Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul SIBIU – Top 20 companii cu capital străin

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Banat și Transilvania. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești
– Top 20 investitori străini
– Top 10 companii cu capital mixt

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

INVESTIȚII STRĂINE ÎN SIBIU

În anul 2020 companiile din județul Sibiu au înregistrat o cifră de afaceri de 33,5 miliarde de lei. Conform datelor Băncii Naționale a României, la finele anului trecut, județul Sibiu a atras investiții străine, însumând aproximativ 1,8 miliarde de euro. Valoarea Investițiilor Străine Directe (ISD) per locuitor la finalul anului 2020 era de 4.541 euro, peste media regională. Spre deosebire de anul precedent, în întreprinderile cu cel puțin 20 de salariați și în cele atipice din județul Sibiu, soldul ISD a fost de 1,56 miliarde de euro.

Investitorii importanți din județul Sibiu provin din: Germania, Austria, Franța, Olanda, Elveția, Belgia Italia, Ungaria, Grecia etc. Principalele domenii de activitate în care s-au efectuat investiții străine sunt: comerțul cu ridicata nespecializat al produselor alimentare, fabricarea de piese, subansamble pentru autovehicule, comerțul cu ridicata și amănuntul al produselor farmaceutice, al produselor lactate, materialului lemnos, fabricarea produselor chimice de bază etc. Cei mai mari investitori străini din județul Sibiu sunt companii din domeniul automotive, respectiv Continental Automotive Systems, Marquardt Schaltsysteme SCS, Faurecia Romania sau Thyssenkrupp Bilstein.

Județul Sibiu face parte din Regiunea de Dezvoltare Centru, regiune care, după București-Ilfov, a atras cel mai mare volum al investițiilor străine – 9,3% sau aproape 8,5 miliarde de euro. Față de anul anterior, ritmul de creștere a soldului ISD a fost mai accelerat în regiunea Centru (+10,9 la sută), conform datelor Băncii Naționale a României.

Astfel, dezvoltarea activității economice se bazează în primul rând pe exploatarea principalelor oportunități pe care le are de oferit județul: așezarea geografică, resursele locale, oportunități pentru industriile cu valoare adăugată ridicată și orientate către export.

 

Ranking: 1

Continental Automotive Systems

În anul 2003, Sibiul a fost ales ca locație pentru dezvoltarea companiei Continental. În 2004, odată cu inaugurarea primului modul de producție și deschiderea primului centru de inginerie, începea activitatea companiei Continental la Sibiu. În 2020, deși contextul nu a fost favorabil, compania a reușit finalizarea unui nou centru tehnic de pregătire pentru angajații din producție.
„We build tomorrow’s technology. We are #peopleofcontinentalsibiu” este sloganul Continental Sibiu, care are ca obiect de activitate fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule.
Continental a dezvoltat, de-a lungul timpului, parteneriate de succes cu universitățile din Sibiu și din țară: parteneriate strategice cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și cu Universitatea din Craiova, precum și alte parteneriate cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” și Universitatea Sapientia, ambele din Târgu Mureș, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea din Pitești, Universitatea Transilvania din Brașov sau Universitatea Politehnica din București.
În anul 2020 compania a reușit să-și crească profitul de la 134,1 milioane la 226 milioane lei. În același timp, cifra de afaceri a Continental Automotive Systems a scăzut la 3,5 miliarde lei. Activele imobilizate și capitalurile proprii au valorat anul trecut fiecare câte 2,2 – 2,3 miliarde lei. De asemenea, anul trecut numărul mediu al angajaților a scăzut ușor la 3.718.

Scor final (puncte): 20,00
Cifra de afaceri: 20
Active imobilizate: 20
Profit: 20
Nr. angajați: 20
Capitaluri proprii: 20

 

Ranking: 2

Marquardt Schaltsysteme SCS

Marquardt Schaltsysteme SCS este un alt mare investitor al Sibiului, având ca obiect de activitate fabricarea de echipamente electrice preponderent pentru industria automotive. Compania a fost înființată în anul 2004 și este controlată de firma germană Marquardt Schalter GMBH. Marquardt Schaltsysteme SCS este și unul dintre cei mai mari angajatori din Sibiu, cu peste 2.300 de salariați.
Anul trecut compania a raportat o cifră de afaceri de aproape 1,3 miliarde de lei, cu 100 de milioane de lei mai puțin decât în anul precedent. În schimb, profitul net al companiei a fost mai mult decât dublu, ajungând la 86,5 milioane lei, depășind și profitul raportat în 2018. Activele imobilizate ale Marquardt Schaltsysteme au valorat anul trecut 312,2 milioane de lei, în timp ce capitalurile proprii au depășit suma de 353 de milioane de lei.

