Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Președintele NTT DATA: “IT-ul este viitorul României, nu agricultura”

Daniel Metz susține acum cursuri și prelegeri la instituții militare și civile | Foto: UNAP

Industria informatică (IT) reprezintă șansa României pentru că aduce venituri foarte mari cu investiții mici, în condițiile în care a depășit deja, ca pondere în produsul intern brut (PIB) al țării, agricultura sau turismul, afirmă Daniel Metz.   

“Industria de software și servicii IT din România dă de mâncare unui număr de  270.000 de oameni, dintre care 135.000 direct, pentru că lucrează în IT, și 73.000 indirect, adică furnizorii de spații, servicii, catering, training, care ajută prima categorie să performeze. Alți 65.000 de oameni trăiesc de pe seama consumului IT-știlor: restaurante, hoteluri, travel, financiar-bancar.

IT-ul a ajuns să aibă un impact de 13,6 miliarde de euro în PIB al țării, adică o pondere mai mare decât agricultura sau turismul, despre care tot ni se spune că sunt viitorul țării. Deci IT-ul e viitorul României, nu agricultura.

Industria IT crește anual cu 10.000 de oameni, cu alte cuvinte generează câte un oraș de mărime mică. 1 euro investit în IT înseamnă 0,7 euro contribuție în PIB, ceea ce e extraordinar. Industria IT contribuie de trei ori față de ponderea ei în PIB”, a declarat oficialul NTT DATA, la Radio Fir.

60.000 de tineri, fără perspectivă în țară

“Pe de altă, România pierde anual 200.000 de oameni care părăsesc țara și care ne lasă aici în aer, ca să trăiască ei mai bine. În viitorii 10 ani, am putea face un salt foarte mare în nivelul de trai, fără investiții de miliarde. La noi sunt 60.000 de copii în fiecare an care nu își iau bacalaureatul.

Majoritatea pleacă din țară pentru că fără bacalaureat nu ai nicio șansă în condițiile sistemului actual de învățământ. În Germania, dacă nu ai bac, poți să continui studiile, începi facultatea, iar după primul an ți se echivalează și obții diploma. Pe acești copii plecați din România îi găsim prin hotelurile din Vestul Europei, la Londra, Paris, Munchen, în aeroporturi – servicii cu valoare adăugată redusă, dar cu cerințe de limba engleză.

Tinerii au nevoie de o perspectivă, de un job din care să se întrețină. În companie, am prins trei valuri de plecări din IT în România, pe vremurile în care salariile aici erau mici. Acum sunt ridicate, iar oamenii sunt fericiți să poată lucra aici.

E foarte bine să rămâi în mediul în care ai crescut, în preajma familiei, a locurilor natale, lângă prietenii de care ai nevoie. În pandemie, ne-am dat seama cât de mult contează familia, prietenii, am lăsat cariera, salariul pe plan secund, în detrimentul celor dragi, cei care contează”.

Ținta nr. 1: creșterea salariilor

“Tinerii au nevoie de venituri mai ridicate pentru a rămâne aici, altfel degeaba le zicem: măi, haideți, fiți patrioți și rămâneți aici, să trăim toți în sărăcie! Trebuie să ridicăm nivelurile salariilor în România pentru ca oamenii să trăiască în mod civilizat, la nivelul bunului simț. Să ai o școală, un spital civilizat.

Germanii ne spun nouă, celor din IT, că am evoluat cu o viteză fulminantă, dar nici nu ne dăm seama. Ținta numărul unu în România trebuie să fie creșterea veniturilor; suntem acum nu foarte departe de Italia și Spania, unde sunt oameni care trăiesc cu 800-1.000 de euro și peste Grecia, unde sunt mai săraci decât noi. Cu fondurile europene se pot face salturi enorme, dar trebuie să fim focusați să creștem nivelul de trai al oamenilor, șansa este mare”, consideră Metz.

Acesta a fondat EBS România, companie IT clujeană ale cărei efective au crescut de la 53 la 1.100 de angajați, pe care ulterior a integrat-o în grupul japonez NTT. La începutul anului a renunțat la funcția executivă de director general pentru cariera academică, iar acum susține cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Academia Forțelor Terestre Sibiu și Universitatea Națională de Apărare București (UNAP).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hotelul Escala, scos la vânzare cu 800.000 de euro

Articolul următor

Un nou traseu montan în Bihor, Valea Dâlbii, omologat de Ministerul Turismului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share