Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Începe marea extindere a utilităților Clujului. 16 milioane euro pentru noua rețea de apă-canal

Operatorul regional va instala 28 km de rețele de apă și 35 km de canalizare | Foto: CAS

Compania de Apă Someș (CAS) a semnat contractul de lucrări care vizează extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Cluj-Napoca, investiție din megaproiectului european finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

„Este una dintre cele mai de amploare investiții edilitare din fonduri europene pe care le derulăm în județ deoarece aceasta acoperă 36 de străzi din Cluj-Napoca, iar de pe urma ei vor beneficia mii de clujeni. Împreună cu CAS continuăm investițiile în rețelele de apă și canalizare, astfel încât infrastructura să țină pasul cu dezvoltarea urbană accelerată din zona metropolitană Cluj-Napoca și nu numai”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ).

Cu o durată de execuție de un an și jumătate, contractul de lucrări prevede extinderea pe 28 km a rețelelor de distribuție a apei pe 20 de străzi din Cluj-Napoca. Vor fi montate 250 de branșamente, 10.000 de contoare cu citire la distanță, senzori de monitorizare în opt puncte. Rețeaua mai prevede patru rezervoare pentru înmagazinarea apei potabile și 11 stații de pompare. Toate informațiile culese prin intermediul acestor puncte vor fi transmise la dispeceratul central al sistemului zonal Cluj.

Pentru extinderea rețelelor de canalizare, proiectul prevede montarea a 35 km de conducte, pe 27 de străzi, și 680 de racorduri la consumatori. Proiectul mai prevede 11 stații de pompare apă uzată și 28 de echipamente destinate măsurării debitelor de apă uzată și monitorizării parametrilor apei uzate.

“Este unul din cele mai importante contracte pe care le vom derula în cadrul POIM în cea mai mare aglomerare urbană din aria deservită în județele Cluj și Sălaj. Extinderea rețelelor vizează zone care, datorită dezvoltării urbane accelerate, au rămas neacoperite de utilități prin programele de investiții anterioare”, a spus directorul general al CAS, Călin Neamțu.

Contractul se ridică la 70 de milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA). Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată este de 1,6 miliarde de lei, fără TVA. Finanțarea investiției se face 92,18% din fonduri publice nerambursabile (din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene), 13% bugetul de stat, 2% bugete locale. Cofinanțarea este 6% prin credit bancar contractat de către CAS, 1,82% de la bugetul de stat.

În raportul său anual, CAS consemnează că, în 2021, s-au incheiat 13 noi contracte din cele 34 care compun megaproiectul, dintre care 10 contracte de lucrări, 5 dintre ele fiind destinate pentru investiții în localități din județul Cluj. Valoarea contractelor semnate în 2021 este de 558 de milioane de lei.

Progresul fizic în cadrul celor 16 contracte de lucrări în care s-au demarat deja lucrările, din care opt aferente unor lucrări în județul Cluj, a înregistrat, în 2021, 787 km de rețele de apă (74% din lungimea contractată), 92 km de rețele de canalizare (40%). Din acest proiect se vor derula lucrări în 76 de localități din județul Cluj făcând parte din 34 de orașe și comune. În județ, prin acest program se vor înființa sau moderniza 604 km de rețele de apă și 191 km de rețele de canalizare.

În cadrul programului complementar de investiții din Fondul Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare al CAS, alimentat din redevența și impozitul pe profit al CAS virate CJ Cluj și celorlalte unități administrativ-teritoriale, dar și din surse proprii ale operatorului.

În 2021 s-au finalizat sau erau în lucru construirea sau reabilitarea a 60 km de rețele de apă cu 672 branșamente și 14,5 km rețele de canalizare cu 130 de racorduri, în 16 localități rurale din Cluj: Roșieni, Chiriș, Gârbău, Popești și Corușu, Mureșenii de Câmpie, Sava și Băgaciu, Aghireșu, Păniceni, Cojocna, Copru, Cătina, Luna de Sus, Jucu de Sus și de Mijloc.

Un proiect important vizează alimentarea cu apă a comunelor Călățele, Râșca, Mănăstireni, Beliș, Mărișel și Măguri Răcătău. La finalizarea acestor investiții, aproape un sfert de milion de locuitori din cele două județe Cluj și Sălaj vor fi alimentaţi suplimentar cu apă potabilă din surse conforme, iar apa uzată va fi colectată și epurată pentru alte 71.461 de persoane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Digital Futures Index: În România, 2 din 10 dolari obținuți din activitățile de export sunt corelați cu sectorul IT&C

Articolul următor

AROBS: “Lichiditatea ne-ar poziționa în segmentul principal al bursei”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share