Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul HUNEDOARA – Top 20 companii cu capital românesc

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Banat și Transilvania. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești
– Top 20 investitori străini
– Top 10 companii cu capital mixt

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

JUDEȚUL HUNEDOARA

Are cel mai ridicat grad de urbanizare din România (75%), fiind pe locul doi în ţară, după Bucureşti. Ramurile cele mai importante sunt industriile extractivă și prelucrătoare, producţia de energie electrică, termică, gaze şi apă. Alte ramuri de bază sunt producţia de piese şi cablaje auto, producţia de biciclete, industria de prelucrare a lemnului, industria alimentară. Principalele direcţii de dezvoltare a județului le reprezintă crearea printr-un plan de amenajare a teritoriului a unei conurbaţii formată din Deva, Hunedoara şi Simeria; îmbunătăţirea infrastructurii în privinţa căilor de comunicaţie; dezvoltarea turismului. Extracţia minereurilor neferoase cuprinde o zonă largă, de la Brad până la Deva. În Munţii Poiana Ruscă s-au dezvoltat extracţia minereurilor de fier şi industria siderurgică (Hunedoara şi Călan). În Valea Jiului se exploatează zăcăminte de cărbuni, mai ales huila cocsificabilă. Județul grupa 37.878 de agenți economici cu afaceri anuale de 3 miliarde euro și profituri de 254 milioane euro, aceștia deținând 57.000 de angajați. Afacerile cele mai substanțiale le aveau Philips (254 milioane euro), Sews (171 milioane), Farmaceutica Remedia (93 milioane), ArcelorMittal (82 milioane), Eurosport DHS (76 milioane), Sews fiind cu cei mai mulți salariați (5.204). Suprafaţa agricolă a județului este de 280.000 ha. Datorită condiţiilor specifice de sol şi climă, agricultura este orientată spre obţinerea producţiei de cereale şi a bazei furajere. Principalele produse agricole sunt cereale boabe, cartofi, sfeclă de zahăr, legume, fructe. În cadrul efectivelor de animale ponderea o deţin bovinele, porcinele, ovinele, caprinele şi păsările. Fondul forestier al judeţului, constituit din păduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră, ocupă 365.978 ha. Anual se realizează o masă lemnoasă de 500.000 mc prin tăieri de regenerare şi de îngrijire a arboretelor tinere, care se valorifică către populaţie şi agenţii economici.

 

Ranking: 1
LABORATOARELE FARES

Profitul producătorului de ceaiuri din municipiul Orăștie a fost aproape dublu în 2020, adică 21 milioane lei față de 11 milioane în anul precedent, în vreme ce afacerile sale au crescut cu 25%, de la 81 la 102 milioane lei. Numărul de angajați a urcat în decurs de un an, de la 392 la 447. Activele imobilizate se ridicau la 9,8 milioane lei, capitalurile, la 80 milioane. Fares produce ceaiuri, uleiuri, siropuri, pulberi din plante, creme, capsule, comprimate. Produsele ajung în mai multe ţări ale lumii. Plantele sunt cultivate pe 200 ha, lângă Orăştie, din care societatea realizează 400 de produse, trei sferturi reţete originale. Bazele mărcii se leagă de înfiinţarea primei farmacii din oraş, La Leul de Aur, în 1697. Două secole mai târziu, la conducerea farmaciei a ajuns farmacistul Andrei Farago. El a fost cel care a fondat Digitalis – Prima Companie Română pentru Cultivarea Plantelor Medicinale Orăştie, premergătoare actualei Fares. Folosindu-se de maşini de tocare şi selectare şi de uscătoare, sub îndrumarea farmacistului au fost comercializate ceaiuri, siropuri şi uleiuri esenţiale din plante medicinale. Perioada interbelică a adus primele exporturi, prin relaţii comerciale în Europa şi în America de Nord. Înainte de Revoluție, societatea a fost inclusă în structura de stat Plafar, iar apoi afacerea fondată de Farago a devenit companie privată cu capital integral românesc. Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de Silviu Socol. În perioada 2011-2015, Fares a investit 2,5 milioane de euro în spaţiile de producţie din Orăştie, în utilaje şi logistică. Compania lucrează direct cu 5.000 de farmacii, magazine naturiste, magazine alimentare din comerţul tradiţional, dar şi cu lanţurile internaţionale de hipermarketuri şi supermarketuri.

