Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cerere enormă de chartere la Cluj. “Traficul spre Tunisia se va dubla”

Aerogara clujeană se pregătește pentru traficul intens estimat în sezonul cald | AIAIC

Traficul de avioane turistice de la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) va crește în acest an cu 8% față de cel precedent, în condițiile în care ponderea pasagerilor pe chartere s-a dublat încă de anul trecut. Hurghada, Antalya și Creta – Heraklion au fost principalele destinații cerute în 2021.

Operatorul aerian HiSky și agenția de turism Amara Tour au încheiat un parteneriat prin care se va suplimenta numărul de zboruri charter către Monastir – Tunisia, programate din iunie. Directorul general al agenției, Haithem Souani, anticipează dublarea numărului de turiști de la Cluj spre Tunisia, în acest an. Mai ales în condițiile în care reducerile la pachetele turistice în Tunisia ajung până la 40% în perioada februarie – aprilie.

“Turismul își va continua revenirea în contextul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să călătorească, iar rezervările timpurii sunt la 70% comparativ cu anul de referință anterior pandemiei. Planurile noastre pentru acest sezon includ extinderea la nivel național a curselor charter cu plecare din două noi orașe, Craiova și București. Ca noutate a sezonului am lansat cursa către capitala distracției de pe coasta mării Egee a Turciei, Cluj – Bodrum”, anunță Souani.

Autostradă aeriană Cluj – Constanța

“Recuperarea numărului de destinații și a traficului de pasageri înregistrat înainte de pandemie reprezintă o prioritate pentru noi. Pentru sezonul de vară pregătim o ofertă către 30 de destinații, un portofoliu foarte bogat, până la finele lui martie vom avea programul complet. Toate destinațiile de pe AIAIC sunt sigure în acest moment.

Totuși, recomandăm turiștilor să verifice situația traficului pentru avionul lor cu 24 de ore înainte de plecare, pentru a nu avea surprize, ca și anul trecut. Au început să se vândă și bilete pentru avioanele de Constanța, destinație care are un potențial extraordinar. Se ajunge mai repede de la Cluj cu avionul pe litoralul românesc decât cu mașina de la București la Constanța, pe Autostrada Soarelui. Asta și vrem să creăm de fapt: o autostradă aeriană Cluj – Constanța”, a menționat David Ciceo, directorul general al AIAIC.

El s-a referit și la dezvoltarea aerogării clujene. “Odată cu finalizarea devierii Someșului vom putea să prelungim pista la 3,4 km, ceea ce ne va permite nu numai curse în SUA, ci și destinații în Caraibe”, spune Ciceo.

Ponderea charterelor turistice în totalul traficului pe AIAIC a urcat de la 5% în 2019 la 10% în 2021, în timp ce la apariția pandemiei, în 2020, aceasta scădea la 2%. Cursele internaționale reprezentau 75% din traficul de anul trecut pe aerogara din Someșeni, iar cel intern, 5%.

Dacă în 2019 erau consemnați aici 149.013 de turiști, anul trecut erau 147.778. Prognoza AIAIC pe acest an indică un trafic pe chartere de 160.000 de pasageri, în urcare cu 8%. Traficul general pe acest an e estimat la 2 milioane de pasageri, față de 2,9 milioane în 2019, 0,9 milioane în 2020 și 1,4 milioane în anul trecut.

Top țări – pasageri chartere (2021)

  1. Egipt 77.959
  2. Turcia 34.242
  3. Grecia 30.008
  4. Tunisia 4.767
  5. Maldive 802

Top destinații – pasageri chartere (2021)

  1. Hurghada 77.032
  2. Antalya 34.242
  3. Creta Heraklion 11.468
  4. Rhodos 6.796
  5. Monastur 4.582

Sursa: AIAIC

Supereveniment la Cluj: vin “greii” aeroporturilor din Europa

AIAIC va organiza în 31 martie, în colaborare cu platforma Aviation Event, un mare eveniment la care și-au anunțat participarea CEO ai unor companii ca Wizz Air, Tarom, Blue Air, directori ai unor mari aeroporturi din lume, specialiști internaționali în domeniu, furnizori de servicii, companii de tehnologie. Ei vor diseca tendințele actuale în domeniul aviației. “Va fi cel mai prestigios eveniment aviatic din Europa”, spun reprezentanții AIAIC. Aviation-Event CLJ 2022 apare în calendarul online al platformei. Practic, evenimentul programat inițial în 25 ianuarie, la Viena, va fi mutat la Cluj. Aviation Event este o platformă pentru conferințe de aviație care promovează un dialog la nivel executiv între industria aeronautică și aerospațială, comunitatea de afaceri și factorii de decizie politică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Achiziții de 100 de milioane de lei la Institutul Inimii Târgu Mureș

Articolul următor

Centru spa și fitness pentru animale, la Universitatea de Științe Agricole

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share