Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Daniel Metz: “Ucraina a atras 35% din proiectele IT din Vestul Europei. O șansă a României”

Clujul poate să aspire proiectele abandonate în urma războiului de către companiile din Ucraina, susține președintele NTT DATA România.

România și Clujul pot să aspire proiectele abandonate în urma războiului de către companiile din Ucraina, susține președintele NTT DATA România.

“IT-ul este la răspântie de drumuri. Există un număr foarte mare de oportunități. Aduc în discuție situația proiectelor de IT care nu mai pot fi făcute de firmele din Ucraina. Această țară reușise să atragă 30-35% din toate proiectele de dezvoltare software din Vestul Europei. Un număr imens. Din cauza contextului dureros de acolo, astfel de proiecte își caută o nouă locație, firme noi, provideri noi de servicii IT”, a spus Metz, conform Îmi pasă de Cluj.

“Există și alte paliere, procesul de digitalizare al economiei. Vedem câte fonduri vor veni în perioada următoare prin PNRR. Avem de a face și cu ofensiva mare în direcția decarbonizării României. Aici vorbim de industria auto care are o sumedenie de programe de dezvoltare în direcția automobilului autonom, “verde”. Sunt foarte mari oportunități pentru industria IT. Inclusiv din România, din Cluj.

Marea provocare este cea care vizează existența resurselor suficiente în piață. Pentru că resursele insuficiente din piață generează un dezechilibru pe piața muncii, dezechilibru care se reflectă într-o presiune a creșterii salariilor care nu poate fi susținută de către economie. Avem o presiune pe salarii de 25%, ceea ce nu este sustenabil. Nicio companie nu își poate permite.

Este un moment de răscruce pentru că este o cerere foarte mare pe piață, în același timp nu avem resurse suficiente. Lipsa de resurse conduce la o presiune pe prețuri, presiunea pe prețuri conduce la o presiune pe clienți și clienții caută alternative. Deja am ajuns la un nivel al prețurilor foarte ridicat”.

De la multinațională, în aulele universităților

Daniel Metz a înființat în anul 2000 EBS Cluj, iar compania a avut parte de o creștere accelerată, atrăgând atenția grupului japonez NTT DATA. Efectivul a crescut de la 53 la 1.100 de angajați, În 2016, aceasta a devenit oficial NTT DATA Romania. Compania are acum peste 2.000 de angajați, în Cluj, București, Sibiu, Timișoara, Brașov, Iași, Novi Sad (Serbia).

În 2019, Metz a devenit membru al Societății Academice de Management din România, în 2020, membru extern al Institutului de Istorie George Barițiu. Este membru în Consiliul Consultativ Strategic pe probleme socio-economice al rectorului Universității Babeș-Bolyai (UBB).

În acest an a renunțat la funcția executivă în companie pentru cariera academică, Acum susține cursuri la Academia Forțelor Terestre Sibiu, Universitatea Națională de Apărare București, UBB Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Antrepriza de Construcții și Instalații (ACI) a dat startul unei lucrări importante pentru sistemul medical din Cluj-Napoca

ACI Cluj deschide șantierul de la Spitalul de Copii

Articolul următor
Uzina clujeană Energom a prezentat unui grup de tineri europeni preocupările sale față de dezvoltarea durabilă în domeniul energiei.

Energom va susține tranziția către energia verde

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share