Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Boc pune buldozerul pe sute de case neautorizate. “Trăim la Cluj, nu în junglă!”

Pe Valea Fânațelor s-a încetățenit moda caselor ridicate fără autorizație | Foto: Sergiu Hossu
250 de locuințe ridicate fără autorizație pe Văile Fânațelor, Chintăului și Seacă din Cluj-Napoca riscă să fie demolate. Primarul Emil Boc spune că aceste construcții trebuie desființate în urma deciziilor judecătorești, iar municipalitatea va aplica în cele mai multe cazuri amenda maximă, de până la 20.000 de euro. 

“Sunt cel puțin trei străzi pentru care ne concentrăm să găsim o soluție tehnică. Pentru Valea Chintăului suntem în procedură de cadastrare, care merge greu, iar până în aprilie să finalizăm extrasul de carte funciară. Nu putem face niciun fel de investiție, pe niciun fel de stradă, dacă aceasta nu este cadastrată. Până în august vom obține autorizația de construire, urmând ca să înceapă lucrările la utilități.
Aici trebuie să ne corelăm cu Electrica și cu Compania de Apă Someș (CAS) pentru că ele trebuie să facă investiții în această zonă, în așa fel încât această stradă să nu trebuiască să fie spartă la 1-2 ani după asfaltare. Până în noiembrie 2023 vrem să finalizăm lucrările, dacă ne corelăm cu cele două companii”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.
“Valea Fânațelor – Giuseppe Verdi este o zonă de 8,3 km. Noi nu vom face investiția pe toată această lungime, iar cei de la gaz nu au nicio investiție prevăzută. În prima etapă vom face o ampriză de 6 m care să fie asfaltată, plus acostamentul, urmând ca atunci când compania de gaz va avea investiții. Am vorbit cu reprezentanții acesteia și au spus că nu au avut nicio solicitare de introducere a gazelor naturale pe Valea Fânațelor. Aceasta are 900 m, apoi vine str. Verdi, iar apoi Colonia Fânațelor. Vom face cel puțin până în vârful dealului aceste lucrări, iar CAS are un proiecte de apă și canalizare pe 8,3 km.
Valea Seacă este o zonă care merge de la stația Petrom de pe Calea Baciului până la limita municipiului, și are 2,3 km, acolo rețeliștii nu au niciun fel de intervenție de făcut, dar mai avem de obținut autorizația de construire pentru că nu există trotuare sau sunt impracticabile. Toate lucrările le vom putea termina abia până în 2024, deoarece avem cel puțin 10 etape de parcurs până la ordinul de începere a lucrărilor. Am bugetat modernizări pe aceste străzi, ca și pe alte 12 din cartiere precum Dâmbu Rotund, Europa”, a spus viceprimarul.
“Altfel nu putem ține Clujul sub control”
“Pentru noi legea este sfântă în acest oraș: tot ce se construiește fără autorizație se desființează, nu mai avem ce discuta, altfel nu putem ține Clujul sub control. Sunt foarte multe procese aflate pe rolul instanțelor de judecată pentru demolarea acestor construcții fără autorizație, în special în zonele Fânațelor și Chintăului. În acest oraș, sub nicio formă, nu avem toleranță pentru construcțiile fără autorizație, ilegale. Amenzile pe care le aplicăm sunt spre maximum, spre 100.000 de lei, în funcție de stadiul în care sunt găsite lucrările”, amenință Boc.
“Suntem în stadiul în care nu tolerăm construcții ilegale. Înțelegem situația din punct de vedere uman, că oamenii aceia au un teren pe care vor să și-l valorifice, dar nu se poate ca oricine să construiască, oriunde și oricum. Nu suntem în junglă! Și-au asumat aceste construcții, noi nu le putem desființa decât prin sentințe judecătorești, dar nici nu vom ezita să facem acest lucru. O facem pentru ceilalți cetățeni din oraș, pentru viitorul Clujului, pentru că altfel nu vom mai putea construi organizat și structurat, pentru că totul se face haotic, fără niciun fel de autorizație”, consideră edilul clujean.
Peste 100 de copii și pensionari “ilegaliști”
Fostul secretar al Cancelariei Premierului, Sergiu Hossu, relata, după o descindere în zonă, că pe Valea Fânațelor locuiesc 600 de persoane, dintre care 100 de copii, dar și pensionari. În jur de 250 de case erau ridicate aici fără autorizație. “Nu există canalizare, apă sau gaz – curentul este tras pe “organizare agricolă/pompă apă” – serviciul de salubrizare e aproape inexistent, cu toate că se plătește abonament lunar, deșeurile sunt ridicate la 2 săptămâni, nu există iluminat stradal, drumurile sunt neasfaltate și nedeszăpezite. Străzile nu au nume iar casele nu au număr și nu există transport în comun, ci doar un singur microbuz școlar, 50 de copii fiind transportați de părinți cu autoturismele. O situație asemănătoare este și pe Valea Chintăului”, a rezumat Hossu. La nivelul întregului municipiu, numărul locuințelor ridicate fără autorizație se apropie de 1.000.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CTP Germania se lansează cu target de 1 mld. euro pentru dezvoltări logistice „last mile”, după preluarea Deutsche Industrie REIT

Articolul următor

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 de companii cu capital românesc din județul Caraș-Severin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share