Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Endava și Optima Group devin partenere de cercetare ale UBB

Specialiștii de la Endava vor colabora cu UBB în cercetarea inteligenței artificiale

Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai (FMI-UBB) va coordona două proiecte de transfer tehnologic, în parteneriat cu companiile Optima Group și Endava România, în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

O platformă software pentru predicţia evoluţiei unor indicatori din procese comerciale, bazată pe Big Data şi Data Mining, se realizează în colaborare cu Optima Group (coordonator) în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), ca Organism Intermediar pentru POC, pe doi ani. Valoarea proiectului este de 7,3 milioane de lei, iar UBB primește 0,9 milioane.

Obiectivul său constă în implementarea unui proces de producție nou (dezvoltare de software) în vederea realizării Data Seer, produs informatic capabil să prezică evoluția mai multor indicatori de business. Procesul este bazat pe activități de cercetare – dezvoltare tehnologică – inovare, dar și pe transformarea rezultatelor obținute într-un produs vandabil, în vederea comercializării.

Un sistem integrat pentru automatizarea proceselor de afaceri utilizând inteligența artificială (AI) se desfășoară în colaborare cu Endava România (coordonator) în baza contractului de finanțare încheiat cu MCID, pe doi ani și trei luni. Valoarea proiectului este de 17,5 milioane de lei, dintre care UBB va primi 4,1 milioane.

Obiectivul este realizarea unui serviciu optimizat în mod semnificativ (inovare de produs) în cadrul Endava. Adiacent, pe parcursul activităţilor de cercetare-dezvoltare necesare, se va obţine îmbunătăţirea proceselor de producţie în departamentele Service Desk şi Dezvoltare de Software.

Obiectivul investiţiei iniţiale pentru inovare în vederea introducerii în producţie a rezultatelor obţinute din cercetare-dezvoltare este extinderea capacității Endava, care va fi realizată prin îmbunătăţirea serviciului de automatizare a proceselor de afaceri din portofoliul companiei. Proiectul își propune proiectarea, dezvoltarea, testarea şi optimizarea a două demonstratoare şi a unui prototip de sistem integrat ce permit automatizarea proceselor de afaceri utilizând metode inovative de interacțiune cu utilizatorii prin intermediul AI.

Prototipul va fi folosit pentru îmbunătăţirea semnificativă a unui serviciu (inovare de produs) pe care Endava îl va oferi clienţilor săi ca urmare a implementării prezentului proiect de cercetare-dezvoltare. UBB va coordona activităţile de cercetare orientate pe descrierea şi interogarea proceselor de afaceri, activităţile de cercetare orientate pe modele de învăţare automată şi analiza datelor.

Endava este lider în furnizarea de servicii tehnologice de ultimă generație și își sprijină clienții în dezvoltarea propriilor organizații, prin utilizarea soluțiilor scalabile de Distributed Enterprise Agile. Clienții săi activează în industriile de plăți; servicii financiare; tehnologie, media și telecom; bunuri de consum; logistică; medicală.

Pentru ambele proiecte echipa UBB este formată din cercetători de la FMI, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, cu sprijinul Centrului de Transfer Tehnologic și Cognitiv.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sălăjenii de la Fort Silvan și-au prezentat vinurile la Budapesta

Articolul următor

Se amână termenul limită pentru depunerea ofertelor la porțiunea din autostrada A1 cu ”tunelurile pentru urși”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share