Scor final (puncte): 18,40
Cifra de afaceri: 19
Active imobilizate: 17
Profit: 19
Nr. angajați: 18
Capitaluri proprii: 19

 

Ranking: 3

Thyssenkrupp Bilstein SA

Compania este activă din 1996, fiind una dintre primele companii cu investiție străină din România, mai exact în industria auto din Sibiu. Thyssenkrupp Bilstein face parte din grupul internațional thyssenkrupp, divizia Automotive Technology. La Thyssenkrupp Bilstein Sibiu se produc amortizoare pentru piața Original Equipment, direct pentru fabricile producătoare cum ar fi Jaguar, Land Rover, Daimler, Porsche, dar și pentru piața pieselor de schimb. În unitățile de producție din Sibiu se produc anual peste 2,5 milioane piese, thyssenkrupp Bilstein fiind de asemenea un furnizor important de componente pentru celelalte fabrici din grupul thyssenkrupp.
Numărul mediu de angajați a depășit pentru prima dată pragul de 1.000 anul trecut. Cifra de afaceri a fost cu aproape 30 de milioane de lei mai mare, comparativ cu anul precedent, adică 536,5 milioane, în timp ce profitul net a fost de 33,2 milioane lei. Activele imobilizate ale companiei au valorat anul trecut 483,3 milioane lei, iar capitalurile proprii se situau la 169,5 milioane.

Scor final (puncte): 17,70
Cifra de afaceri: 17
Active imobilizate: 19
Profit: 17
Nr. angajați: 16
Capitaluri proprii: 18

 

Ranking: 4

GLS General Logistics Systems Romania

GLS Romania oferă expedieri, livrări expres în România şi livrări internaţionale. Compania a fost înființată la Sibiu în anul 2007, fiind parte a grupului GLS. Compania are ca asociat majoritar firma olandeză General Logistics Systems BV (99%). Partea de 1% aparține companiei ungurești GLS General Logistics Systems Hungary KFT.
Compania dispune de un hub, 52 de depozite și aproximativ 1.045 de vehicule. În anul 2020 toți indicatorii financiari ai companiei s-au majorat. Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 60 de milioane de lei până la 282,5 milioane; profitul net a depășit 56,5 milioane lei, cu peste 15 milioane de lei mai mult decât în anul precedent. Valoarea activelor imobilizate a crescut cu un milion de lei, constituind anul trecut 54,8 milioane lei, iar cea a capitalurilor proprii a depășit 83,4 milioane lei, față de 65,5 milioane în 2019. De asemenea, a crescut ușor și numărul angajaților, ajungând la 220 de salariați.

Scor final (puncte): 13,65
Cifra de afaceri: 15
Active imobilizate: 10
Profit: 18
Nr. angajați: 5
Capitaluri proprii: 16

Ranking: 5

Jaeggi Industries

Jaeggi Industries SRL este controlată de firma elvețiană Jaeggi Hybridtechnologie AG. După un an cu pierderi de 3 milioane lei, în 2020 profitul net a depășit 7 milioane lei. Cifra de afaceri a fost de 240 milioane, activele imobilizate aveau o valoare de 253 milioane, iar capitalurile proprii – 52,2 milioane lei. Numărul angajaților a fost de 602.

Scor final (puncte): 13,40
Cifra de afaceri: 14
Active imobilizate: 16
Profit: 12
Nr. angajați: 13
Capitaluri proprii: 12

 

Ranking: 6

Swoboda Sibiu SRL

Compania face parte din grupul german Swoboda Vierte KG. Doar la valoarea capitalurilor proprii a înregistrat creșteri, 79 milioane (+5 milioane față de 2019). Cifra de afaceri a fost de 230 milioane (față de 281 în 2019), iar profitul net – 4,7 milioane. Valoarea activelor imobilizate a scăzut ușor la 63,4 de milioane lei. Anul trecut compania a raportat un număr mediu de 500 de angajați.

Scor final (puncte): 12,45
Cifra de afaceri: 13
Active imobilizate: 12
Profit: 9
Nr. angajați: 12
Capitaluri proprii: 15

Ranking: 7

Neveon Romania

Fondată în anul 1999, compania are ca obiect de activitate fabricarea materialelor plastice în forme primare. Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 210,2 milioane de lei și un profit net de peste 10 milioane. Activele imobilizate ale companiei au valorat 55,6 milioane, iar capitalurile proprii – 67,8 milioane lei. În 2020 Neveon Romania a avut 276 angajați.

