Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Cluj a semnat Declarația de la Toulouse

Conducerea aeroportului clujean s-a angajat să reducă la zero emisiile de carbon | Foto: AIAIC

Aerogara din Someșeni se alătură aeroporturilor din Europa care au semnat în număr record documentul, întărind angajamentul industriei aviatice pentru un viitor în care emisiile de carbon  să fie reduse la zero.

77 de aeroporturi europene, din 250 invitate, au semnat acordul la Bruxelles, care marchează un nou capitol cu privire la călătoria Europei spre obiectivul net zero al aviației. Aeroporturile din Europa au devenit una dintre cele mai puternice voci care duc mai departe această inițiativă. Declarația de la Toulouse marchează prima dată când guvernele europene, Comisia Europeană, industria aviatică, sindicatele se aliniază în mod oficial pentru decarbonizarea aviației.

Aeroporturile au fost primele care au inițiat provocarea privind decarbonizarea în aviație. Cu 200 de aeroporturi europene certificate acum în cadrul programului Airport Carbon Accreditation privind certificarea managementului emisiilor de carbon din industria aeroportuară și 400 de aeroporturi la nivel global, eforturile de a reduce la zero emisiile de carbon până în 2050, pentru acele operațiuni aflate sub controlul aeroporturilor, au început să facă progrese tangibile.

Aeroporturile europene au făcut acest demers public comun în 2019 și au reconfirmat acest lucru prin cele care au publicat angajamente de asumare a acestui obiectiv până în 2030. În 2019, AIAIC a semnat angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon până în 2050, iar la sfârșitul lui 2021 a obținut certificarea Airport Carbon Acreditation, Nivel 1 – Cartografiere, din partea ACI Europe.

„Prin semnarea Declarației de la Toulouse ne-am înscris în rândul aeroporturilor europene care promovează atingerea obiectivelor climatice globale, prin intermediul stabilirii unor parteneriate între toate nivelurile administrative și societate cu scopul atingerii obiectivului de decarbonizare a aviației la nivel european și global. Aceste demersuri consolidează poziția AIAIC ca unul de referință în Sud-Estul Europei” – directorul AIAIC, David Ciceo

ACI Europe reprezintă 500 de aeroporturi din 55 de țări. Membrii săi facilitează 90% din traficul aerian comercial din Europa. Transportul aerian susține 13,5 milioane de locuri de muncă, generând 886 de miliarde de euro în activitatea economică europeană (4,4% din produsul intern brut). Ca răspuns la starea de urgența climatică, în 2019, membrii ACI s-au angajat să reducă la zero emisiile de carbon pentru operațiunile aflate sub controlul lor până în 2050, fără compensare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Varso Tower: Box leases 10-floors in the EU’s tallest building

Articolul următor

Ministrul Transporturilor anunță schimbarea Legii achizițiilor publice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share