Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pod aerian Cluj – Ucraina. “Vom face funcțional Aeroportul Herson cât de repede posibil”

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a demarat negocieri pentru o linie aeriană la Herson, întrerupte de război.
Vitali Kucheruk a relatat cum a scăpat din infernul de la Herson

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a demarat negocieri pentru o linie aeriană la Herson, întrerupte de război. Cele două aerogări își propun să materializeze acest proiect, s-a anunțat la conferința Aviation-Event CLJ.

“Noi ne aflam de mai multă vreme în discuții pentru înființarea destinației Cluj – Herson, atât cu Wizz Air, cât și cu alte companii aeriene. Aviația civilă a fost foarte afectată de pandemie, iar războiul dintre Rusia și Ucraina a avut o influență majoră. Statistica Eurostat reflectă felul în care a fost afectată aviația europeană în privința survolurilor aeronavelor.

Majoritatea statelor europene au interzis survolul aeronavelor rusești, însă în 10 țări acesta este posibil. Cel mai tare a fost afectată Republica Moldova, cu 100%, apoi Lituania, cu 40%. România înregistrează o pierdere de numai 2-3% din această cauză, una nesemnificativă”, a rezumat directorul AIAIC, David Ciceo.

“Vom reface aeroportul în cel mai scurt timp”

Vitali Kucheruk, directorul Aeroportului Internațional Herson (AIH), a venit cu mașina la conferința de la Cluj. “Am avut noroc să scap din Herson pentru că am făcut o deplasare la Ministerul Infrastructurii din Kiev. Trebuia să mă întorc după trei zile, dar între timp acolo s-a declanșat o suită de 12 bombardamente. AIH este acum sub ocupație rusească, dar Ucraina recurge la contraofensivă în zonă.

Noi am investit milioane de euro, în perioada pandemiei, în pista de decolare-aterizare, sistemele de iluminat. Trebuia să avem inaugurarea oficială. Eu mi-am dus toată viața la aeroport, de la 20.000 de pasageri anual, am ajuns să avem 3 milioane. După ce a fost bombardat intens acum este folosit de militarii din Rusia”, a spus oficialul AIH.

Acesta este însă optimist despre viitorul aviației civile din Ucraina. “Acum AIH este nefuncțional ca aeroport civil, însă vă asigur că îl vom face operațional cât mai repede putem, după terminarea conflictului”, susține Kucheruk.

Conflictul Rusia – Ucraina, între obligații umanitare și oportunități

Lideri ai aviației civile din întrega lume se vor afla la Aviation-Event CLJ, în 31 martie, una dintre secțiuni fiind dedicată situației din Ucraina. “Clujul va fi, pentru o zi, centrul aviației din Europa. Este prima conferință de acest gen din Sud-Estul Europei. Cele precedente au avut loc la Bologna, Malaga, Dusseldorf.

Deși Clujul este socotit drept un aeroport regional, eu îl includ în categoria aeroporturilor medii. Evenimentul de la Cluj trebuia să aibă loc în decembrie 2021, iată că acum reușim să îl ținem în martie. Nici unul dintre participanți nu s-a retras, ba încă numărul lor este mai mare decât anticipam”, a rezumat Marcel Riwalsky, CEO al agenției Aviation-Event.

“AIAIC a contribuit la dezvoltarea regională și la cea economică a orașului, a pus bazele unui masterplan pentru transportul aviatic. Între timp situația geo-politică pe plan european și mondial s-a schimbat dramatic din ianuarie, când era programat inițial evenimentul în acest an. Dincolo de obligația pe care industria aviatică o are față de Ucraina, s-a format și o solidaritate internațională puternică. Mai mult, s-au deschis și oportunități în acest domeniu, perspective care se deschid pentru aviația europeană și mondială”, a concluzionat președintele Bluearbre, Peter Baumgartner.

Clujul găzduiește cea mai mare conferință aviatică din Europa

Aeroporturile și companiile aeriene din Europa vor dezbate, la Cluj, strategiile propuse pentru depășirea crizelor generate de pandemie, război, energie. Conferința organizată în premieră în România grupează 150 de participanți. 25 de aeroporturi și 10 companii aeriene din lume vor fi reprezentate.

Platforma germană Aviation-Event este specializată în organizarea unora dintre cele mai prestigioase conferinţe de aviaţie pe plan european, în parteneriat cu diferite aeroporturi în calitate de gazdă. Aceasta invită lideri ai industriei aviatice și persoane de interes din mediul politic pentru a dezbate și pentru a găsi soluții în domeniu.

Printre vorbitori se numără Luis Felipe de Oliveira – director ACI World, Jozsef Varadi – CEO Wizz Air, Steven Greenway – CEO Blue Air, Michael Kerkloh – membru Consiliul de Supraveghere Lufthansa, Adina Vălean – comisar european pentru transporturi, Vasile Dâncu – ministrul apărării.

Directorul ACI World, întâmpinat de edilul Clujului

Nume mari ale aviaţiei civile mondiale au început să sosească, de marți seara, pentru Aviation-Event 2022 CLJ, organizat în premieră naţională la AIAIC. Luis Felipe de Oliveira, director general al ACI World, a fost întâmpinat de directorul AIAIC și de primarul clujean Emil Boc. Evenimentul este printre primele conferinţe internaţionale desfăşurate la Cluj, după perioada pandemică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

25 de startup-uri de IT și-au prezentat ideile pentru Bright Labs Incubator 2022

Articolul următor

Cyflamid 5 EW – Regele câștigător în lupta contra făinării

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share