Scor final (puncte): 12,45
Cifra de afaceri: 12
Active imobilizate: 11
Profit: 15
Nr. angajați: 7
Capitaluri proprii: 14

Ranking: 8

Grupo Antolin Sibiu

Având ca asociat unic grupul francez Grupo Antolin Besancon S.A.S., compania a înregistrat al patrulea an pierderi: -26,6 milioane de lei în 2020. În același timp, cifra de afaceri a crescut de patru ori, până la 500,2 milioane lei. Au fost raportate active imobilizate de 354,4 milioane și capitaluri proprii de 125,3 milioane. 1.060 era numărul mediu de angajați anul financiar trecut.

Scor final (puncte): 12,40
Cifra de afaceri: 16
Active imobilizate: 18
Profit: 1
Nr. angajați: 2
Capitaluri proprii: 17

Ranking: 9

Faurecia Romania

Faurecia Romania a raportat în 2020 o cifră de afaceri de puțin peste un miliard de lei și pierderi de 18 milioane lei. Numărul de angajați a fost în continuare peste 2.000, dar cu 200 mai puțini decât în anul precedent. Activele imobilizate ale companiei valorau aproape 110 milioane lei, iar capitalurile proprii erau în sumă de 47,8 milioane lei.

Scor final (puncte): 11,75
Cifra de afaceri: 18
Active imobilizate: 15
Profit: 2
Nr. angajați: 19
Capitaluri proprii: 10

Ranking: 10

Thimm Packaging

În anul 2020, Thimm Packaging, specializată în fabricarea hârtiei și cartonului, a raportat o cifră de afaceri de 126,3 milioane lei și un profit net de 14,7 milioane – cu 10 milioane în creștere. Compania dispune de active imobilizate de 90,5 milioane lei și capitaluri proprii de 48 milioane. În cadrul companiei lucrează aproximativ 288 de salariați.

Scor final (puncte): 10,85
Cifra de afaceri: 2
Active imobilizate: 13
Profit: 16
Nr. angajați: 8
Capitaluri proprii: 11

 

Ranking: 11

Kromberg & Schubert Romania Me

Cu sediul în Mediaș, compania are ca asociat unic grupul austriac Krombert & Schubert Holding GMBH, specializat în fabricarea de echipamente electrice pentru autovehicule. În 2020 cifra de afaceri a fost de 166 milioane lei, iar profitul – aproape un milion. Activele imobilizate au valorat 39,3 milioane, iar 55,4 milioane reprezentau capitalurile proprii. Numărul angajaților a scăzut până la 1.291.

Scor final (puncte): 9,80
Cifra de afaceri: 7
Active imobilizate: 7
Profit: 7
Nr. angajați: 17
Capitaluri proprii: 13

 

Ranking: 12

IFM Efector

Activitatea de fabricare a subansamblurilor electronice a adus companiei germane o cifră de afaceri în 2020 de 174,7 milioane lei și un profit net de 8 milioane. Compania a raportat active imobilizate de 109,6 milioane lei și capitaluri proprii de 11,8 milioane. Anul trecut IFM Efector și-a mărit numărul angajaților, 347.

Scor final (puncte): 9,20
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 14
Profit: 13
Nr. angajați: 10
Capitaluri proprii: 3

Ranking: 13

ODU Romania Manufacturing

Înființată în anul 2006, compania este administrată de doi cetățeni germani, unul austriac și unul american. Cifra de afaceri a crescut în 2019 la 193 de milioane de lei, iar profitul net, la 6,2 milioane. În schimb compania a pierdut 100 de angajați, numărul mediu fiind de 409. Activele imobilizate valorau anul trecut 12 milioane, iar capitalurile erau de 45 milioane.

Scor final (puncte): 7,55
Cifra de afaceri: 9
Active imobilizate: 2
Profit: 11
Nr. angajați: 11
Capitaluri proprii: 8

Ranking: 14

Harting RO Automotive

Parte a grupului german Harting International GMBH, compania și-a majorat de patru ori profitul în 2020, până la 2,5 milioane lei. Anul trecut capitalurile proprii ale companiei au avut în premieră valori pozitive: 1,7 milioane lei. Cifra de afaceri a crescut de la 146 la 203,6 milioane. În același timp activele imobilizate valorau 40 milioane. 735 de angajați a raportat compania.

