Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Timișoara a reabilitat cu nouă milioane de lei unul dintre vechile cinematografe ale orașului, devenit centru de spectacole

Primăria Timișoara a reabilitat cu nouă milioane de lei unul dintre vechile cinematografe ale orașului, devenind centru de spectacole

Unul dintre cele celei cinci cinematografe preluate în urmă cu mulți ani de Primăria Timișoara de la RADEF are din această lună o nouă viață. Cu nouă milioane de lei, cinema Victoria din Piața Bălcescu se va redeschide undeva în mai, dar nu sub forma unui simplu cinematograf, ci ca un loc unde vor fi găzduite spectacole teatrale sau sesiuni de stand-up comedy. Desigur, nu vor lipsi nici filmele, proiectate pe ecranul modern, retractabil, și în spatele căruia se află și scena pentru spectacole.

Primarul Dominic Fritz a vizitat locația și e mulțumit de rezultatul obținut. Acum zona Bălcescu are un cinema ”lux” care va face invidioși și operatorii privați de specialitate. Doar că aici nu va fi un cinema comercial, ci o locație unde se vor realiza doar proiecții cinematografice, ci va fi un loc unde spectacolele de teatru vor fi în casa lor. Sala are 200 de locuri în scaune supercomode, un sistem de proiecție de ultimă generație și un sistem de sonorizare care a depășit chiar și așteptările beneficiarilor. Investiția a costat 9,3 milioane de ei, cu bani de la bugetul stomac.

Este doar primul din seria de cinci cinematografe care vor fi reabilitate.

„Miza este să umplem aceste săli cu viață. Suntem în execuție cu cinci cinematografe momentan. Toate aceste cinematografe vor avea 1.500 de locuri și încă 80 pe acoperiș la Studio. Nu ne propunem să devenim un alt operator de cinema, ci tocmai ca aceste cinci cinematografe să devină spații ale comunității. Acestea vor fi gestionate de Centrul de Proiecte. Fiecare din aceste cinematografe vrem să aibă o identitate proprie. Cinema Victoria fiind aproape de Complexul Studențesc va găzdui pe scenă spectacole de teatru studențesc, independent, stand-up comedy. Aici sala va fi funcțională din luna mai, e nevoie de aviz de la ISU și licență pentru a difuza filme.

Cinema Studio va fi cu adevărat un cinema de artă, de filme independente. Cinema Timiș are deja o oarecare tradiție pentru că acolo a fost Club 30 și de aceea acolo vor fi concerte de jazz, rock, vor fi în sala cea mai mare, mai avem o sală mică la subsol.

Cinema Dacia fiind multe școli în zonă va avea o misiune de educație. Cinema Freidorf e destul de mic, va funcționa ca și un centru social, vrem să avem filme pentru persoane vulnerabile și acțiuni pentru persoane vulnerabile. O să avem o echipă la Centrul de Proiecte care să se ocupe de programare și coordonare”, a declarat, marți, Dominic Fritz, la prezentarea oficială a cinema Victoria.

Dar, cel mai important, acum primăria are o strategie care să îi spună cum să se folosească de acestea. Pentru 4000 de euro, Ioana Dragomirescu, o timișoreancă la origini, dar care a avut succes la București, în calotate de conducător al sălii de cinema „Elvira Popescu” din Bucureşti a făcut strategia pe care toată lumea o aștepta.

„ Eu am o legătură personală cu Timișoara, familia mea este de aici, eu sunt de aici, a fost pentru mine o bucurie să pot să dau o mână de ajutor unui plan cât se poate de practic și de concret pentru a redeschide aceste săli. Victoria este prima dintre ele care se va redeschide, dar mai sunt lucruri de făcut. Timișoara are nevoie de un public nou pentru vechile ei cinematografe. (…) Cinematografele vor fi finalizate consecutiv, ceea ce este bine, pentru că, astfel, putem să adaptăm ceea ce am stabilit deja la realitatea pe care o descoperim”, a declarat Ioana Dragomirescu.

Administrarea cinematografelor va fi la Centru de Proiecte, structura din cadrul Primăriei Timișoara. Dar, operatorii culturali vor avea un cuvânt important de spus în modu de lucru.

„Centrul de Proiecte s-a poziționat ca un centru de resurse în comunitatea locală. Am avut întâlniri fizice și on-line cu operatori culturali, dealtfel ei au fost primii consultați pentru strategia cinematografelor. O să coste bani să administrăm aceste spații, am explorat și varianta de a fi preluate de un operator cultural, dar nu există în Timișoara”, a spus Alexandra Riegler, directoarea Centrului de Proiecte. Instituția va gestiona cinematografele.

Cinematografele vor avea și câte un cafe-bar, aceste activități urmând să fie administrate de câte un operator privat, dar vor aduce bani în buzunarul administrării cinematografelor.

Au început lucrările de reabilitare și la Cinema Timiș

Edilul-șef al Timișoarei, Dominic Fritz, a rememorat amintirile pe care le are cu ceea ce era mândria cinefililor orașului, după ce a vizitat Cinema Timiș. Aflat în paragină, acesta va fi reabilitat fiind demarate, cel puțin oficial, marți. Va fi loc de concerte muzicale, așa cum e prevăzut în strategia de utilizare a cinematografelor municipalității, dimensiunea sălii de spectacol o permite.

Totuși, de la Timiș nu vor lipsi filmele, vor fi, ceea ce primaru a numit ”blockbuster-e”.

”Acest cinema și eu l-am prins deschis în tinerețe. Cred că aveam 19 ani atunci. Am fost cu copiii de la casa de copii la film, o dată pe lună, și, bineînțeles, că și eu m-am dus cu prieteni, am văzut mai multe filme. Atunci nu exista mall-ul, era în 2003-2004, și cam asta a fost sala de cinema unde m-am dus. Cred că a fost «Hobbit», dar acum o să se uite toată lumea dacă în 2003 filmul era lansat. Ceva «Lord of the Rings» sau «Hobbit», asta știu și cred că și un James Bond”, se lasă năpădit de amintiri primarul.

Acum, cinematograful tinereții sale poate reveni în prim plan, și aceasta destul de rapid. Nu sunt lucrări la structură, ci doar renovări și dotări noi.

”Chiar azi încep lucrările, demontarea scaunelor, se vede aici, și tocmai am spus că aici nu vom avea lucrări de structură, spre deosebire de Studio. Deci aici suntem optimiști că în 13 luni, în primăvara anului viitor, să putem finalizat toate lucrările. Aici vedem cumva o funcțiune complementară cu cinematograful, ca și o sală de muzică pop, trupe și așa mai departe. Lucrăm și la o variantă cum să facem măcar ca o parte, ca lumea să stea în picioare. Asta este sala cea mai mare, 480 de locuri. Clar că aici, pe de o parte, vom avea funcțiunea asta de concerte, dar pe partea de cinematograf, cel puțin așa îmi imaginez eu, aici vom arăta totuși și niște filme foarte mari și cunoscute, cu care putem să umplem o sală întreagă”, spune Fritz, referitor la reabilitarea Timiș.

Lucrările prevăd și realizarea unei a doua săli de proiecție, la subsol, cu 100 de locuri. În acel spațiu a funcționat unul dintre cele mai cunoscute baruri din oraș, Club 30.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Driving Urban Change | Best mixed-use finalists at MIPIM Awards 2022

Articolul următor

Drum Asfalt & Constructorul Sălard reabilitează Palatul Füchsl din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share