Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comunitatea maghiară din Timișoara a cumpărat de la o societate a familiei Cristescu Casa Maghiară, pentru 2,3 milioane de euro

Una dintre clădirile semnificative din zona centrală a Timișoarei, Casa Maghiară, a ajuns înapoi la comunitatea locală a acestei etnii, după ce a fost achiziționată, prin intermediul unei Asociații, Bastion-Várbástya Egyesület.

Clădirea respectivă aparținea oamenilor de afaceri Emil și Marius Cristescu, prin intermediul Bega Tehnomet, deținător al societății Timpress SA. Casa Maghiară era sediul acesteia, fiind una dintre clădirile simbol din zona centrală a Timișoarei.

Suma despre care se vorbește e una semnificativă, 2,3 milioane de euro, banii fiind o subvenție din partea statului maghiar, în valoare de trei milioane, restul banilor urmând să fie folosiți pentru renovarea clădirii, conform Radio Timișoara. Aceiași sursă mai precizează că semnarea contractului a avut loc joi. Parte în contract sunt societatea Timpress SA și Asociaţia Bastion-Várbástya Egyesület, din Timişoara,

Péter Tamás, preşedintele Asociaţiei Bastion-Várbástya Egyesület, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că imobilul cu trei etaje, destinat pentru birouri, cu o suprafaţă utilă de circa 1 800 de metri pătraţi, va servi din nou pentru interesele maghiarilor din Banat şi din Timişoara, la fel ca iniţial. Tamas deține și funcția de consul onorific al Ungariei la Timișoara. Conform agenției citate, Péter Tamás a mai declarat că Asociaţia a primit o subvenţie de trei milioane de euro pentru cumpărarea şi renovarea imobilului. Preţul de achiziţie convenit şi costurile de intabulare se ridică la 2,3 milioane de euro, iar suma rămasă urmează să fie utilizată pentru renovarea parţială a clădirii. Negocierile au durat trei ani de zile.

În Casa Maghiară se vor oferi spații pentru activitatea comunității maghiare, dar și pentru formațiunea politică ce reprezintă interesele acesteia. De asemenea, o parte din spații vor fi închiriate unor firme, iar în aceiași clădire se va amenaja și un magazin maghiar.

Casa Maghiară a fost construită de comunitatea maghiară, în anul 1930, din donaţii publice. Locația a fost folosită de instituţiile culturale şi formaţiunea politică maghiare, rămase fără sedii în urma Tratatului de la Trianon. Clădirea a fost intabulată ca proprietate a Societăţii pe Acţiuni Casa Maghiară (Magyar Ház Részvénytársaság) înfiinţată în acest scop. Autorităţile comuniste române au mutat în clădire presa de partid, dar naţionalizarea clădirii a avut loc abia în anul 1967, când a fost construită o nouă aripă în curtea interioară. La începutul anilor ’90, imobilul a fost achiziţionat de Timpress, editorul cotidianului Renaşterea Bănăţeană.

Deși reprezentanții comunității maghiare din Timișoara au încercat să obțină înapoi clădirea, prin numeroase procese, acest lucru nu a fost realizat.

În ultimele decenii, reprezentanţii maghiarilor din Timişoara au intentat numeroase Casa Maghiară a fost retrocedată, în anul 1998, comunităţii maghiare printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului României, însă clădirea era deja în proprietatea societăţii Timpress SA., care funcţiona în mare parte cu capital privat. În urmă cu ceva timp, societatea Timpress SA avea să fie vândută în favoarea uneia dintre societățile din grupul Bega.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zona Metropolitană Cluj își extinde rețelele de apă-canal cu 11 milioane de euro

Articolul următor

99% dintre companiile din România aflate în Top 1000 sunt prezente în mediul online, conform unui studiu realizat de agenția KLAIN

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share