Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Revitalizarea turismului în județele Bihor și Hajdu Bihar printr-un proiect cu finanțare europeană

Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor vrea să revitalizeze turismul din județele de graniță din România și Ungaria. Proiectul, cu finanțare europeană, are ca scop crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești în județele Bihor și Hajdu (Ungaria).

Parteneri în proiect sunt: Parohia ortodoxă din Körösszegapáti, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Parohia Reformată Episcopia-Bihor, Parohia ortodoxă Ioșia-Nord și Mănăstirea Izbuc.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia”, ne-a informat Gabriel Bonaciu, manager de proiect.

Săptămâna trecută, la Parohia Apateu – Körösszegapáti – Ungaria, a avut loc una dintre conferințele din cadrul proiectului.

Proiectul a fost depus în ianuarie 2018, precontractarea începând în decembrie 2018.

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost derulate mai multe activități: elaborarea planurilor de achiziții, rapoarte săptămânale, lunare, vizită de monitorizare a ofițerilor de implementare proiect. Până la această dată au fost formate gratuit 792 de persoane. Sunt în derulare două cursuri ghid de peșteră amenajată respectiv paznici de vânătoare – termen finalizare aprilie 2022. La la alte două cursuri, cel de curator și gestionar custode sală, sunt derulate activități de formare a grupului țintă. De asemenea, au fost realizate investițiile și dotările la AMD Bihor,

Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti a finalizat construcția Centrului transfrontalier permanent de formare și suport pentru mici meseriași și turism „Renașterea” Körösszegapáti (construcție nouă, dotări, utilaje), cca 500 mp.

Lucrările de restaurare a orgii bisericești realizate de Episcopia Romano-Catolică de Oradea vor fi finalizate în vara acestui an, iar investiția de la Mănăstirea Izbuc va fi finalizată până la încheierea proiectului.

Proiectul își propune ca utilizându-se factorul endogen din euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar, în acest caz prezent ca resurse naturale, culturale și umane, să ducă la creșterea eficientă a ocupării forței de muncă din domeniul turismului, ospitalității și meșteșugurilor tradiționale, prin formarea acesteia și specializarea sa”, a precizat Gabriel Bonaciu.

Prin acest proiect se urmărește realizarea unei strategii transfrontaliere integrate de management a resurselor umane pentru o mai bună ocupare cu personal format și specializat în vederea creșterii atractivității destinațiilor turistice din Bihor și Hajdu-Bihar. Vor fi formate 1.020 de persoane pentru domeniul turistic, cultural-turistic și al ospitalității. De asemenea, va fi promovată ocuparea forței de muncă din domeniul turistic, turistico-cultural și al ospitalității, precum și produsele locale ca produse de turism prin organizarea a 22 de evenimente (târguri, festivaluri, ateliere de lucru), împreună cu partenerii. Tot în cadrul proiectului se va crea un portal web cu necesarul și disponibilul de resurse umane din domeniul turismului și ospitalității.

Proiectul mai prevede crearea a șase centre de formare, specializare și suport în domeniul industriei turistice și domeniile sinergetice (ospitalitate, cultură, arii protejate), patru în mediul urban, două în mediul rural (unul în România, unul în Ungaria).

Astfel, la AMD Bihor va fi înființat Centrul de Formare a Resurselor Umane în Domeniul Turismului. La Episcopia Bihor – Centrul indoor și outdoor de formare profesională. Asta înseamnă reabilitarea și restaurarea unei clădiri – săli de curs, ateliere de practică, a unei pivnițe – sală practică pentru somelieri, a turnului monument istoric, amenajări peisagistice, dotări date și voce, dotări mobilier, cca 390 mp spații interioare și 3.400 mp spații verzi. Tot în Oradea va fi înființat Centrul de formare și suport în activități turistice și culturale „Basilica Minor” și Centrul suport de formare și specializare pentru patrimoniu și turism “Ars Ecumenica” – Ioșia Nord. La Izbuc-Călugări se va înființa un centru permanent de formare profesională pentru meșteșuguri tradiționale și turism rural (construcție nouă, dotări date și voce, dotări mobilier, dotări ateliere meșteșugărești), cca 930 mp.

În Ungaria va lua ființă Centrul transfrontalier permanent de formare și suport pentru mici meseriași și turism „Renașterea” Körösszegapáti (construcție nouă, dotări, utilaje), cca 500 mp.

Rezultate

Durata proiectului este de 36 de luni (1 martie 2019 – 28 februarie 2022) cu mențiunea că modificarea termenului de finalizare a proiectului până în februarie 2023, precum și implementarea altor activități sunt în proces de aprobare.

La finalizarea proeictului se vor forma 1.020 de persoane, astfel: 30 de persoane formator, 170 de persoane ghid turistic intern (local), 30 de persoane ghid turistic național (tour-operator), 10 persoane director/manager hotel, 65 persoane administrator pensiune, 100 de persoane tehnicieni hotelărie (recepționer, cameriste), 60 de persoane bucătar, 60 de persoane barman-ospătar, 50 de persoane cofetar-patiser, 40 de persoane somelier, 30 de persoane competențe antreprenoriale, 20 persoane paznici de vânătoare, 15 persoane ghizi peșteră amenajată, 20 persoane peisagist-florist, 60 de persoane fotografi profesioniști, 30 de persoane salvamari, 50 de persoane împletitori manuali, 10 persoane modelator ceramic/olar, 10 persoane țesător manual, 20 persoane tâmplar manual, 30 de persoane corist, 10 persoane organist, 10 persoane conservator opera de artă și monumente istorice, 20 persoane restaurator bunuri cultural, 20 persoane curator, 20 persoane custode sală/supraveghetor, 10 persoane muzeograf, 30 de persoane referent așezăminte culturale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

APIA, garant al parteneriatului cu fermierii și în viitor

Articolul următor

FOTO: Târgumureșeanca RAISA ne anunță o carieră de mare succes

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share