Scor final (puncte): 44,80
Cifra de afaceri: 47
Active imobilizate: 33
Profit: 50
Nr. angajați: 48
Capitaluri proprii: 49

 

Ranking: 2
DRUPO

Societatea din Călan a avut un profit net istoric anul trecut, cel mai mare de la înființare. Acesta este de cinci ori mai mare față de cel înregistrat în 2019: 10 milioane lei, în comparație cu 1,9 milioane, la afaceri de 80 de milioane lei, în urcare de la 74 de milioane. Capitalurile s-au majorat, în 2020, de la 36 la 41 milioane de lei, iar activele circulante, de la 32 la 50 de milioane. Efectivele au crescut de la 197 la 228 de oameni. Drupo are ca obiect de activitate construirea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi a podurilor, proiectare și consultanță, construcții de drumuri, închirieri auto și utilaje pentru construcții. Societatea deținută de Gabriel Doda (98%) și Radu Fărcaș (2%) a derulat mai multe contracte publice pentru lucrări la drumurile județene.

Scor final (puncte): 43,85
Cifra de afaceri: 43
Active imobilizate: 42
Profit: 46
Nr. angajați: 42
Capitaluri proprii: 45

 

Ranking: 3
ADACONI

Compania din Hațeg a început cu producția de jaluzele și a continuat cu birotică și papetărie, inclusiv brandurile proprii Daco și Ecada. „Suntem o firmă multinațională puternică, bazată pe valori creștine. Am ridicat viziunea ca pe o țintă înaltă. A stârnit inițial zâmbetele apropiaților. Am urmărit-o și continuăm să o urmărim. Ne-am definit valorile pe care le considerăm mai importante decât banii și firma însăși: integritate, excelență, respect pentru oameni. 2020 a venit ca o furtună peste toți, dar Adaconi a intrat în furtună hotărâtă să urmărească foarte atent și curajos îndrumarea din criza trecută. Când firmele excelente merg prin furtună, mersul este grandios! Prima prioritate: angajații, sănătatea lor și susținerea financiară pe perioada furtunii”, ne-a spus fondatorul companiei, Mircea Neiconi. O parte dintre angajați au lucrat de acasă; restul, în schimburi, cu un colectiv restrâns, cu echipamente de protecție și cu porțile închise. Cele două magazine au fost închise, iar agenții de vânzări opriți în interiorul firmei, venind în întâmpinarea nevoilor clienților prin mediul online, mai ales pe platforma Amazon din SUA. Compania deservește 1.500 firme, distribuind 3.200 produse branduri proprii și 1.200 în exclusivitate pe piața din România. Compania cu 91 salariați avea afaceri de 93 milioane lei, profit net de 10 milioane, capitaluri de 68 milioane, active imobilizate de 10 milioane.

Scor final (puncte): 41,60
Cifra de afaceri: 46
Active imobilizate: 34
Profit: 47
Nr. angajați: 27
Capitaluri proprii: 47

 

Ranking: 4
REVA

Situată într-un oraș cunoscut ca un important nod feroviar, întreprinderea din Simeria a fost fondată în 1869, având tradiție în repararea materialului rulant. În 1992 s-a înființat ca societate comercială pe acțiuni cu capital majoritar de stat, iar în 2001 s-a privatizat prin licitație publică, acționar majoritar fiind Grampet București. Programul investițional din ultimii cinci ani se cifrează la 10 milioane euro, concretizat în afaceri de 50 milioane euro, rezultate din cele 15.000 de vagoane reparate. Dacă business-ul a urcat de la 73 la 79 de milioane lei în decursul anului trecut, profitul societății axate pe repararea materialului rulant a scăzut, de la 4 milioane lei la numai 0,6 milioane. Totuși, numărul de angajați de la Reva s-a majorat de la 588 la 618. Reva avea capitaluri de 72 milioane lei, active imobilizate de 50 milioane.

Scor final (puncte): 40,80
Cifra de afaceri: 42
Active imobilizate: 48
Profit: 16
Nr. angajați: 49
Capitaluri proprii: 48

 

Ranking: 5
MARMOSIM

Piatra de temelie a firmei a fost pusă în sec. XIX, când a început exploatarea în carieră a marmurii de Rușchița. Fabrica a aparținut statului până în 1998, când TitanMar a achiziționat pachetul majoritar. Marmosim, societate cu 155 salariați, avea afaceri de 37 milioane lei, profit net de 2,7 milioane, capitaluri de 43 milioane, active imobilizate de 31 milioane.

Scor final (puncte): 39,35
Cifra de afaceri: 25
Active imobilizate: 44
Profit: 35
Nr. angajați: 38
Capitaluri proprii: 46

 

Ranking: 6
T&O PRODCOM

Comerțul cu ridicata de produse alimentare, băuturi și tutun este profilul de activitate al societății din Hunedoara, care avea 115 salariați în 2020, în scădere față de anul precedent, când erau înregistrați 140 de angajați. Aceasta derula afaceri de 169 milioane lei și a înregistrat un profit de 2,7 milioane lei. Capitalurile se cifrau la 25 milioane lei, activele imobilizate la 13 milioane.

