Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turiștii străini din Cluj, cu pondere redusă în anul doi al pandemiei

Turismul și-a mai revenit la Cluj, însă afluxul din străinătate se lasă încă așteptat | Foto: Andrada Bologa – Cluju.ro

Străinii veniți să viziteze Cluj reprezintă doar 10% din totalul turiștilor sosiți aici anul trecut, iar înnoptările acestora sunt numai 11% din cele consemnate în județ.

În decembrie 2021, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 26.761, potrivit Direcției Județene de Statistică. În comparație cu decembrie 2020 au crescut cu 82,3%. Din numărul total de sosiri, în decembrie 2021, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică (SPT) cu funcțiuni de cazare au reprezentat 89,9%, în timp ce străinii au reprezentat 10,1%.

Înnoptările înregistrate în SPT în decembrie 2021, au însumat 46525, de 1,8 ori mai multe decât în decembrie 2020. Durata medie a șederii, în decembrie 2021, a fost de 1,7 zile/turist. Indicele de utilizare netă (IUN) a locurilor de cazare, în decembrie 2021 fost de 17% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 6,6 puncte procentuale față luna decembrie 2020.

Anul trecut, în județ au fost cazați 402.978 turiști, din care 44.332 de străini (11% din total). În privința sosirilor turiștilor străini în structurile de primire, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (87,7% din străini). Sunt prezentate doar datele de la SPT cu peste 10 locuri pat.

Sosirea unui turist într-o SPT se înregistrează când o persoană este înregistrată în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopți. În fiecare SPT cu funcțiuni de cazare turistică se consideră o singura sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din șederea sa neîntreruptă.

Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidența SPT și beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spațiului ocupat, chiar dacă durata de ședere efectivă este inferioară intervalului menționat. IUN al capacității de cazare turistică în funcțiune se calculează prin raportarea numărului de înnoptări realizate la capacitatea de cazare turistică în funcțiune, din perioada respectivă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Concertul anului de la Cluj, amânat cu șase luni

Articolul următor

Începe “marea digitalizare” la Baia Mare. Proiectul MaraRoads: 3 milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share