Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcurile acvatice ale Clujului au intrat în blocaj

Proiectul de 25 de milioane de euro din Chinteni nu se poate concretiza din pricina lipsei actelor de mediu | Foto: Lucia Suciu

Majoritatea proiectelor de construire de aquaparkuri în județ sunt blocate: cel de la Chinteni (26 de milioane de euro) nu are avizul de mediul, iar pentru cel de la Cluj-Napoca (40 de milioane de euro) încă nu se găsește un teren viabil.

Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a explicat de ce nu au demarat lucrările. “Întreaga documentație aferentă zace nejustificat, de mai bine de un an, la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj. Doamna director a primit, cel mai probabil, un ordin de natură politică, cum că dacă acest aquapark nu se face la Cluj-Napoca, să nu se facă nici la Chinteni, deși eu îmi doresc ca administrația locală de la Cluj-Napoca să devină partenerul nostru.

Stă drept dovadă vasta corespondența purtată cu APM, culminând cu adresa primită în data de 21 decembrie, unde se preciza că ”studiul de evaluare adecvată trebuie să conțină informații și să trateze impactul următoarelor habitate și specii care au stat la baza declarării sitului, conform formularului standard actualizat: Euplagia quadripunctaria, Isophya stysi, Klasea lycopifolia, Pontechium maculatam”, spune primarul din Chinteni.

Custodele sitului Natura 2000 de la acea vreme a emis avizul său favorabil încă din 2018, motiv pentru care nu înțelege această nouă solicitare, susține edilul comune clujene. “Nu înțelegem de ce pentru PUZ-uri elaborate pentru suprafețe de sute de hectare, cum ar fi cel din zona Sopor, a avut nevoie de atât de puțin timp pentru a le aproba, iar pentru un PUZ pe 35 ha din Chinteni, se solicită avize nejustificate, timp de 6-8 luni.

Pentru a răspunde întrebărilor legitime ale cetățenilor referitoare la stoparea obiectivului, acest lucru nu se datorează lipsei de interes din partea administrației publice locale, ci este cauza unui subiectivism nedeontologic al unui funcționar public. Voi clarifica toate aceste aspecte, în cursul săptămânii viitoare, când voi fi prezentă la Ministerul Mediului, în audiență la domnul ministru, Barna Tanczos, căruia îi voi aduce la cunoștință disfuncționalitățile cu care ne confruntăm în relația cu APM Cluj”, susține Suciu.

Proiectele din Cluj-Napoca au picat unul după altul

Viceprimarul din Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a declarat că în municipiu nu există o locaţie în care s-ar putea construi un aquapark, conform Napoca Live. “Cautăm variante pentru a putea amplasa un aquapark. Din pacate nu am găsit o zonă unde să facem aquapark. Primaria Cluj-Napoca nu deţine terenuri mari. Suntem într-o zonă cu multe dealuri pe care trebuie să facem multe sisteme de consolidare. Vom continua să căutăm o locaţie, poate fi chiar şi la 5-10 km de Cluj-Napoca”, a declarat Dan Tarcea.

Primarul Emil Boc a precizat că erau mai multe locaţii analizate. „Nu a mers nici la Ștrandul Sun, pentru că nu a permis terenul. Nu a mers nici în Parcul Est – Gheorgheni, pentru că discuția din dezbaterea publică ne-a revelat că nu e cel mai potrivit loc. Mai sunt două alternative. Am studiat în Borhanci, pe locația pe care se realizează hub-ul educațional, dar nu se poate. Mai avem o locație în analiză și alta una surpriză. Nu ne putem permite să nu analizăm fiecare aspect și să nu ascultăm pe toată lumea”, a declarat Boc. Prima inițiativă în municipiu, de la Băile Someșeni, a căzut din cauza neînțelegerilor cu proprietarii terenului.

Turda studiază fezabilitatea

În schimb, Biroul de arhitectură Poliart Oradea a semnat contractul pentru efectuarea studiului de fezabilitate necesar investiției în primul parc acvatic din municipiul Turda. Proiectul de 22 milioane euro vizează un aquapark pe 17 ha, finanțat din fonduri europene, care să cuprindă și amenajarea malurilor Arieșului. Administrația mizează pe atracția turistică a Salinei Turda, obiectiv apreciat la nivel mondial, dar și pe ștrandul de la Durgău. Un alt proiect vizează amenajarea unei telegondole între salină și Cheile Turzii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dezbatere publică despre mobilitate urbană și strategia de dezvoltare a Aradului

Articolul următor

Din Portugalia până în Australia: unde poate fi găsit soiul nobil Feteasca Regală, care provine din zona Daneș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share