr. angajați: 8

Capitaluri proprii: 2

Ranking: 19

Adient SRL

O altă companie cu activitate în domeniul pieselor auto, are sediul central la Jimbolia și e cunoscută pentru realizarea de scaune pentru automobile, cu toate componentele acestora. Adient deține șase fabrici în România. Anul trecut, compania deținută de Adient Global Holdings și dient Financial Luxembourg, a avut o cifră de afaceri de 730 de milioane de lei, pierderi de 85 de milioane de lei, active imobilizate de 119 milioane, capitaluri proprii negative de 101 milioane și 1276 de angajați.

Scor final (puncte): 5

Cifra de afaceri: 13

Active imobilizate: 5

Profit: 2

Nr. angajați: 11

Capitaluri proprii: 1

Ranking: 20

Elster Rometrics

Deschisă în 1994, acum cu sediul la Giarmata, lângă Timișoara, compania este acum în proprietatea Honeywell. Este specializată în Fabricarea de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație. A avut o cifră de afaceri de 259 milioane de lei, 12 milioane profit, active imobilizate de 18 milioane de lei, capitaluri proprii de 53 milioane și 157 de angajați.

Scor final (puncte): 3,75

Cifra de afaceri: 1

Active imobilizate: 2

Profit: 10

Nr. angajați: 2

Capitaluri proprii: 3

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 de companii cu capital românesc din județul Timiș

Articolul următor

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 de companii cu capital mixt din județul Timiș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share