Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

5 tendințe care vor marca evoluția pieței centrelor de date în 2022

Criza sanitară prelungită a accelerat fenomenul de transformare digitală în 2021, centrele de date devenind componente vitale în asigurarea disponibilității proceselor de business, dar și în funcționarea și livrarea serviciilor medicale, asigurarea continuității proceselor educaționale, a interacțiunii dintre cetățeni și sistemele administrative etc.

Pandemia a generat însă și efecte negative directe, precum criza semiconductorilor sau creșterea prețurilor la energie, Data Centerele fiind obligate să găsească soluții viabile economic la noile provocări.

Am selectat din numeroasele analize și estimări asupra fenomenelor care vor influența evoluția pieței globale a centrelor de date în 2022 o serie de tendințe ce sunt vizibile deja și la nivel local și pe care le vom dezbate pe 25 Mai în cadrul DataCenterForum, la Face Convention Center București.

Eficiența energetică devine un obiectiv prioritar.

Creșterea densității energetice la nivel de rack este un fenomen real – la finalul lui 2020 specialiștii Uptime Institute estimau valoarea medie în jur 8,4 kW/rack, însă avertizau că rack-urile cu consumuri de peste 10 kW devin tot mai numeroase în centrele de date. Evoluția s-a menținut și în 2021 și va continua și în 2022, însă este însoțită și de o creștere a prețurilor la energie. Corelarea celor două fenomene generează efecte vizibile pe termen lung, pentru construirea de noi centre fiind preferate zonele cu un regim termic scăzut. Pe termen mediu și scurt – Dată Centerele vor prioritiza investițiile în soluții de răcire cu un consum de energie cât mai redus – cum sunt, de exemplu cele de răcire adiabatică – precum și în soluțiile alternative de electroalimentare Eco-firendly.

Automatizarea proceselor operaționale și adoptarea de soluții inteligente de monitorizare capătă amploare.

Limitările fizice impuse de pandemie, creșterea deficitului de personal calificat în operarea și administrarea centrelor de date, precum și cerințele tot mai stricte de disponibilitate, obligă Data Centerele să adopte soluții de automatizare, care merg de la senzori ce colectează informații de la nivel de rack, până la soluții DCIM (Data Center Infrastructure Management) care integrează componente inteligente. Google a demonstrat încă de acum șase ani că, folosind sistemul AI DeepMind, poate reduce cerințele de răcire cu 40%. Pe de altă parte, dezvoltarea capacităților de Remote management este o prioritate concretă pentru tot mai multe centre de date.

Data Centerele devin tot mai verzi.

Conform Technavio, piața Green Data Center va crește cu o rată anuală de aproximativ 20% în intervalul 2021-2025, ajungând la o valoare de peste 76 miliarde USD peste trei ani. Un element care va contribui la această evoluție va fi și faptul că, în 2022, centrele de date își vor continuă eforturile de reciclare și schimbare a infrastructurii de electro-backup, înlocuind clasicele UPS-uri VRLA cu cele de nouă generație dotate cu baterii Lithium-ion. Avantajele, dincolo de considerentele de natură ecologică, constau în câștig de spațiu, economii pe zona de răcire, performanțe de monitorizare mai bune și durata de viață mai lungă. (Detalii despre câștigurile asigurate de UPS-urile Li-Ion puteți citi aici.)

Centrele de date containerizate câștigă teren.

Tot mai multe organizații – din mediul public sau privat – optează pentru adoptarea centrelor de date Micro-Modulare pentru a-și extinde infrastructura Dată Center existentă, pentru a a-și crea propriile site-uri de backup și Disaster Recovery sau pentru a dezvolta arhitecturi descentralizate de tip Edge Computing, adaptate cerințelor unor proiecte cu distribuție geografică mare. Avantajele centrelor de date containerizate sunt solide și numeroase, excelând la capitolele costuri de achiziție, viteză de dare în folosință, TCO și eficiență energetică. Soluțiile disponibile pe piață sunt mature și standardizate, ca urmare anul acesta piața soluțiilor Edge Data Center va înregistra o creștere de peste 21%, ritm care se va menține până în 2026, conform analizei Markest and Markets.

Problemele din lanțurile de aprovizionare vor continua să se facă simțite.

Criza semiconductorilor a afectat drastic dezvoltarea industriei Data Center în 2021, generând atât creșteri ale prețurilor, cât și întârzieri de livrare a comenzilor. Fenomenul este vizibil nu doar în cazul serverelor, ci și al soluțiilor de răcire sau al UPS-urilor, care au ajuns să fie livrate și 6 luni mai târziu în unele regiuni. Efectele se vor face simțite și anul acesta, în condițiile în care cererea pentru noi capacități crește în mod constant. Conform Uptime Institute 2021 Data Center Industry Survey, jumătate din centrele de date sunt expuse acestui risc, având un singur furnizor pentru anumite categorii de echipamente electro-mecanice. Fenomenul va afecta cu precădere operatorii centrelor de date de mici dimensiuni, care nu au puterea de negociere a Data Centerelor mari, care fac parte din rețele globale. Pentru prevenire situațiilor critice, specialiștii recomandă operatorilor centrelor de date îmbunătățirea capacităților de monitorizare și mentenanță preventivă, precum și identificarea de noi parteneri și furnizori de echipamente și servicii.

Anul 2022 se anunță unul tumultuos pentru industria Data Center, marcat de evoluții importante la nivel tehnologic, dar nu numai. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre cum se vor manifesta acesta tendințe la nivel local, vă invităm să participați la DataCenter Forum 2022, un eveniment unic dedicat profesioniștilor și tehnologiiilor din domeniul centrelor de date, organizat de Tema-Energy și principalii parteneri de afaceri. (Sursa)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ghelamco sells The Warsaw HUB to Google

Articolul următor

Numărul terminalelor POS la comercianți, în creștere în România: record în 2021

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share