Pălinca de prune obținută de antreprenorul Ionuț Cordiș, în localitatea sălăjeană Sici, a obținut medalia de bronz la competiția Quintessence 2022, din Ungaria, una dintre cele mai importante de profil din Europa.
La concursul din acest an s-au înscris 2.000 de producători, iar juriul i-a acordat țuicii “Ioi” medalia de bronz, conform Magazin Sălăjean. „Din moși strămoși, în zona pitorescului sat Sici, departe de zone aglomerate și poluate, s-au cules unele dintre cele mai dulci, zemoase și aromate soiuri de prune, din care cu migală, drag și cu pricepere s-a făcut o pălincă strașnică, după rețete și tradiții vechi, moștenite din tată în fiu.
Pălinca are o concentrație alcoolică de 51% și este obținută din prune culese manual, dintr-o livadă plantată de bunicii noștri, cu o vechime de peste 100 de ani. Crearea unui lot de serie este limitată la 1.001 sticle. Este învechită în butoaie de lemn special și depozitată pentru maturare în sticle, la întuneric și temperaturi adecvate”, a menționat producătorul.
Acesta a anunțat și un lot cu țuică premium. „Prunele din care s-a obținut acest lot premium de 101 sticle sunt culese din livada moștenită de la străbunicii noștri, care au plantat-o înainte de anii 1920, în care am păstrat soiul de pruni seculari, autohtoni și nealtoiți de <prun bistriț>.
Fructele culese din acest soi au o savoare și un gust deosebit, dar mai ales o dulceață aparte, prunele fiind târzii, recoltarea lor făcându-se ulterior prunelor roșii, respectiv sfârșitul lunii septembrie. Toată pălinca obținută în acest an, din acest soi de prune, am ales să nu o punem în vânzare, ci să o păstrăm la o temperatură și în condiții optime de maturare”, conform producătorului.