Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Soluție din Cluj la criza energetică: rețea extinsă de baterii de stocare

Un program de finanțare pentru instalarea unor baterii de stocare individuale de capacități mici care să fie programate să se încarce în timpul zilei este propus de către senatorul clujean Cristian Bordei.

El spune că, în perioada următoare, va lucra împreună cu colaboratorii săi la o astfel de propunere. “Soluția pe termen mediu și lung pentru rezolvarea actualei crize a prețurilor energiei electrice este creșterea capacităților de producție de energie fără emisii de carbon și înlocuirea producției poluante care necesită achiziția certificatelor de carbon tot mai scumpe.

Cele mai rezonabile ca preț și mai rapid de construit sunt centralele de producție de energie eoliană și solară. Principalul punct slab al acestora este producția impredictibilă și fluctuantă, în funcție de vânt și soare, și faptul că vârful lor de producție coincide în general cu perioadele de consum minim ale zilei. Aceste capacități de producție nu pot fi integrate în sistem fără capacități de stocare adiacente.

Pe acest subiect toată lumea tinde să se gândească la capacitățile de stocare foarte mari, care la rândul lor sunt, deocamdată, foarte scumpe. Însă există și soluția creării unei rețele extinse de baterii de stocare de capacități mici instalate la foarte multe locuințe individuale. Programele gen Casa Verde au presupus și instalarea de astfel de baterii însă doar la pachet cu instalația solară aferentă. Însă nu toate locuințele au orientarea acoperișului propice pentru montarea panourilor fotovoltaice și producerea energiei electrice”, remarcă Bordei.

Senatorul optează pentru un program de finanțare exclusiv pentru instalarea unor baterii de stocare individuale de capacități mici care să fie programate să se încarce în timpul zilei, când parcurile solare produc energie electrică la capacitate maximă.

“În acest fel, pe o schemă de tarife diferențiate, consumatorul ar plăti energia electrică stocată la un preț mai mic aferent orelor de zi și ar putea-o consuma seara și dimineața când tarifele sunt mai mari. Toată lumea ar avea de câștigat. Consumatorul individual și-ar putea optimiza factura la energie.

Furnizorii ar putea să prognozeze mult mai ușor și mai bine necesarul de energie electrică pentru încărcarea acestor capacități de stocare a clienților proprii, ceea ce ar însemna costuri reduse cu echilibrarea, costuri pe care le regăsim în facturile finale de energie electrică. În final ar fi și un stimulent pentru construcția de noi capacități de producție de energie verde”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Caroli Foods Group a încheiat un parteneriat cu Globalworth în Pitești Industrial Park

Articolul următor

„Oradea pentru toți” - proiect de accesibilizare turistică pentru nevăzători

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share