Scor final (puncte): 38,90
Cifra de afaceri: 49
Active imobilizate: 37
Profit: 34
Nr. angajați: 29
Capitaluri proprii: 42

 

Ranking: 7
INDPRODCOM

Firma din Simeria a ajuns una dintre cele mai puternice de servicii vending din România. Brandul său IPC Vending este reprezentat de 200 de angajaţi care operează 3.000 de automate de cafea și băuturi calde, respectiv snacks & food, amplasate la 2.000 de clienţi. Firma cu 141 salariați avea o cifră de afaceri de 51 milioane lei, profit net de 2,5 milioane lei, capitaluri de 20 milioane lei, active imobilizate de 18 milioane lei.

Scor final (puncte): 36,65
Cifra de afaceri: 37
Active imobilizate: 40
Profit: 33
Nr. angajați: 34
Capitaluri proprii: 37

 

Ranking: 8
SWISS TRADE

Este o societate din Hunedoara cu experiență în servicii de demolare a construcțiilor civile și industriale, recuperare a deșeurilor reciclabile rezultate, ecologizare a terenurilor industriale, cu un efectiv constant de peste 100 de angajați în ultimii cinci ani. Compania a obținut o cifră de afaceri de 43 milioane lei, un profit net de 7,9 milioane, capitaluri de 18 milioane, active imobilizate de 16 milioane.

Scor final (puncte): 36,40
Cifra de afaceri: 33
Active imobilizate: 39
Profit: 43
Nr. angajați: 32
Capitaluri proprii: 33

 

Ranking: 9
ACOMIN

Proprietarul societății din Deva specializată pe construcții civile și industriale, Dan Horia Faur, controlează grupul Quasar, cu firme comerciale și imobiliare, producție de tâmplărie și betoane. Acomin, cu 151 angajați, avea o cifră de afaceri de 86 milioane lei, profit net de 2,1 milioane lei, capitaluri de 13 milioane lei, active imobilizate de 34 milioane lei.

Scor final (puncte): 35,75
Cifra de afaceri: 44
Active imobilizate: 45
Profit: 29
Nr. angajați: 37
Capitaluri proprii: 28

 

Ranking: 10
LANDBRUK

Investiția în complexul de la Turdaș reprezintă demersul unui consorțiu germano-spaniol, fiind cea mai modernă exploatație de porcine din România. În procesul de modernizare, prioritare au fost tehnologiile și utilajele inovative. Landbruk, companie cu 36 angajați, avea afaceri de 68 milioane lei, profit net de 0,5 milioane lei, capitaluri de 26 milioane lei, active imobilizate de 31 milioane.

Scor final (puncte): 32,55
Cifra de afaceri: 40
Active imobilizate: 43
Profit: 12
Nr. angajați: 11
Capitaluri proprii: 41

 

Ranking: 11
COMEXIM R

Compania de exploatare forestieră condusă de Emil Părău a intrat într-un parteneriat cu Primăria Lupeni în vederea dezvoltării domeniului schiabil Straja Lupeni, pe 13 ha. Societatea consemna anul trecut afaceri de 25 de milioane lei, un profit net de 8,1 milioane lei și 148 de salariați. Capitalurile totale erau de 18 milioane lei, activele imobilizate, de 9 milioane lei.

Scor final (puncte): 32,10
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 32
Profit: 44
Nr. angajați: 36
Capitaluri proprii: 35

 

Ranking: 12
PARAPHARM

Producătorul de suplimente alimentare din Brad cu 49 de salariați a consemnat majorări ale tuturor indicatorilor analizați de Transilvania Business. Afacerile au crescut de la 29 la 34 de milioane lei, profitul net, de la 9 la 11,6 milioane, activele imobilizate, de la 9,8 la 10,5 milioane, capitalurile, de la 11 la 14 milioane. Profitul a fost cel mai bun din ultimii 20 de ani, la fel cifra de afaceri.

Scor final (puncte): 31,60
Cifra de afaceri: 19
Active imobilizate: 35
Profit: 49
Nr. angajați: 15
Capitaluri proprii: 29

 

Ranking: 13
RECOM SID

Compania face parte din grupul de firme Micro Mega HD, principalele domenii de activitate fiind execuția construcțiilor metalice, repararea instalațiilor, fabricarea de recipiente și utilaje, construirea de imobile. Recom, companie cu 206 salariați, avea o cifră de afaceri de 31 milioane lei, profit net de 2 milioane lei, capitaluri de 28 milioane lei, active imobilizate de 6,7 milioane lei.

