Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consiliul Județean Sălaj, la 30 de ani. Autostrada și centura: așii din mânecă

Prima autostradă de pe teritoriul județului (A3) și varianta de ocolire a Zalăului vor propulsa dezvoltarea Sălajului, promit miniștrii ardeleni.
Miniștrii transilvăneni au venit în număr mare la aniversarea de la Zalău | Foto: CJ Sălaj

Prima autostradă de pe teritoriul județului (A3) și varianta de ocolire a Zalăului vor propulsa dezvoltarea Sălajului, promit miniștrii ardeleni. Ei au participat la aniversarea a trei decenii de la reînființarea Consiliului Județean (CJ).

Lucian Bode, ministru de interne și fost ministru al transporturilor, a rezumat stadiul A3. “Tronsoanele Nădășelu – Mihăiești și Mihăiești – Zimbor au ca termen de finalizare sfârșitul lui 2023, Zimbor – Poarta Sălajului, începutul lui 2024. Cunoscând seriozitatea constructorului român care lucrează aici sunt convins că se va încadra în termenii din contract, iar cei 44 km din A3, majoritatea pe teritoriul Sălajului, vor fi dați în funcțiune.

La tronsonul cu tunelul Meseș a fost o licitație cu precalificare, va urma depunerea ofertelor. Se lucrează pe tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău, se soluționează contestația de pe Suplacu de Barcău – Chiribiș. Pe Chiribiș – Biharia este o dispută între constructor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere; încă nu s-a ajuns la o soluție.

Varianta ocolitoare a Zalăului, etapa II, avea un stadiu de progres fizic și financiar de 15-20%. Compania chineză ar trebui ca anul viitor să o finalizeze. Până la urmă sunt doar 5 km, un obiectiv cu o lungime nu foarte mare, dar cu o complexitate deosebită. Jumătate din acest tronson este reprezentată de viaducte și poduri”, a declarat Lucian Bode, pentru Transilvania Business.

Heliport la Zalău, balizaj la Jibou

“Îmi doresc că acest județ să se dezvolte accelerat în beneficiul oamenilor de aici, să îl punem pe harta turistică a Europei. Am auzit de multe ori că Sălajul este un județ mic, din care mai mult se pleacă decât se vine. Acest trend poate fi inversat. Am reușit să deblocăm atât autostrada, cât și centura. Sălajul trebuie să dea tonul dezvoltării în regiunea Transilvaniei, nu guvernul, iar administrațiile să pună pe primul loc investițiile și parteneriatele”, consideră ministrul.

Acesta a anunțat mai multe investiții în județ. “Ministerul Afacerilor Interne va sprijini două mari obiective. Balizaj de la Punctul Medical Jibou va fi realizat în vară și va permite activități pe timp de noapte. Intră în linie dreaptă heliportul de la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Recunoaștem că avem și multe puncte negre referitoare la infracționalitate. De aceea, la Șimleu Silvaniei va funcționa o subunitate de jandarmi. Aceasta va soluționa problemele din localitatea Pustă Vale referitoare la poluare și infracționalitate. Va aduce liniște în oraș”.

Bistrița și Sălajul, noile destinații propuse investitorilor

“Înființarea consiliilor județene a fost un pas spre democrație; puterea locală nu există încă pe deplin. Asistăm la renașterea democrației locale; trebuie să reconstituim puterile locale, ca în perioada interbelică. Statul să se ocupe de strategii, de politica de apărare națională, administrația să se facă local. Nu să semneze ministrul sănătății pentru fiecare computer tomograf din spitalele județene.

Trebuie să facem o reformă a statului, să lucrăm la adevărata descentralizare. Să descentralizăm agențiile de la București, să mutăm puterea pe plan local. Să cultivăm oameni care dau un leadership în administrație, capabili să își creeze echipe, să aducă tineri capabili”, a declarat ministrul apărării, Vasile Dâncu, fost ministru al administrației.

“Sunt județe din Transilvania care încep să se ridice. Prin Sălaj va trece A3 și va deveni unul dintre cele mai dezvoltate. În Bistrița-Năsăud s-au mutat zeci de medici de la Cluj. La fel se va întâmpla în Sălaj – la Cluj nu se mai găsesc oameni pentru noile investiții. Aceste vremuri de război, pandemie aduc oportunități nebănuite. Se naște o fereastră prin care România poate să își schimbe istoria în decurs de 2-3 ani”.

