Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pivnițele misterelor de sub Cetatea Ardud vor fi deschise pentru vizitatori

Tunelurile și pivnițele de sub Cetatea Ardud vor intra în circuitul turistic anul viitor, iar vizitatorii vor putea intra în lumea legendelor create în jurul prințesei Vilma. Acest lucru va fi posibil printr-un proiect transfrontalier în valoare de 496.811,12 de euro. Conferința de lansare a proiectului „Moștenire comună” s-a desfășurat online în data de 27 ianuarie 2022.

Proiectul este implementat de Asociația Turistică a Regiunii Ivano-Frankivsk în parteneriat cu Consiliul local Pasichna (Ucraina), Primăria Ardud și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare (România). Proiectul este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și cofinanțat de Uniunea Europeană. Proiectul a fost lansat in 24 decembrie 2020 , durata de implementare fiind până pe 21 aprilie 2023.

Lucrările de amenajare a tunelurilor se află în derulare, iar principalul obiectiv al proiectului constă în creșterea oportunităților economice și sociale ale comunităților locale Ivano-Frankivsk, Nadvirna și Ardud – prin utilizarea potențialului turistic, a patrimoniului cultural al cetăților PNIV și ARDUD, în scopul asigurării unei utilizări durabile”, a declarat Ovidiu Duma, primarul orașului Ardud.

Cetatea Ardud pe vremuri FOTO: PROVINCIA CRIȘANA

Acesta mai precizează că deschiderea pentru vizitatori a tunelurilor și pivnițelor, este modalitatea care le va permite celor pasionați de istorie și legende, să pătrundă în lumea misterioasă a Cetății Ardud, pe vremuri una dintre cele mai puternice fortificaţii din Transilvania.

Legenda prințesei Vilma

Cetatea Ardud a fost ridicată în secolul al XV-lea, de Bertalan Dragfi, cel care avea să devină voievod al Transilvaniei. Trei secole mai târziu, în anul 1730, în locul fortăreţei, nobilul Alexandru Karolyi a construit un castel.

Legendele păstrate de bătrâni, spun că Francisc Rakoczi al II-lea a fugit prin tunelurile secrete de urmăritorii săi din armata austriacă. De pivniţa întunecată, construită la o adâncime de 10 metri, se leagă legenda despre fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea (1676-1735), principe al Transilvaniei. Tenebroasele încăperi din măruntaiele pământului aveau trei căi de acces şi au fost în aşa fel concepute şi construite, încât să servească la luarea prin surprindere a duşmanilor.

Pentru a afla acest secret, bătrânii de prin părţile locului povestesc că austriecii au trimis la cetate un ofiţer tânăr şi chipeş, care să o seducă pe prințesa Vilma, fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea. Ofiţerul a câştigat inima tinerei prinţese şi a aflat secretul pivniţei. Învinsă de remușcări, fiica principelui, i-a mărturisit în cele din urmă tatălui greşeala făcută, dar a fost prea târziu. Austriecii au atacat cetatea şi s-au folosit de secretul proaspăt descoperit.

Rakoczi al II-lea a reuşit totuşi să fugă, însă înainte de asta a aruncat un blestem crunt asupra fiicei sale: ferecată în adâncuri, aceasta îşi aşteaptă şi acum salvatorul, care, pentru a o dezlega de blestem, trebuie să sărute fantoma de trei ori şi să pătrundă în pivniţă fără a privi îndărăt. Dacă o face, se transformă pe loc într-o stană de piatră. Se spune că, de-a lungul secolelor, au fost tineri care s-au aventurat în galerii, însă nu au mai văzut niciodată lumina zilei. (Sursa: Documentare Historia)

Se spune că fantoma prințesei Vilma bântuie și acum încăperile pivniţei adânci şi întunecate ale cetăţii…Iar începând de anul viitor, când pivnițele misterelor vor fi deschise, vizitatorii vor putea să pornească în căutarea prințesei…

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A început recensământul populației și locuințelor în Cluj. Zi liberă plătită pentru completarea online

Articolul următor

Consulul Massimo Novali, de la Cluj, a primit Ordinul Steaua Italiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share