Scor final (puncte): 31,20
Cifra de afaceri: 15
Active imobilizate: 27
Profit: 27
Nr. angajați: 39
Capitaluri proprii: 43

 

Ranking: 14
TIN LAVIR SERV

Societatea cu 23 de angajați are o tradiție de două decenii în echipamente de climatizare, ventilație, încălzire și confort. Pentru a acoperi cerințele beneficiarilor, aceasta s-a orientat către furnizori cu produse de calitate pe piața mondială. Afacerile sale anuale se ridicau la 42 de milioane lei, profitul net la 6,3 milioane lei, capitalurile la 18 milioane lei, active imobilizate de 7,7 milioane.

Scor final (puncte): 31,15
Cifra de afaceri: 30
Active imobilizate: 29
Profit: 41
Nr. angajați: 4
Capitaluri proprii: 36

 

Ranking: 15
ROBEN

Business-ul inițiat de soții Solomon și Monica Buzducea a primit acest nume după copiii lor, Robert și Beniamin. Au început cu importuri de jucării și papetărie, apoi au înființat o fabrică, în Ostrov, cu producție lunară de 100.000 articole din plastic. În 2020 firma avea 100 angajați. Afacerile se ridicau la 37 milioane lei, profitul net la 3,1 milioane lei, capitalurile la 16 milioane lei, activele imobilizate la 6,3 milioane lei.

Scor final (puncte): 29,60
Cifra de afaceri: 24
Active imobilizate: 24
Profit: 38
Nr. angajați: 28
Capitaluri proprii: 32

 

Ranking: 16
BIVARIA GRUP

Domeniul său de activitate este comercializarea de echipamente, reactivi şi consumabile pentru laboratoarele medicale. Echipa este constituită din 36 de profesionişti din domenii variate (biologi, chimiști, biochimişti, ingineri, economişti). Firma cu 36 salariați avea o cifră de afaceri de 29 milioane lei, profit net de 6,5 milioane lei, capitaluri de 23 milioane lei, active imobilizate de 6,4 milioane lei.

Scor final (puncte): 29,55
Cifra de afaceri: 11
Active imobilizate: 26
Profit: 42
Nr. angajați: 10
Capitaluri proprii: 40

 

Ranking: 17
ZONA D

În 2020 afacerile societății de construcții din Petroșani se ridicau la 40 de milioane de lei, peste cele din anul precedent, în vreme ce profitul net a înaintat de la 5,2 la 8,9 milioane. Activele imobilizate (4,5 milioane lei) au rămas cam la același nivel, situație valabilă și în cazul personalului, de 125 angajați. Capitalurile proprii s-au majorat cu aproape 50%, de la 8,3 la 12, 04 milioane.

Scor final (puncte): 28,95
Cifra de afaceri: 27
Active imobilizate: 18
Profit: 45
Nr. angajați: 33
Capitaluri proprii: 27

 

Ranking: 18
AVIS 3000

Complexul avicol integrat pus pe picioare de familia State produce carne de pui şi ouă, ajungând în 2021 la o rețea de distribuţie formată din 29 de magazine de proximitate, în Hunedoara şi Alba, unele deschise în pandemie. Avis 3000, cu 145 salariați, avea o cifră de afaceri de 44 milioane lei, profit net de 50.047 lei, capitaluri de 21 milioane lei, active imobilizate de 9,2 milioane lei

Scor final (puncte): 28,80
Cifra de afaceri: 35
Active imobilizate: 31
Profit: 3
Nr. angajați: 35
Capitaluri proprii: 39

 

Ranking: 19
CHICK

La ferma de păsări din comuna Șoimuș sunt crescuţi puii de o zi până la vârsta de maximum 42 zile. Grupul Avis, din care Chick face parte, dispune de fermă de reproducție de pui pentru carne “neinjectată”, abator și ferme de găini ouătoare, alături de o fabrică de furaje. Societatea cu 90 salariați avea afaceri de 33 milioane lei, profit net de 0,9 milioane, capitaluri de 18 milioane, active imobilizate de 11 milioane.

Scor final (puncte): 28,10
Cifra de afaceri: 16
Active imobilizate: 36
Profit: 20
Nr. angajați: 25
Capitaluri proprii: 34

 

Ranking: 20
TELECERNA

Compania de construcții din Rapoltu Mare este profilată pe clădiri rezidențiale și nerezidențiale și comercializează beton, agregate de balastieră și carieră, mixturi asfaltice pentru diverse aplicații. Afacerile sale anuale au înaintat de la 41 la 43 de milioane lei în 2020, cu un profit net de 387.068. Compania cu 117 salariați avea capitaluri de 6,8 milioane lei și active imobilizate de 36 milioane lei.

Scor final (puncte): 27,30
Cifra de afaceri: 34
Active imobilizate: 46
Profit: 10
Nr. angajați: 30
Capitaluri proprii: 19

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gură de oxigen pentru liceele agricole din Ardeal: primesc câte 700.000 de euro

Articolul următor

Blachotrapez a cumpărat Revolt Energy

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share