Digitalizarea PUG-urilor va fi generalizată național

Attila Cseke, ministrul dezvoltării, a remarcat pașii pe care instituția județeană i-a făcut în domeniul digitalizării: “Sălajul se află între primele cinci județe din țară care a introdus pe portalul județean planurile urbanistice generale ale tuturor unităților administrativ teritoriale. Vrem să generalizăm inițiativa și noi, pe plan național. Aceasta este utilă atât pentru cetățeni, cât și pentru investitori”.

“Stilul meu managerial se va îndrepta spre viitor, spre ceea ce va deveni Sălajul, dar voi continua și proiectele vechi. Oportunitățile nu se așteaptă, ci se creează. CJ Sălaj va fi un furnizor de soluții. S-a spus despre “grupul de la Cluj”, mai nou despre “grupul de la Sălaj”. Noi, sălăjenii, avem “Legiunea de la Porolissum”. Suntem reprezentanți foarte bine, de la guvern la parlament, în Europa”, a constatat președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

“Autostrada Transilvania ne va conecta la Europa”

“Oamenii de la conducerea instituțiilor vin și pleacă, însă comunitatea trebuie să își construiască o identitate. Sălajul este un ținut binecuvântat cu multe daruri, dar și cu oameni deosebiți. Sălajul, Țara Silvaniei au dat oameni care au contribuit la identitatea națională și europeană. Sălajul a știut să beneficieze de fonduri europene, să treacă la realizarea Centurii Zalăului și se va conecta la Europa prin A3. Totuși, trebuie să investim mai mult în educație, în școli profesionale, în liceele din Zalău, Șimleu Silvaniei. Voi duce 15 elevi de la Colegiul Național Silvania la Parlamentul European”, a anunțat europarlamentarul Dacian Cioloș.

Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă. “Există o preocupare a instituțiilor din Sălaj de a atrage investiții în prelucrarea metalelor, transport, agricultură bio, turism. Județul are o infrastructură rutieră diversificată, importantă pentru Regiunea Nord-Vest. Sălajul a demarat un proiect de 9 milioane de lei pentru un heliport, propune un sistem de internship pentru studenți. Trebuie să valorificați la maximum fondurile europene și cele din Planul Național de Redresare și Reziliență!”.

Pălinca de Zalău și produsele tradiționale, la loc de cinste

La eveniment au mai susținut alocuțiuni fostul președinte al CJ, Tiberiu Marc, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. Printre invitați s-au numărat europarlamentarii Daniel Buda, Corina Crețu, șeful DSU, Raed Arafat, dar și oameni de afaceri precum Dumitru Blaga sau Alin Buză.

Programul a cuprins primirea invitaților de onoare în Piața 1 Decembrie 1918, gala aniversară de la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert de fanfară militară. Cu acest prilej au fost amenajate standuri de produse tradiționale și lucrate manual; carte veche și nouă; ateliere de lectură; jocuri de cultură generală; costume populare din zonele etnografice ale Sălajului; expoziție de pictură.

Gastronomul Mircea Groza a susținut, la standul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, demonstrații culinare, iar castrul de la Porolissum a fost prezentat în realitatea virtuală. Instituția județeană a adus un omagiu înaintașilor locali Iuliu Maniu, George Pop de Băsești, Simion Bărnuțiu, Corneliu Coposu și Miklos Wesselenyi.

Galeria președinților CJ Sălaj

  • Gheorghe Pop de Oarța (1926-1929, 1930-1931)
  • Alexandru Aciu (1929-1930, 1932-1933)
  • Mihai Gurzău (1933-1936)
  • Ilie Călăuz (1936-1937)
  • Petru Cupcea (1937-1938)
  • Victor Hălmăjan (1992-1996)
  • Sorin Cosma: 1996-2000
  • Leontin Bordaș: 2000-2004
  • Tiberiu Marc: 2004-2020
  • Dinu Iancu-Sălăjanu: 2020-prezent
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea a depus proiecte de 26 de milioane euro pentru reabilitarea școlilor și blocurilor

Articolul următor
Administrația Bazinală de Apă Mureș (ABAM) a emis avizul de gospodările a alpelor pentru Drumul Expres Tureni – Autostrada Transilvania.

Undă verde de la Apele Române pentru conectarea Clujului la Autostrada Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share