Scor final (puncte): 6,95
Cifra de afaceri: 11
Active imobilizate: 8
Profit: 8
Nr. angajați: 14
Capitaluri proprii: 1

Ranking: 15

Kendrion Automotive Sibiu

Kendrion Automotive, un alt investitor german în Sibiu, a raportat afaceri de 143,7 milioane lei în 2020 și un profit net care a depășit 200.000 de lei. Activele imobilizate și capitalurile proprii au valorat 35,6 milioane, respectiv 46,2 milioane lei. Numărul mediu al angajaților s-a menținut aproape la nivelul anului precedent: 313.

Scor final (puncte): 6,90
Cifra de afaceri: 4
Active imobilizate: 6
Profit: 6
Nr. angajați: 9
Capitaluri proprii: 9

Ranking: 16

Somarest

Somarest, controlată de italienii de la LVMH Italia Spa, a avut în 2020 o cifră de afaceri apropiată de cea din anul precedent – 158,1 milioane lei. Profitul a scăzut de la 10 milioane la aproape 50.000 lei. Valoarea activelor imobilizate a crescut la 35,1 milioane, iar a capitalurilor proprii a scăzut la 34,6 milioane. Numărul angajaților a depășit 1.000.

Scor final (puncte): 6,25
Cifra de afaceri: 6
Active imobilizate: 5
Profit: 4
Nr. angajați: 15
Capitaluri proprii: 6

Ranking: 17

Albis Plastic

Albis Plastic este un alt investitor german în județul Sibiu, cu afaceri de 135,7 milioane de lei în 2020 și profit net în creștere, de 8,1 milioane lei. Activele imobilizate ale companiei s-au apropiat de jumătate de milion, iar capitalurile proprii au valorat anul trecut 37,2 milioane. Compania are 12 angajați.

Scor final (puncte): 5,70
Cifra de afaceri: 3
Active imobilizate: 1
Profit: 14
Nr. angajați: 1
Capitaluri proprii: 7

Ranking: 18

Retrasib

Obiectul de activitate al companiei este fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor electrice. 2020 a fost al șaptelea an consecutiv cu pierderi (-3,1 milioane lei). Cifra de afaceri raportată a fost de 202,7 milioane. Activele imobilizate – 42 milioane, iar capitalurile proprii – 2 milioane lei. Numărul mediu de angajați a fost de 200.

Scor final (puncte): 5,35
Cifra de afaceri: 10
Active imobilizate: 9
Profit: 3
Nr. angajați: 4
Capitaluri proprii: 2

Ranking: 19

Desleeclama Eastern Europe

Controlată de belgienii de la Bekaertdeslee Innovation BVBA, cu activitate în fabricarea de articole confecționate din textile, compania a raportat afaceri de 148,4 milioane lei, profit de 6 milioane, active imobilizate de 22,8 milioane și capitaluri proprii de 25,8 milioane lei. Numărul mediu de angajați a fost de 276.

Scor final (puncte): 5,30
Cifra de afaceri: 5
Active imobilizate: 3
Profit: 10
Nr. angajați: 6
Capitaluri proprii: 4

Ranking: 20

CMP Automotive Antivibration Romania

Compania are ca obiect de activitate fabricarea altor produse din cauciuc, având sediul în Șelimbăr. În 2020 cifra de afaceri a fost de 125,8 milioane lei, iar profitul net raportat a fost de 130.120 lei, mult sub cifra de 2 milioane din 2019. Activele imobilizate au valorat 33,6 milioane lei, iar capitalurile proprii – 34,1 milioane. Compania are 144 angajați.

Scor final (puncte): 3,95
Cifra de afaceri: 1
Active imobilizate: 4
Profit: 5
Nr. angajați: 3
Capitaluri proprii: 5

 

AICI găsiți o analiză referitoare la cea de-a doua ediție a Elite în business. Banat și Transilvania.

Pentru documentare, echipa revistei Transilvania Business a utilizat informațiile oferite de Ministerul Finanțelor, portalului listafirme.ro, cel mai complet portal despre firmele din România, reprezentanții companiilor incluse în clasamentele Elite în business. Banat și Transilvania și site-urile companiilor.

Sursa foto deschidere: Continental Automotive Systems

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Documentația pentru modernizarea DN 73C, câștigată de Proiect-Construct

Articolul următor

Universitatea de Medicină din Cluj va organiza online pregătirea de admitere

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share