Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea a depus proiecte de 26 de milioane euro pentru reabilitarea școlilor și blocurilor

S-au deschis axele de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), una dintre ele având în vedere renovarea și eficiența energetică a clădirilor. Pe partea de eficiență energetică vor putea fi finanțate două tipuri de clădiri: publice și private.

Primarul Florin Birta a anunțat că județul Bihor are rezervat în PNRR o sumă de aproximativ 26,8 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor publice, fiind o competiție între UAT-urile din județul Bihor.

Proiecte

„La nivelul municipiului Oradea am stabilit că în această primă fază vom depune proiecte pentru nouă unități de învățământ din oraș. Este vorba despre cele 2 clădiri ale Colegiul Național Iosif Vulcan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Școala Gimnaziala Oltea Doamna, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Școala Gimnazială Octavian Goga, Grădinița nr. 41, Grădinița Nr. 52 și Creşa Nr. 3. Valoarea cumulată a acestor proiecte este de aproximativ 20 de milioane de euro, fără TVA. Valoarea eligibilă a lucrărilor reprezintă aproximativ 15 milioane de euro. Pentru că eligibilitatea ghidului de finanțare ne permite o valoare maximă de 440 euro/mp, diferența va fi suportată de municipiul Oradea”, a precizat primarul Florin Birta.

Pentru reabilitarea acestor clădiri publice, Primăria Oradea își asumă o cofinanțare de 5 milioane de euro, până la asigurarea cotei de 20 de milioane de euro.

„În funcție de proiectele depuse vom mai pregăti și altele, ale instituțiilor publice din municipiul Oradea, dacă mai rămân bani pe această axă de finanțare”, a mai precizat primarul.

Stații de încărcare pentru mașini electrice

Cu aceste lucrări vor fi finanțate și 19 stații de încărcare pentru autoturismele electrice. Una dintre condițiile ghidului de finanțare prevede că la fiecare 2.500 de mp reabilitați trebuie implementată o stație de încărcare electrică în valoare de 25.000 de euro, fără TVA.

Lucrările care se vor executa la clădiri vor consta în creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.

15 blocuri vor fi reabilitate

Pe cealaltă axă, de clădiri rezidențial private, de condomenii de blocuri, vor fi depuse proiecte pentru 15 blocuri care se află în principal pe bulevardul Dimitrie Cantemir.

„Am ales să reabilităm blocurile de pe acest bulevard pentru că este într-un amplu proces de modernizare. Valoarea totală a lucrărilor la aceste blocuri se ridică la aproximativ 30,3 milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro. Prin ghid avem o sumă stabilită la 200 de euro/mp pe care o va suporta finanțatorul. Vom încerca să ne încadrăm în această sumă, cel puțin din punct de vedere al construcției, documentațiile, probabil, le vom suporta pe partea de eligibilitate, iar dacă în urma licitației care va avea loc, prețul va depăși 200 de euro, vom avea discuții cu asociațiile de proprietari pentru suportarea acestor sume de bani în cotă parte cu Primăria”, a declarat Florin Birta.

Soluțiile vizează în principal lucrări de creștere a eficienței energetice. Este vorba despre lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri. În cadrul acestui proiect vor fi implementate 12 stații de încărcare electrică pentru mașini.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spitalul de Psihiatrie din Nucet va fi reabilitat cu fonduri europene prin PNRR

Articolul următor
Prima autostradă de pe teritoriul județului (A3) și varianta de ocolire a Zalăului vor propulsa dezvoltarea Sălajului, promit miniștrii ardeleni.

Consiliul Județean Sălaj, la 30 de ani. Autostrada și centura: așii din mânecă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share