Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul pregătește 26 de proiecte, de 100 milioane €

Conducerea administrației județene este nemulțumită de felul în care sunt reabilitate drumurile din Cluj | Foto: CJC

85% din bugetul județului pentru acest an va proveni din fonduri externe, în special europene, cele mai mari proiecte fiind Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant, ambele pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Ne vom axa pe banii europeni, pe programele Anghel Saligny și PNRR. Creșterea prețurilor la energie și cea a salariilor personalului nostru va duce la majorarea cheltuielilor de funcționare, deci vom reduce investițiile din bugetul propriu pentru că din cofinanțarea pentru proiectele europene nu putem să tăiem. Pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor am alocat 75 de milioane de lei, vrem ca în acest an să ajungem cu asfalt pe toate drumurile județene din Cluj.

80 km dintre ele vrem să le prindem pe finanțare europeană. Am preluat și două drumuri, Sălicea – Tureni, o legătură mai scurtă pentru autostradă, și altul de la Geaca, ce scurtează traseul spre Cluj-Napoca. Din păcate, noi tot băgăm bani în drumuri, dar din faptul că la licitații predomină prețul cel mai mic se ajunge la o tentație de fraudare.

Ne trezim că după recepție apare câte o groapă, iar drumul nu rezistă doi ani, din cauză că se fură la calitatea materialelor, la grosimea stratului de asfalt, la nisip, constructorii recurg la diverse tertipuri, inclusiv la teste false executate de laboratoare neautorizate. Noi sancționăm firma, îi luăm din garanție, nu facem acele reparații din bugetul județului, însă la licitații ar trebui să predomine procentul de calitate la prețul cel mai bun”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj.

Un alt proiect, de 4 milioane de euro, din “profitul” CJ Cluj, vizează racordarea la apă potabilă a zonei montane a județului: de la Huedin, pe traseul Mănăstireni, Călățele, Râșca, Beliș, Mărișel, Măguri Răcătău. Investiția, prevăzută pe parcursul a doi ani, prevede 40 km de conductă, patru rezervoare de mare capacitate, cinci stații de pompare, fiind menită să ducă la dezvoltarea zonei și la creșterea atractivității turistice.

Prin megaproiectul european de 500 milioane de euro al Companiei de Apă Someș se vor introduce și extinde rețele de apă la 96% și de canalizare la 75% din populația județului. Contractul subsecvent pentru municipiul Cluj-Napoca va fi semnat în această lună, iar municipalitatea va putea să asfalteze străzile cuprinse în programul său blocate până acum din această cauză.

Bugetul județului pe 2022 va include, după doi ani de absență, și alocări pentru cultură și sport, blocate din cauza direcționării fondurilor preponderent către unitățile sanitare. Alte fonduri sunt prevăzute pentru spitale sau reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un conac din Sălaj va deveni centru de expoziții

Articolul următor

Capartis - fungicidul capabil să rezolve toate problemele din culturile oleaginoase și tehnice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share