Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eurostația Baia Mare, un proiect care trenează de 14 ani

Stația de cale ferată din Maramureș își așteaptă modernizarea de peste un deceniu

Licitația pentru executarea lucrărilor de modernizare a Gării Baia Mare (GBM), pentru ca aceasta să fie transformată în stație de cale ferată la standarde europene, încă nu a fost demarată. Proiect era estimat inițial la 6 milioane de euro.

Deputatul Călin Bota a depus o interpelare în care solicită ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu, să precizeze când va demara licitația și cere informații și despre existența fondurilor necesare pentru modernizare. Contractul pentru studiul de fezabilitate (SF) privind modernizarea GBM a fost semnat de CFR Infrastructură în 17 octombrie 2019, în septembrie 2021 fiind finalizat.

“Având în vedere că stadiul de degradare al GBM este destul de înaintat și e nevoie de reparații și modernizări urgente, am cerut ministrului informații privind demararea licitației pentru execuția lucrărilor. Avem finalizat SF și trebuie să mergem mai departe cu licitația și executarea lucrărilor, pentru a nu ne trezi, peste câțiva ani, că SF nu mai e de actualitate și că s-au cheltuit inutil banii publici”.

În 2019, CFR SA a demarat un proiect de modernizare a 47 de stații de cale ferată, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Atunci au fost lansate licitațiile în vederea elaborării SF-urilor pentru primele 24 de stații de cale ferată, fiind nominalizată și GBM.

Sunt vizate repararea clădirilor; facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă, înălţarea peroanelor, modernizarea copertinelor, a liniilor din staţii, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare; sisteme de ventilaţie şi încălzire, panouri fonoabsorbante, echipamente de telecomunicaţii şi de informare a publicului călător, înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice; refacerea sistemului de drenaj.

Proiectul era vehiculat din 2009, pe vremea fostului primar Cristian Anghel, cu o investiție estimată la 6 milioane de euro. SF a fost realizat de 3D Arhigrup Iași. Clădirea a fost proiectată de Valeriu Chiricuță, Virgil Fierbințeanu (IPCF București), cu inaugurare în 1968.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TCE 3 Brazi - rezultate spectaculoase cu produse Corteva Agriscience

Articolul următor

Mai mult verde în zona industrială a Clujului. Ce propun organizațiile de mediu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share