Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A început recensământul populației și locuințelor în Cluj. Zi liberă plătită pentru completarea online

Direcția Județeană de Statistică (DSJ) Cluj a recomandat populației să răspundă la întrebările din chestionare prin autorecenzare și autorecenzarea asistată, dar și să le ceară cenzorilor documentele care le asistă această calitate.  

În contextul desfășurării Recensământului Populației și Locuințelor (RPL), care a început la 1 februarie, DJS a organizat întâlniri de lucru cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale (UAT) din județ, pentru a discuta aspecte legate de pregătirea și organizarea activităților și recrutarea și selecția personalului de recensământ.

Până în 13 martie 2este în desfășurare preluarea datelor din surse administrative şi popularea bazei de date a RPL 2021. A doua etapă din procesul de colectare a datelor (14 martie – 15 mai) reprezintă perioada de autorecenzare și autorecenzare asistată. Prin autorecenzare, cetățenii au mai multe beneficii: o zi liberă plătită 100% dacă sunt angajați în temei legal, evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

La întâlnirea de lucru s-a discutat despre autorecenzarea asistată, care se va realiza cu sprijinul unui recenzor, în locații special amenajate de fiecare UAT. În perioada 16 mai – 17 iulie se va desfășura colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă-în-faţă (cu ajutorul tabletelor).

Reprezentanții DSJ au punctat că se va urmări ca recenzorii să fie persoane de încredere, bine pregătite profesional, astfel încât dialogul cu cetățenii să se desfășoare în cele mai bune condiţii. Pentru evitarea oricăror neplăceri, cetățenii sunt încurajați să solicite documentele care atestă calitatea de recenzor a persoanelor care le calcă pragul.

Membrii comisiilor de recensământ au fost sfătuiți să puncteze faptul că, toate informațiile primite de la cetățeni au caracter strict confidențial, scopul prelucrării este exclusiv statistic, datele cu caracter personal cu care operează Institutul Național de Statistică (INS) sunt protejate şi nu sunt divulgate sau transmise nimănui.

“Dorim să amintim cetățenilor că această cercetare statistică este de interes naţional și internaţional, fiind de o importanţă majoră pentru România, ca stat membru al Uniunii Europene. Îi îndemnăm să utilizeze preponderent autorecenzarea sau autorecenzarea asistată, ca metodă de răspuns. Le adresăm rugămintea de a sprijini activitatea personalului de recensământ din teritoriu, asigurându-i de protecția datelor cu caracter personal”, a transmis DJS.

Conform Guvernului României, s-a aprobat atât “forma chestionarului de recensământ electronică, realizată în două versiuni corespunzătoare celor două metode de colectare directă a datelor de la populație (autorecenzare online sau interviu față în față asistat de calculator), cât și conținutul chestionarului de recensământ, indiferent de versiunea electronică în care este realizat, care corespunde cu chestionarul martor în formă tipărită”.

Salariații care se vor autorecenza online, de la distanță, vor avea dreptul la o zi liberă, plătită de angajator. Vor beneficia de aceasta toți cei care completează formularele online, în prima etapă a recensământului. Acolo unde este nevoie, vor merge recenzorii pentru interviuri faţă în faţă, dar toate datele vor fi colectate pe tablete, tot online. Cei care refuză să participe la recensământ pot fi amendați.

Chestionarul cuprinde informații referitoare la gospodărie, locuință și dotarea acesteia, caracteristici ale persoanei, nivelul de instruire, evaluarea migrației internaționale, pandemie. Cei care vor să se recenzeze online pot completa chestionarul începând cu 14 martie până în 15 mai. După această dată, recenzorii vor merge la oameni pentru a-i recenza, în perioada 16 mai-17 iulie.

Aceste rezultate vor permite ierarhizarea României la nivelul Uniunii Europene ca populație. “Suntem pe locul 6, cu 19,1 milioane de locuitori, după ultimele estimări. Evoluțiile demografice pot să ne coboare pe 7. La nivel local sunt foarte importante aceste date, pentru că în funcție de rezultatele obținute pot fi accesate fonduri, pot fi stabilite strategii de dezvoltare”, a specificat președintele INS, Tudorel Andrei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 10,5 milioane de lei pentru extinderea UPU Arad

Articolul următor

Pivnițele misterelor de sub Cetatea Ardud vor fi deschise pentru vizitatori

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share