Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UBB își va moderniza campusul cu un credit de 35 milioane euro de la BEI

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj va beneficia de un împrumut pe 25 de ani de la Banca Europeană de Investiții.
IBNH se concentrează pe IT, științele vieții, biotehnologii, nanoștiințe și nanotehnologii | Foto: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj va beneficia de un împrumut pe 25 de ani de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea campusului universitar.

Finanțarea reprezintă cea mai mare investiție a BEI în învățământul superior din România. Ea se face cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice. UBB primește consultanță tehnică și financiară de la European Investment Advisory Hub al BEI și al Comisiei Europene.

Investiția va viza transformarea unităților academice și a celor dedicate studenților. 49.000 de studenți și 4.000 de angajați urmează să beneficieze de unități academice mai performante. Proiectul vizează și eficiența energetică pentru reducerea facturilor la energie și a emisiilor de carbon. Programul strategic se numește UBB Goes Green.

„Noua finanțare din partea BEI arată încrederea Uniunii Europene (UE) în UBB și va contribui la punctele noastre forte. De aceasta beneficiază comunitatea academică prezentă, viitoarele generații de studenți și societatea în sens larg.

Acest demers face parte din probabil cel mai complex program de dezvoltare din istoria UBB, necesar atât pentru nevoile comunității academice, cât și pentru a crește influența UBB la nivel mondial. Dincolo de impactul general, mai specific, dezvoltarea platformei InfoBioNano4Health (IBNH) va sprijini dezvoltarea specializărilor inteligente.

Acestea sunt fundamentale pentru avantajul competitiv al orașului Cluj-Napoca, al Transilvaniei, al României și chiar al Europei, la nivel internațional. Mă bucur că am primit această oportunitate din partea UE/BEI. Evident, accesarea acestor resurse se va face doar în condiții maxime de siguranță financiară.

Ele se referă la existența cofinanțărilor din granturi / surse publice, capacitatea de finalizare a proiectului, existența planurilor de contingență, inclusiv a resurselor pentru returnarea în termen scurt). Considerăm contextul social, suportul autorităților și analiza de specialitate pentru fiecare proiect”, a afirmat rectorul UBB, Daniel David.

18 miliarde de euro de la grupul BEI

„BEI promite să asigure educație de talie mondială și unități de cercetare care pot contribui la economia cunoașterii europene. Restructurarea campusului va dezvolta procesul de formare a studenților și va înlesni procesul de cercetare -inovare în România și în Europa”, spune Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele BEI.

Noua investiție va dezvolta procesul de cercetare și inovare, mai cu seamă a IBNH, având drept componentă transversală științele umaniste și pe cele sociale. Aceasta va dezvolta facilitățile și facultățile de știința mediului și inginerie, matematică și informatică. Totodată, va mări spațiile de predare și unitățile academice și va clădi edificii în campus.

IBNH se concentrează pe informatică, științele vieții și biotehnologii și nanoștiințe și nanotehnologii pentru sănătatea populației și a mediului. Anul trecut, grupul BEI a acordat 907 de milioane de euro pentru noi investiții în România. De-a lungul ultimilor 31 de ani, grupul a investit 18 miliarde de euro în sectoarele public și privat din România.

BEI este o instituție de împrumut pe termen lung a Uniunii Europene, care aparține statelor membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide în vederea atingerii țelurilor politicilor UE. UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România, cu 55.000 de oameni. În urma auditului internațional QS Star, a fost confirmată ca prima universitate „world-class” din țara noastră.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
DN Agrar, AROBS, Banca Transilvania și figurează ca distribuitori de acțiuni gratuite în următoarea perioadă, cotați la Bursa de Valori București (BVB).

Ce acțiuni gratuite vor acorda companiile din Transilvania în acest an

Articolul următor

Trei bulevarde de la intrările în Municipiul Oradea vor fi iluminate cu LED

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share