Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul își ridică spitale publice de 1 miliard de euro

Noul spital de pediatrie din Cluj-Napoca va avea 1.200 de angajați, dintre care 500 medici | Foto: CJC

Spitalul Pediatric Monobloc (SPM) – 280 de milioane de euro și Centrul Integrat de Transplant (CIT) – 180 de milioane de euro dispun de cele mai mari alocări din investițiile publice ale județului în acest an. Un alt mare proiect este Spitalul Regional de Urgență (SRU), de 500 de milioane de euro, gestionat de Ministerul Sănătății (MS).

În programul de investiții publice al Consiliului Județean (CJ) Cluj, bugetul este de 78 de milioane de lei, în creștere cu 10 milioane față de 2021. Cele mai mari sume alocate, 28,7 milioane, sunt destinate celor două mari proiecte din domeniul medical asumate de forul județean: SPM și CIT.

La acestea se adaugă 7,2 milioane pentru susținerea activității și dotarea celor 17 spitale clujene, subordonate sau aflate sub autoritatea altor autorități locale sau centrale. 9 milioane de lei au fost alocate pentru pregătirea proiectelor europene în vederea depunerii spre finanțare.

Vin banii pentru spitalul din Florești 

Guvernul a aprobat deja contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, de 305 milioane de euro, în vederea realizării SRU Cluj. Unitatea sanitară cu șapte niveluri din comuna Florești ar urma să aibă 849 de paturi, heliport, parcare cu 1.396 de locuri. Lucrările sunt estimate la șapte ani, implementarea fiind asigurată prin MS. CJ Cluj a predat acest teren către MS în 2017.

Bugetul județului: 300 de milioane de euro

Forul județean a aprobat azi un buget general propriu de 1,5 miliarde de lei. Cel local este de 915 milioane de lei, din care 57% destinat dezvoltării, iar 43% funcționării. Din suma alocată dezvoltării, 521 de milioane, un procent important revine cofinanțării proiectelor europene, diferența fiind folosită pentru implementarea investițiilor proprii și ale instituțiilor subordonate, inclusiv pentru reabilitarea drumurilor județene și spitalele publice din județ.

Bugetul destinat finanțării proiectelor europene reprezintă 85% din valoarea celui de dezvoltare, respectiv 435 de milioane de lei. Aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor 26 de proiecte din fonduri externe nerambursabile derulate de CJ. Fondurile pentru infrastructura rutieră sunt de 75 de milioane de lei: 60 de milioane pentru întreținerea drumurilor județene, 15 milioane pentru modernizări.

17 obiective de infrastructură, pe “Anghel Saligny”

„Până la finalul anului ne propunem să asfaltăm toate drumurile și sectoarele de drumuri județene care nu dispun de un strat de asfalt. Vorbim de 100 km. Ne dorim să extindem în cât mai multe localități programul de modernizare a trotuarelor și acceselor în curțile gospodăriilor situate de-a lungul drumurilor județene” – Alin Tișe, președinte CJ Cluj

În baza programului de întreținere sunt prevăzute intervenții pe 53 de sectoare de drumuri județene, iar cel de investiții prevede continuarea lucrărilor începute. Vor fi reluate lucrările pe patru drumuri județene, iar pe un altul vor debuta în acest an. Vor continua și lucrările de reabilitare a cinci poduri.

CJ Cluj a depus spre finanțare prin programul guvernamental „Anghel Saligny” cereri de 90 de milioane de euro. Sunt vizate 17 obiective de infrastructură, din care 13 drumuri județene de 80 km și patru poduri. Acum 90% din cei 1.250 km de drumuri județene beneficiază de cel puțin un strat de asfalt.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Capitala Banatului va avea un buget de două miliarde de lei, din care jumătate vor fi cheltuieli în sectorul investițiilor

Articolul următor

Bugetul Oradiei pe 2022, 2,35 miliarde lei, 1,14 miliarde lei pentru investiții

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share