Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcurile Industriale din Bihor, exemple de bune practici

created by dji camera

Acesta este și motivul pentru care Alina Silaghi, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) SA, cea care gestionează activitatea parcurilor industriale din județul Bihor, a fost invitată ca speaker la mai multe conferințe de profil.

Amintim aici doar câteva din conferințele desfășurate în ultimele luni ale anului trecut: Energynomics, organizata de Wing Media; Industrial Parks Business Summit – Summit-ul Român pentru Parcuri Industriale, co-organizat cu sprijinul Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR); „Politica Urbană a României: Ghidul Tău pentru Orașe Românești Competitive și Productive”- eveniment organizat de Banca Mondiala; Conferința „UrbanTalks“ – „Cetățeni ce modelează orașe pentru oameni” (People Shaping Cities for the People); „Oameni & Investiții Smart”- eveniment dedicat conceptului de investiții inteligente, necesare pentru dezvoltarea oraşelor sustenabile cu o calitate ridicată a vieții.

În perioada 10 – 11 decembrie 2021, Oradea a fost gazda unui eveniment organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru reprezentanții primăriilor care și-au manifestat intenția de a sprijini dezvoltarea de parcuri industriale în regiunea de Nord-Vest. Pe parcurusul celor două zile ale evenimentului, ADLO a ținut o prezentare privind conceptul de parc industrial și mecanismul de creare/extindere a acestuia, urmată de o vizită de lucru la două dintre Parcurile Industriale din oraș, pentru a întelege modelul de bune practici ce poate fi valorificat și replicat în regiune.

Parcurile industriale ale Bihorului

ADLO SA, înființată în 2008, are ca activitate principală administrarea parcurilor industriale, la început din Oradea, iar de anul trecut la nivelul județului Bihor. De la înființare până în prezent, Oradea are patru parcuri industriale funcționale, cu peste 100 de companii, cu investiții de peste 410 milioane de lei și cu aproape 9.000 de locuri de muncă nou create.

La finele anului 2021, ADLO SA deținea șase titluri de parc industrial, patru amplasamente fiind situate în Oradea pe Calea Borșului (136,32 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I, strada Ogorului (80,19 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II, strada Uzinelor – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea III (17,8 ha), și strada Corneliu Baba – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea IV (6,5 ha), respectiv două amplasamente situate în județul Bihor: Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) și Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha).

„Pentru toate amplasamentele au fost finalizate și aprobate Planurile Urbanistice Zonale. Pentru Parcurile Industriale Eurobusiness Oradea I, II și III sunt finalizate dotările cu utilități publice și căile de acces. Pentru Parcul Industrial Eurobusiness IV a fost finalizat Studiul de Fezabilitate pentru dotarea cu utilități publice în vederea implementării. Caietul de Sarcini privind licitarea lucrărilor de proiectare și execuție s-a predate către Direcția de Management pentru Proiecte cu Finanțare Internațională spre licitație”, precizează Alina Silaghi.

Aceasta a adăugat că valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale daor în anul 2021 este de 29.874.000 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 9.400 de locuri de muncă până în anul 2024.

 

Extindere

În ceea ce privește activitatea și gradul de ocupare al parcurilor industriale, Muncipiul Oradea a obținut suprafețe de teren în imediata vecinătate a parcului industrial EBP I, care au fost date în administrarea ADLO SA pentru extinderea titlului de parc industrial cu suprafața totală de 63.040 mp, urmând ca anul în curs să se obțină extinderea titlului de parc industrial.

ADLO SA și-a extins activitatea privind dezvoltarea parcurilor industriale și în județul Bihor. În acest sens, au fost preluate parcurile industriale din județ, respectiv Săcueni și Tileagd și înființarea unor noi parcuri industriale în Tămășeu, Ștei, Beius, Aleșd și zona Marghita.

Cum sprijină ADLO SA antreprenorii?

Alina Silaghi spune că principala facilitate pe care o au antreprenorii din parcurile industriale sunt Planurile Urbanistice Zonale aprobate, care le permite să construiască și să se miște rapid când vor să dezvolte o nouă investiție. Alte facilități sunt cele fiscale în ceea ce privește impozitarea locală, plus distribuția de energie electrică de către ADLO în toate parcurile industriale.

„Am venit cu niște servicii suport pentru susținerea acestor investitori care au decis să investească în Oradea. Ne-am implicat în promovarea învățământului profesional în sistem dual. Avem foarte multe parteneriate împreună cu companiile locale prin care facem proiecte de învățământ integrat. Am dezvoltat o școală internațională la Oradea și muncim în fiecare zi să vedem care sunt necesitățile companiilor locale și cum putem veni cu răspunsuri”, a subliniat directorul general al ADLO.

Exemple de bune practici

În ceea ce privește exemplele de bune practici dezvoltate de ADLO SA, unul dintre ele este crearea unei creșe și a unei grădinițe în cel mai mare parc industrial, ca urmare a cerințelor companiilor de a avea un astfel de serviciu pentru angajați. Mai există și un proiect privat care va dezvolta un business hotel în cadrul parcului industrial pentru a servi scopurilor mediului privat.

O altă componentă pe care se concentrează ADLO SA este este retenția și atragerea forței de muncă în municipiu și județ. Un mijloc prin care se urmărește acest țel este construirea blocurilor de locuințe care vor putea fi închiriate companiilor și, mai departe, oferite angajaților care vor să vină să muncească în Bihor.

De asemenea, Universitatea din Oradea a fost implicată în trei proiecte de interes pentru municipiu, primul proiect, care este în curs de implementare, se referă la crearea unui incubator de afaceri pe idei creative, al doilea proiect este parcul științific și tehnologic și al treilea este centrul de transfer tehnologic.

„Credem că parteneriatele public-private și în care avem implicată o instituție de învățământ ca al treilea partener corespund nevoilor societății în care trăim, pot veni cu soluții concrete astfel încât companiile să crească, nivelul de trai al locuitorilor să crească și, împreună, să creăm o comunitate puternică. Despre asta este vorba și pe asta ne concentrăm în fiecare zi la Oradea: să creăm o comunitate puternică. Un alt program, care deja a fost prezentat, este Make IT in Oradea. Este un parteneriat public-privat care vine cu trei axe principale. Componenta de bursă pentru elevi și studenți, componenta de sprijinire și promovare a start-upurilor în IT și componenta de facilități fiscale pentru cei care construiesc birouri de clasa A și care se concentrează pe investiții aici”, conchide Alina Silaghi.

 

DAN BIRTA

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cluj Innovation Park (CIP), complexul de inovare de pe Dealul Lomb, suscită interes nu doar din partea companiilor, ci și a dezvoltatorilor imobiliari din zonă.

“Silicon Valley de Cluj” a devenit reper imobiliar

Articolul următor
În România, prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor sunt estimate să urce cu peste 10%, în funcție de oraș, zonă și segment, susține președintele RE/MAX România, Răzvan Cuc.

RE/MAX: “Prețurile proprietăților vor crește anul acesta cu 10%”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share